Kelový prívarok, moja spomienková klasika (fotorecept)

Autor receptu: sracz

… moja „láska a vášeň“! „Afrodiziakum“ v duševnom „maznaní“ s nostalgickými spomienkami a vnášaní sa do rozmarov bezstarostnej mladosti, žiaľ už naozaj v nenávratne! Doslova sa maznám s jeho vôňou a do slastných výšin sa nechávam niesť jeho chuťami! Áno, chuťami! Vlastnou, kelovou. Tajomnou, cesnakovou. Antickou, dostáva ju od bobkového listu. Domoviny, zemiakovou. Korunovačnou, ktorú zastrešuje maslo a smotana! Vždy ho varím a jem v spoločnosti mojich dvoch dobrých víl, B.P. - mamky a babičky!

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. … okrem „volského oka“, alebo parikáša, či perkeltu, som toho naozaj nepotreboval veľa; keby tam neboli nádobky s koreninami, tak ani nie je čo odfotiť
  2. na dno väčšieho hrnca som vložil dve PL doma škvarenej bravčovej masti, na jemno pokrájanú cibuľu, centimetrové „rezance“ z jednej „strednej“ hlávky kelu, soľ a MBK (Mleté Biele Korenie), ďumbier a rascu a „adidasku“ bobkového listu; zapol šporák a sem tam pomiešajúc, pripravil rozohriaty „základ“ budúceho kelového prívarku, ktorý som zalial asi 2 000 ml horúcej vody a nechal povariť, prikrytý s „medzerou“ (t. j. pokrievkou na vareche, krížom cez koniec hrnca)
  3. než základ „polozmäkol“, pripravil som zápražku; na „roztopené“ 2 PL bravčovej masti v panvici som nastrúhal ďalšiu menšiu cibuľu,
  4. nechal som ju zdravo „podnapiť sa“,
  5. panvicu som odstavil na okraj šporáka, pridal zarovnanú PL mletej červenej sladkej papriky, PL masla, 2 „kopcovité“ PL hladkej múky, panvicu „vrátil“ na horúce „hniezdo“ a miešaním všetko spojil do voňavej „tmavobéžovej“ farby; pomaly, pomáhajúc si kovovou metličkou, som prilieval necelý ½ liter vlažného mlieka, vytvoril tak zápražku s krémovou konzistenciou a hotovú ju nechal vychladnúť
  6. medzitým sa kelový základ uvaril na „polochrumkavo“ a teraz už s radosťou prijal do seba, cez sitko vmiešavanú, vychladnutú zápražku; presne podľa rokmi praxe zafixovaných návodov, pokynov a rád našich mamiek a babičiek, do horúceho jedla studenú zápražku a naopak, do studeného horúcu
  7. po ľahkom zmiešaní som pridal dva väčšie pokrájané zemiaky, 3 strúčiky pretlačeného cesnaku a halúzku sušeného ligurčeka; asi 10´ povaril až na „hotovo“ (podľa vlastnej chuti a vôle),
  8. rozložil PL „hoblín“ čerstvého masla (preventiva proti stvrdnutiu „predkožky“) a
  9. vypražil naozaj chutné „strapaté rezníky“ podľa vzoru @tinca62, ktorej za rcp veľmi pekne ďakujem, lebo povýšili moju obľúbenú kelovú lahôdku na úroveň šľachtického stola
  10. „strapáčiky“ som na papierovom obrúsku nechal zbaviť sa zbytočného tuku,
  11. teraz už bolo všetko naozaj hotové a mohlo sa jest!!!