Kelový prívarok - fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 7. mája 2012
Kelový prívarok - fotorecept
Foto: babkamt

Dnes som robila k obedu parené buchty. Na večeru som ešte spravila kelový prívarok.

15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 plátky
  alebo klobása
1 čl
4 strúčiky
1 ks
1 PL
1 čl
2 ks




Postup

  1. 1

    Nakrájala som si kel. Očistila som dva zemiaky. Nakrájala som ich na kocky. Tiež som si očistila 4 strúčiky cesnaku.

    Kelový prívarok - fotorecept - obrázok 1
  2. 2

    Slaninu som nakrájala na kocky. Opražila som ju na čajovej lyžičke oleja. Slaninku dávam kvôli chuti.

    Kelový prívarok - fotorecept - obrázok 2
  3. 3

    Do tohoto základu som pridala nakrájaný kel, zemiaky.Ochutila som kmínom , bujónom, mletým čiernym korením a soľou.

    Kelový prívarok - fotorecept - obrázok 3
  4. 4

    V kuchte som kel so zemiakmi varila 20 minút.

    Kelový prívarok - fotorecept - obrázok 4
  5. 5

    Nerobila som zápražku. Kel som zahustila tak , že som v troche vody rozmiešala múku. Vliala som ju do kelu, nechala prevariť. Do skoro hotovej omáčky som nakoniec dala prelisovaný cesnak .Vložila som párky.

    Kelový prívarok - fotorecept - obrázok 5
  6. 6

    Nakoniec pridám majoránku. Ochutnám , či netreba ešte prisoliť. A už sa môže konzumovať. Prajem dobrú chuť.

    Kelový prívarok - fotorecept - obrázok 6

Diskusia k receptu

nikol156
super recept, mame veľmi radi.

Nevie mi niekto poradiť, kde robím chybu, že sa mi v prívarku robia hrudky z múky, pri inom prívarku nemám problém, ale pri tomto????!!!! no hrôza....
babkamt
@nikol156 rozmiešaj vodu s múkou a preceď cez sitko. Určite nebudeš mať hrudky. Samozrejme , že musíš omáčku miešať. Vyskúšaj a ozvi sa , či sa ti vytvorili hrudky.
3sandra3
toto som tiež už dávno nejedla...mamina to tiež zvykla varievať.... kel je výborný
aroooo
robievam ho často, dnes na večeru som ho práve dojedla,KK
jarunka
Priala by som si, aby mal manzel toto jedlo rad ako ho nema :-)
babkamt
@aroooo kel som spravila preto , že mal prísť syn a on parené buchty neje. Vnučka si na nich pochutila.Dala si ich aj na raňajky.
@jarunka môj manžel kel zje. Najlepšie mi chutí kel uvarený na jar , keď je ešte mladý. No nezje mi kapustové fliačky.
boxik
Kel je moja obľúbená zelenina a mám rád aj jedlá z neho.Keďže mojim koníčkom je záhrada ,tak dám do pľacu aj to ,že najlepší je skorý kel a to sorta ,,žltý skorý´´,ten je tak vynikajúci ,že mne ho stačí uvariť vo vode s kockou bujónu a nemusím mať okrem toho nič.Teraz je čas jeho vysádzania ,takže kto máte možnosť vyskúšajte.
zdenka1009
Kelový prívarok varím aj ja, tak 3x do roka.Je to výborné papaničko a robím ho ako ty.-)
marienka44
Kelovy privarok je hladky a chutny, ked sa uvari kusok bravc. maska, prip. bocika. Pouzije sa len vyvar, v ktorom sa uvari pokrajany kel a zemiaky. Ja robim klasicku zaprazku z muky a bravc. masti s cervenou paprikou, cesnakom a cibulou. Majoranka na ochutenie sa uz nesmie varit /proti naduvaniu/.
evanaaa
Tiež dávam červ. mletú papriku na cibuľku a zemiaky až pri konci. Zahusťujem zátrepkou. Mám na to šejker, dám do neho mlieko a múku a dobre pretrepem. @nikol156 , sprav si zátrepku do pohára ktorý sa dá uzavrieť ( zaváraninový), dobre pretrep, alebo aj preceď cez sitko do vriacej tekutiny, dobre miešaj, neviem, prečo sa to robia hrudky. Potom zníž plameň a ešte miešaj, kým prestane hustnúť.
babkamt
@boxik ja dávam kel aj do vývarov. Prvý sa zje. Vyskúšam ako ty uvariť ho len bujóne. Skorý kel som už vysadila. Ten , čo som varila bol kúpený. Na náš si musím chvíľu ešte počkať.@marienka44 pamätám si , že ako v mojich začiatkoch varenia som s priateľkou viedla diskusiu o tom , či do kelu patrí červená mletá paprika. Ona tvrdila , že tam patrí. U nás doma sa nedávala. No každý si uvarí tak , ako mu chutí.
orchidea
Mne sa tento tvoj kelový prívarok veľmi páči ja som zatiaľ robila iba kelové polievky...ukladám si recept
jozka2
milujem kelove privarky a najradsej som mala sospekaskami za sociku,tie som pouzivala do francuzskych zemiakov a do kel.privarku,zviraznili ohromne chut jedla.Teraz asi na Slovensku uz take nevyrabaju,vsetko je pokrstene.
babkamt
@jozka2 tie časy sú žiaľ už dávno preč , keď sa predávali fantastické voňavé chutné špekačky. Tiež som ich mala rada. Tie dnešné nestoja za nič.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia