Paradajkové placky
Paradajkové placky

Keftés - paradajkové placky fotorecept

bendix - fotkabendix, 20. septembra 2018

Recept z ostrova Santorini, video od 31 minúty.

5
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 100 °C
Keftés - paradajkové placky (fotorecept)
Foto: bendix

Suroviny

1 kg
4 ks
1 zväzok
300-500 g
500 ml




Postup

  1. 1

    Paradajky a cibuľu nakrájam na menšie kúsky, pridám natrhanú mätu a všetko popučím. Postupne pridávam múku, aby vznikla kašovitá zmes asi ako na zemiakové placky, pridám soľ a korenie.

    Keftés - paradajkové placky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Lyžicou vkladám do rozpáleného oleja a vytvarujem placku, upečiem do chrumkava.

    Keftés - paradajkové placky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upečené placky poukladám na papierové utierky, aby som ich zbavil prebytočného oleja. Budú chutiť.

    Keftés - paradajkové placky (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

marta23
To by som s paradajkami nikdy nerobila. Paradajky sú výborné, výživné a zdravé, keď sa konzumujú surové. Je to výživový poklad. Takým pražením v oleji sa stratia všetky vitamíny a cenné látky v nich. Okrem toho pražením potravín na oleji pri vysokých teplotách je vznikajú v tom jedle rôzne nebezpečné až kancerogénne látky. Nestačia placky zo zemiakov, ktoré sa bežne robia ? Aj tam je riziko, ale....
jujoska
@Marta23 (21.9.2018 08:06)

omyl, paradajky su jedna z mala zelenin, ktore su najviac prospesne prave po tepelnej uprave - obsahuju velmi dolezitu latku lykopen, ktorej vyznamnym zdrojom su prave tepelne upravene paradajky. Ide o vyrazne a preukazatelne protirakovinovu latku
 www.brainway.sk/--27-39-lykopen---latka-proti-rakovine-...
2010
@Mijaita (21.9.2018 02:57)
pred nedavnom som mal od susedy starej greckej babky,
( kazdy ma tu svoju dedinsku variantu).jej je, paradajky na stvrtky a vybrat jadierka a vodovy stred,aby nebolo treba tolko muky. Pokrajat duzinu na drobno s cibulou a solou a potom zliat stavu.Pridat rozdrvenu fetu a oregano a petzlen. A nakoniec do fasirkove mukovej zmesi pridat prasok do peciva aby boli nadychane.
mijaita
@2010 (21.9.2018 14:56) ja mam testo ridsi, mouky moc ne, ale desne to prska. Urcite priste stredy vyberu. Petrzlen ani feta se mi nepaci v tom. Radsi bych strouhla kousek celeru. Diky za inspiraci!!
marta23
@Jujoska (21.9.2018 10:33)

V článku, ktorého link ste pripojili, sa spomína zdraviuprospešná tepelná úprava paradajok varením. Nie však, pražením na oleji, často na kovovej panvici, za vysokých teplôt, ktoré vysoko prekračujú bod varu vody.
marianne
super placky, múky trochu priveľa sa mi zdá, ale za vyskúšanie rozhodne stoja