Tvarohová torta

Kilimandžáro torta (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Vynikajúca torta, ktorú som upiekla dcére k sviatku podľa hrnčekového receptu.

45 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Na meranie surovín na cesto som použila hrnček s objemom 250 ml. Tortová forma je o priemere 23 cm.
  2. V miske mixérom vymiešam spolu všetky suroviny na cesto. Dno okrúhlej tortovej formy som vyložila papierom na pečenie a boky vystriekala olejom na pečenie. Vymiešané cesto vylejem do formy.
  3. Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem cesto približne 45 minút. Kontrola špajľou.
  4. Vychladnutý korpus prerežem na 3 časti. Spodnú časť dávam na podnos do obruče tortovej formy. Navlhčím ho primerane šťavou z mandarínkového kompótu. Z prostredného korpusu vyrežem po obvode pomocou menšieho tanierika tzv. obvodový kruh s prázdnym prostriedkom, ktorý uložím súbežne po obvode spodnej časti korpusu v obruči. Tiež ho navlhčím kompótovou šťavou.
  5. Teraz si pripravím krém na plnenie torty. Smotanu, smeta-fix, mascarpone, tvaroh a cukry vyšľahám na krém a potom jemne lopatkou vmiešam odkvapkané nakrájané mandarínky z kompótu.
  6. Časť krému nanášam na spodný korpus a prikryjem ho tiež šťavou navlhčenou prostrednou časťou – vo veľkosti tanierika – zo stredného korpusu.
  7. Vrchný korpus narežem na trojuholníky. Počet je na vášom výbere (6-8-12 ks), podľa toho, či chcete trojuholníky užšie alebo širšie.
  8. Striedavo nanášam na vrch prostredného korpusu krém a po obvode korpusu zároveň ukladám postupne trojuholníky vrchného korpusu. Takto vyložím do tvaru hory skoro všetok krém. Nechávam si zo 2-3 lyžice krému, natriem ním trochu vrchnú vonkajšiu stranu trojuholníkov korpusu.
  9. Navrch hory – kopca krému uložím ešte trocha mandarínok a odložím hotovú tortu do chladničky ešte v obruči z tortovej formy, aby sa chute prepojili a krém stuhol.
  10. Tortu Kilimandžáro po 5 – 6 hodinách vyberám z chladničky a nakrájam. Porcie ozdobím podľa vlastného vkusu. Dobrú chuť prajem.