Deň kelu fotorecept

jody - fotkajody, 3. októbra 2010
Deň kelu (fotorecept)
Foto: jody

No čo, niekde môžu mať Dni zelá, kam som sa mimochodom chystala, ale nevyšlo mi to a tak som si ja dnes spravila Deň Zobraziť celý popisNo čo, niekde môžu mať Dni zelá, kam som sa mimochodom chystala, ale nevyšlo mi to a tak som si ja dnes spravila Deň kelu. A keďže som ho zasa navarila ako hlúpy mydla, budú to vlastne Dni kelu, po česky Dny kapusty. :-)))

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Prichystáme si suroviny. Všetko nakrájame na malé kúsky.

    Deň kelu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na horúcom oleji speníme cibuľku.

    Deň kelu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme zemiačky a trošku popražíme.

    Deň kelu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nasypeme všetok pokrájaný kel, posypeme kmínom, posolíme, podlejeme pohárom vody a dusíme do mäkka.

    Deň kelu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je všetko mäkké (my máme radi, keď kel trošku chrumká a nie je ako vecheť), trochu škrobu rozmiešame vo vode, nalejeme do omáčky a necháme zvariť.

    Deň kelu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V kastróli speníme na prúžky nakrájaný cesnak. Len chvíľku, rád horí.

    Deň kelu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme mäsko nakrájané na kocečky, premiešavame, necháme zatiahnuť. Posolíme.

    Deň kelu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zasypeme vňaťou, premiešame.

    Deň kelu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Šupneme do toho zo dve kopcom lyžice papriky, necháme ju v tuku pustiť farbu...

    Deň kelu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a podlejeme vrelou vodou. Dusíme pekne do mäkka.

    Deň kelu (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tekutinu zdusíme na hustú šťavu.

    Deň kelu (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A podávame. Napríklad s krajcom čerstvého chleba. Alebo len tak, samotné. Dobrú chuť.

    Deň kelu (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

sjuz
och, jody, veru by som si dala, takú chuť si mi narobila...:), len u nás to nik nechce jesť, tak to ani nevarím :(
francoise
Aj my mame od soboty , okrem nedele, do pondelka kelove dni. Deti kel sice nejedia, ale ked nie su doma si obaja s manzelom na nom velmi pochutime. Robim ho tak isto ako Ty, len pridam rozotrety cesnak aj do keloveho privarku a kedze je kel obycajne trochu horkasty
pridam aj za lyzicku cukru. To mäsko vyzera vyborne!
zdezda
mňaaaaam, musím to aj ja uvariť, u nás si robíme k nemu fašírky:-)
kuchticka
@Jody , ty nas tu normalne "trapis". Ved mame vsetci takuuuuu chut! Prave dnes som mala k obedu zemiakove placky, ziadne maso.
vcelka
Do kelu..., @jody , kelový prívarok patrí medzi mojich nepriateľov, ale oceňujem Tvoje fotky, to si sa teda kvôli Vareške namakala...
anina43
kel je veľmi zdravá zelenina, veľmi dobre je pripravený a to mäsko, hneď by som si dala, no ja by som mohla len kuracinku .
altyn
Vypadá to veľmi chutne, len škoda že okrem mňa to u nás nik neje a robiť to len pre jedného sa neoplatí :-(
altyn
@jody a dá sa kel aj zmraziť? Či už surový alebo takto uvarený. A ozaj, ja som si prečítal "do kelu" namiesto "deň..." :-))))))))))))))))
zamostak
Ten recept vyzerá veľmi zaujímavo. Kel máme radi a tak si ho najbližšie pripravíme podľa Teba. Keďže nie som až tak zručný kuchár, príprava zemiakov ma zaujala. My ich totiž varíme zvlášť.
bozulka
Pre @altyn , dá sa zmraziť ,najlepšie poduseny napolovic,potom dokončiť,ale mrazila som aj hotový.V našej rodine máme kel radi,robím ho na rôzne spôsoby-Celú hlávku prešpikujem slaninou,mletým mäsom,niekedy hranolkami syra,vysmážam listy,kelovú polievku,a dusený kel s mäsom,či už s bravčovým alebo hovädzím,ktoré urobím na spôsob pikantného gulášu a pridám na kel v tanieri.Tiež podávam s chlebom.@jody , urobila si mi chute,už dávnejšie som nerobila.
sracz
Hlboko, až po zem, snímam pred Tebou klobúk, Jody_dick, zo svojej šedivej hlavy. Myslím to vážne, nielen vzhľadom na kelový prívarok s krkovičkovským perkeltíkom, ale zvlášť za ustanovenie "Dňa kelu", predpokladám * 3. október *! Kel je totiž moja obľúbená zeleninka, vo všetkých jeho variantoch druhov aj typov receptov a jedál (ako som to bol spomenul v jednom zo svojich prvých receptov na Vareche, môj kelový prívarok s domácou smotanou, bol môj prvý samostatný recept, za ktorý som dostal aj 1. kuchársku pochvalu a uznanie od mojej mamky_Anyuci). Keďže pán Prof. Ing. Víťazoslav Krúpa, DrSc - riaditeľ ÚGt SAV v Košiciach, založil spolok priateľov suchej fazule, ja si dovoľujem, inšpirovaný Tvojim nápadom, v deň svojich menín, založiť "Celosvetovú asociáciu vyznávačov kelu in natura i v kuchyni"! Tak a mám robutu naviac, mimochodom - veľmi sa na ňu teším! Musím vymyslieť a napísať jej preambulu, stanovy, organizačný a zasadací poriadok, ....... ! A mám tému do diskusie na Vareche! Ešte krát ďakujem za krásnu prácu, recep a inšpiráciu. Určite budeš patriť medzi prvých ašpirantov na titul "Laureát radu hlávkového kelu s vencom ružičkového"!
P.S.: hlávkový kel = Savoy Cabbage; listový kel = Kale; ružičkový kel = Brussels Sprouts
marienka44
Ja do keloveho privarku davam zasmazku, vela cesnaku a nakoniec po odstaveni proti naduvaniu majoranku /pomrvit medzi dlanami/. Ta sa uz nevari, stratila by svoj ucel.
jody
Feribácsi, na znak úcty k pocte, ktorú si zložil kelu, ustanovujem Deň kelu na 4.október, nech to máme všetko pokope, Františka, kel a aj deň zvierat. :-)
evanaaa
Aj ja robím ako Marienka, ale do kelu tiež dám ml. papriku, trochu štiplavého a zemiaky , len pár na drobné kocočky až na koniec. Mimochodom, kel ( aj kapusta ) sa spočiatku musí variť odkrytý, aby z neho vyprchali - no, mne sa to v hlave nejak zaseklo a nespomeniem sí, aké látky, proste, aby nebol horký. Až potom sa dusí pod pokrievkou.
remcula
Kapustu dělávám hodně málo a musím to napravit. Úžasný, krásně odfocený recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia