Kečup s minimom odpadu (fotorecept)
Autor receptu: danja301
Viem ,ze na Vareche je nespocetne vela receptov na kecup a pre kazdeho je ten jeho
ten najlepsi.Moja verzia je chutovo mozno len trochu ina,ale spracovanie je narocnejsie.
Jeho vyhodou je to ,ze z paradajok ziskate maximum a odpad je naozaj
minimalny.Viem,ze mnohe z vas maju doma vselijake odstavovace a pristroje na robenie
kecupu.Ale pre mna je tento "stary" ten najlepsi.Mozno sa
niektorej z vas ,ktora sa pri kulinarskych aktivitach neponahla ,moj recept zapaci. Postup- Pripravime si paradajky,umyjeme ,nakrajame na stvrtinky ,cim mensie kusky ,tym rychlejsie sa zmes uvari
- To iste urobime aj s paprikou a cibulou
- Vseky zeleninove suroviny dame do hrnca,pridame zelerovu vnat,petrzlenovu vnat,vsetky koreniny okrem horcice a oregana ,tie sa davaju az uplne na koniec a varime
- Varenie trva asi 2 hodiny,pripravenost zmesi zistime podla toho ,ci je paprika uplne makka, ta sa vari najdlhsie.ked je zmes makka, nasleduje prve pasirovanie,cez takyto klasicky dreveny pristroj ( dostat ho v malych obchodikoch - kuchynskych potrebach,ten moj je asi starsi ako ja:))
- Stava sa nam oddeli od supiek. Stavu dame varit a supky ideme spracovavat dalej...
- Tu ,ako vidte,jeden zo starsich pristrojov na vyrobu kecupu ,so zlepsovakom mojho manzela ,ktory namiesto rucneho tocenia,napoji kluku na vrtacku a ide to ovela rychlesie.Tym ,ze je to druhe pasirovanie,vytiahneme zo zeleninky co najviac a pyre,ktore vidite na obrazku postupne pridavame do hrnca
- Zmes varime,az kym sa jej mnozstvo nezahusti na takuto hustotu a kym nezacne bublat taketo velke bubliny.Vtedy pridame oregano a horcicu.Kecup je hotovy.Na okraji hrnca mozete vidiet,kolko sa zo zmesi odparilo vody
- Z 30 kg paradajok je taketo minimum odpadu ,nevazila som to ,ale nie viac ako 3 kg. Kecupu nam vyslo 10 litrov.( mnozstvo vzdy zavisi od druhu paradajok,najlepsie su masite,druhu variantu- pikantnu sme robili z rovnakeho mnozstva paradajok ,ale boli podlhovaste,s mensim obsahom vody a vyslo nam 12 litrov kecupu)
- Kecup zlejeme do flias a dame do sucheho dinstu pod deku ,kym uplne nevychladne.Dobru chut;)
|