Foto: mitzy
Maškrta pre dospelých s dávkou kofeínu: rýchla, lacná, chutná, vegan.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Už roky si varím mletú kávu v koťogu. Moja mama zas nedá dopustiť na zalievaného turka bez cukru a mlieka. Niekto miluje instantnú kávu, alebo rád experimentuje so zelenou kávou, cibetkovou kávou, alebo inklinuje k BIO káve. Teda je na každom, akú kávičku si uvarí, až sa rozhodne urobiť si kávový puding. Skúšala som rôzne pomery: 100 ml kávy : 400 ml mlieka - výsledok bola slabá chuť. Pomer 300 ml kávy : 200 ml mlieka bola zas ,,smrteľná,, dávka kávového pudingu. A tak sa mi osvedčila zlatá stredná cesta: 200 ml kávy : 300 ml mlieka. Poprípade 150 ml kávy a 350 ml. Výber je naozaj na každom zvlášť. A kto rád experimentuje, možno ho poteší aj takáto inšpirácia na kávičku a dezert v jednom. Skúšala som aj variant s vanilkovým pudingom. Takže ani toto nie je obmedzujúce, ale kakaový mi prijde lepší.
Postup:
Do menších misiek alebo pohárikov (objem 130-150 ml) poukladáme piškóty. Uvaríme kávu. Nalejeme ju do sklenenej fľaše s uzáverom (s min. 750 ml objemom). Pridáme 3-4 PL sójového mlieka, 4 PL trstinového cukru a 300 ml vlažnej vody. Zošejkrujeme.- 2
350 ml kávového nápoja dáme variť do kastrólika, 150 ml zošejkrujeme s kakaovým pudingom. Keď káva začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes za stáleho miešania a vypneme oheň. Miešame minútku - dve.
- 3
Puding vlejeme do misiek, ozdobíme piškótami a kávovými zrnkami. Necháme stuhnúť a vychladnúť. Podávame po obede miesto kávy a zákusku.
- 4
P.S.: Kto sa rozhodne pre variant so 150-timi ml kávy, dá si variť jednoducho len 350 ml sójového mlieka, kávu zmieša s pudingom a cukrom a túto rozrobenú časť pudingu vleje do zovretého mlieka v kastróliku.
- 5
Dobrú chuť a nezabudnite si ku kávovému pudingu naliať aj pohár vody, pretože káva odvodňuje :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja sa zas chystám na tvoje rožteky s kávou, lebo kávovú chuť mám veľmi rada sem tam v sladkom :)