Kelový prívarok, moja spomienková klasika (fotorecept)
Autor receptu: sracz
… moja „láska a vášeň“! „Afrodiziakum“ v duševnom „maznaní“ s nostalgickými
spomienkami a vnášaní sa do rozmarov bezstarostnej mladosti, žiaľ už naozaj v
nenávratne! Doslova sa maznám s jeho vôňou a do slastných výšin sa nechávam niesť
jeho chuťami! Áno, chuťami! Vlastnou, kelovou. Tajomnou, cesnakovou. Antickou,
dostáva ju od bobkového listu. Domoviny, zemiakovou. Korunovačnou, ktorú
zastrešuje maslo a smotana! Vždy ho varím a jem v spoločnosti mojich dvoch dobrých
víl, B.P. - mamky a babičky!
6-8 porcií |
12-15 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup- … okrem „volského oka“, alebo parikáša, či perkeltu, som toho naozaj nepotreboval veľa; keby tam neboli nádobky s koreninami, tak ani nie je čo odfotiť
- na dno väčšieho hrnca som vložil dve PL doma škvarenej bravčovej masti, na jemno pokrájanú cibuľu, centimetrové „rezance“ z jednej „strednej“ hlávky kelu, soľ a MBK (Mleté Biele Korenie), ďumbier a rascu a „adidasku“ bobkového listu; zapol šporák a sem tam pomiešajúc, pripravil rozohriaty „základ“ budúceho kelového prívarku, ktorý som zalial asi 2 000 ml horúcej vody a nechal povariť, prikrytý s „medzerou“ (t. j. pokrievkou na vareche, krížom cez koniec hrnca)
- než základ „polozmäkol“, pripravil som zápražku; na „roztopené“ 2 PL bravčovej masti v panvici som nastrúhal ďalšiu menšiu cibuľu,
- nechal som ju zdravo „podnapiť sa“,
- panvicu som odstavil na okraj šporáka, pridal zarovnanú PL mletej červenej sladkej papriky, PL masla, 2 „kopcovité“ PL hladkej múky, panvicu „vrátil“ na horúce „hniezdo“ a miešaním všetko spojil do voňavej „tmavobéžovej“ farby; pomaly, pomáhajúc si kovovou metličkou, som prilieval necelý ½ liter vlažného mlieka, vytvoril tak zápražku s krémovou konzistenciou a hotovú ju nechal vychladnúť
- medzitým sa kelový základ uvaril na „polochrumkavo“ a teraz už s radosťou prijal do seba, cez sitko vmiešavanú, vychladnutú zápražku; presne podľa rokmi praxe zafixovaných návodov, pokynov a rád našich mamiek a babičiek, do horúceho jedla studenú zápražku a naopak, do studeného horúcu
- po ľahkom zmiešaní som pridal dva väčšie pokrájané zemiaky, 3 strúčiky pretlačeného cesnaku a halúzku sušeného ligurčeka; asi 10´ povaril až na „hotovo“ (podľa vlastnej chuti a vôle),
- rozložil PL „hoblín“ čerstvého masla (preventiva proti stvrdnutiu „predkožky“) a
- vypražil naozaj chutné „strapaté rezníky“ podľa vzoru @tinca62, ktorej za rcp veľmi pekne ďakujem, lebo povýšili moju obľúbenú kelovú lahôdku na úroveň šľachtického stola
- „strapáčiky“ som na papierovom obrúsku nechal zbaviť sa zbytočného tuku,
- teraz už bolo všetko naozaj hotové a mohlo sa jest!!!
|