Kávovo-kakaový puding

Autor receptu: mitzy

Maškrta pre dospelých s dávkou kofeínu: rýchla, lacná, chutná, vegan.

4
porcie
15 minút
príprava
1 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Už roky si varím mletú kávu v koťogu. Moja mama zas nedá dopustiť na zalievaného turka bez cukru a mlieka. Niekto miluje instantnú kávu, alebo rád experimentuje so zelenou kávou, cibetkovou kávou, alebo inklinuje k BIO káve. Teda je na každom, akú kávičku si uvarí, až sa rozhodne urobiť si kávový puding. Skúšala som rôzne pomery: 100 ml kávy : 400 ml mlieka - výsledok bola slabá chuť. Pomer 300 ml kávy : 200 ml mlieka bola zas ,,smrteľná,, dávka kávového pudingu. A tak sa mi osvedčila zlatá stredná cesta: 200 ml kávy : 300 ml mlieka. Poprípade 150 ml kávy a 350 ml. Výber je naozaj na každom zvlášť. A kto rád experimentuje, možno ho poteší aj takáto inšpirácia na kávičku a dezert v jednom. Skúšala som aj variant s vanilkovým pudingom. Takže ani toto nie je obmedzujúce, ale kakaový mi prijde lepší.
    Postup:
    Do menších misiek alebo pohárikov (objem 130-150 ml) poukladáme piškóty. Uvaríme kávu. Nalejeme ju do sklenenej fľaše s uzáverom (s min. 750 ml objemom). Pridáme 3-4 PL sójového mlieka, 4 PL trstinového cukru a 300 ml vlažnej vody. Zošejkrujeme.
  2. 350 ml kávového nápoja dáme variť do kastrólika, 150 ml zošejkrujeme s kakaovým pudingom. Keď káva začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes za stáleho miešania a vypneme oheň. Miešame minútku - dve.
  3. Puding vlejeme do misiek, ozdobíme piškótami a kávovými zrnkami. Necháme stuhnúť a vychladnúť. Podávame po obede miesto kávy a zákusku.
  4. P.S.: Kto sa rozhodne pre variant so 150-timi ml kávy, dá si variť jednoducho len 350 ml sójového mlieka, kávu zmieša s pudingom a cukrom a túto rozrobenú časť pudingu vleje do zovretého mlieka v kastróliku.
  5. Dobrú chuť a nezabudnite si ku kávovému pudingu naliať aj pohár vody, pretože káva odvodňuje :)