Keftés - paradajkové placky fotorecept
Recept z ostrova Santorini, video od 31 minúty.
5
porcií
porcií
15 minút
príprava
príprava
20 minút
na 100 °C
na 100 °C
Foto: bendix
Postup
-
1
Paradajky a cibuľu nakrájam na menšie kúsky, pridám natrhanú mätu a všetko popučím. Postupne pridávam múku, aby vznikla kašovitá zmes asi ako na zemiakové placky, pridám soľ a korenie.
-
2
Lyžicou vkladám do rozpáleného oleja a vytvarujem placku, upečiem do chrumkava.
-
3
Upečené placky poukladám na papierové utierky, aby som ich zbavil prebytočného oleja. Budú chutiť.
omyl, paradajky su jedna z mala zelenin, ktore su najviac prospesne prave po tepelnej uprave - obsahuju velmi dolezitu latku lykopen, ktorej vyznamnym zdrojom su prave tepelne upravene paradajky. Ide o vyrazne a preukazatelne protirakovinovu latku
www.brainway.sk/--27-39-lykopen---latka-proti-rakovine-...
pred nedavnom som mal od susedy starej greckej babky,
( kazdy ma tu svoju dedinsku variantu).jej je, paradajky na stvrtky a vybrat jadierka a vodovy stred,aby nebolo treba tolko muky. Pokrajat duzinu na drobno s cibulou a solou a potom zliat stavu.Pridat rozdrvenu fetu a oregano a petzlen. A nakoniec do fasirkove mukovej zmesi pridat prasok do peciva aby boli nadychane.
V článku, ktorého link ste pripojili, sa spomína zdraviuprospešná tepelná úprava paradajok varením. Nie však, pražením na oleji, často na kovovej panvici, za vysokých teplôt, ktoré vysoko prekračujú bod varu vody.