Kilimandžáro torta fotorecept
Foto: helena10
Vynikajúca torta, ktorú som upiekla dcére k sviatku podľa hrnčekového receptu.
na 175 °C
Suroviny
Kakaový korpus: | |
2 hrnčeky |
|
štipka |
|
1 KL |
|
4/5 hrnčeka |
|
1 hrnček |
|
1/2 hrnčeka |
|
2 PL |
|
3 PL |
|
2 ks (veľkosť L) |
|
Tvarohový krém: | |
500 g |
|
250 g |
|
200 ml (30 %) |
|
1 bal. (Smetafix) |
|
4 PL |
|
2 KL |
|
|
Postup
-
1
Na meranie surovín na cesto som použila hrnček s objemom 250 ml. Tortová forma je o priemere 23 cm.
- 2
V miske mixérom vymiešam spolu všetky suroviny na cesto. Dno okrúhlej tortovej formy som vyložila papierom na pečenie a boky vystriekala olejom na pečenie. Vymiešané cesto vylejem do formy.
- 3
Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem cesto približne 45 minút. Kontrola špajľou.
- 4
Vychladnutý korpus prerežem na 3 časti. Spodnú časť dávam na podnos do obruče tortovej formy. Navlhčím ho primerane šťavou z mandarínkového kompótu. Z prostredného korpusu vyrežem po obvode pomocou menšieho tanierika tzv. obvodový kruh s prázdnym prostriedkom, ktorý uložím súbežne po obvode spodnej časti korpusu v obruči. Tiež ho navlhčím kompótovou šťavou.
- 5
Teraz si pripravím krém na plnenie torty. Smotanu, smeta-fix, mascarpone, tvaroh a cukry vyšľahám na krém a potom jemne lopatkou vmiešam odkvapkané nakrájané mandarínky z kompótu.
- 6
Časť krému nanášam na spodný korpus a prikryjem ho tiež šťavou navlhčenou prostrednou časťou – vo veľkosti tanierika – zo stredného korpusu.
- 7
Vrchný korpus narežem na trojuholníky. Počet je na vášom výbere (6-8-12 ks), podľa toho, či chcete trojuholníky užšie alebo širšie.
- 8
Striedavo nanášam na vrch prostredného korpusu krém a po obvode korpusu zároveň ukladám postupne trojuholníky vrchného korpusu. Takto vyložím do tvaru hory skoro všetok krém. Nechávam si zo 2-3 lyžice krému, natriem ním trochu vrchnú vonkajšiu stranu trojuholníkov korpusu.
- 9
Navrch hory – kopca krému uložím ešte trocha mandarínok a odložím hotovú tortu do chladničky ešte v obruči z tortovej formy, aby sa chute prepojili a krém stuhol.
- 10
Tortu Kilimandžáro po 5 – 6 hodinách vyberám z chladničky a nakrájam. Porcie ozdobím podľa vlastného vkusu. Dobrú chuť prajem.
Tiež tvarohová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Aj Tvoja torta vyzerá veľmi chutne. Je viac rôznych receptov na korpus, aj na plnku... Teraz som sa rozhodla pre recept z hrnčeka a ľahký krém. Torta chutila vynikajúco a bola vychválená. 😉