Katmer Poğaça (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Dalšie vynikajuce pečivo:-) Su to vlastne rohliky z prekladaneho kysnuteho cesta,plnene ci uz syrom,orechami,ochutenym tvarohom,alebo samotne len tak na prazdno..

16
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. muku,3pl cukor a 1pl sol premiesate lyzicou.Potom pridame olej,bielok vajca a uz dopredu vymiesane kvasnice s mliekom a vodou (3dl mlieko+3dl voda+50g drozdie) ...ak nahodou bude treba,tak pridajte este zopar kvapiek mlieka alebo vody.Ja som k tym 6dl tekutiny este pocas miesenia pridala 1/4dl vody :-) Ale to budete vidiet ci vam tych 6dl staci,alebo trosku este pridate.Zalezi od muky :-)
  2. Vypracujeme polomakke,trocha lepive cesto,ktore pomocou muky este vymiesime do bochnika.Zakryjeme utierkou a nechame 1h kysnut na teplejsom mieste..
  3. Kym cesto kysne,si pripravime plnku.Ja som rozdrvila kladivom trocha vlasskych orechov a nakrajala na obdlzniky turecky kremovy syr..Kludne mozte pouzit aj fetu :-)
  4. cesto pekne nakyslo..
  5. Vyklopime ho na pomucenu dosku a spravime obdlznik,ktory rozdelime na 8 rovnakych casti...
  6. kazdy kusok cesta vymiesime do bochnika..
  7. A teraz ideme s cestom uzaj pracovat dalej.. Bochnik si najprv rukou roztapkame..
  8. ..a nasledne rozvalkame na velkost taniera(23cm)...Takto spravime aj s ostatnymi bochnikmi..
  9. Vyvalkany bochnik natrieme s dobre zmäknutym maslom..Musi byt take mäkke,aby ste ho vedeli lahko na ceste rozotierat.A nasledne polozime nan dalsie cesto a znova pomazeme.Toto opakujeme dokonca..
  10. Napokon nam vznikne taketo 8 poschodie :-) ktoreho posledne 8cesto sa uz nenatiera..
  11. Teraz nase poschodie najprv roztapkame rukami,ako len vieme..
  12. a pomocou muky cesto rozvalkame na hrubku 6-7mm...
  13. Potom cesto pokrajame ako pizzu :-) ..najprv na 4 casti a potom kazdu cast este na 4 trojuholniky..
  14. ..cesto zlahka trocha roztapkame..
  15. ..vlozime syr a zacneme krutit tak,ze tie rozky cesta trocha vytiahneme..
  16. ..a skrutime velmi zlahka a volne ako rohlik :-) Cesto musite krutit zlahka preto,aby malo miesto potom pri peceni kysnut..
  17. Orechove som urobila tak,ze som cesto(trojuholnik) potrela troskou mäkkeho masla a posypala orechami.Trocha som tie orechy este osolila a trojuholnik zkrutila tiez ako rozok..
  18. Rohlicky poukladame na olejom vytrety plech dalej od seba a natrieme ich zltkom,ktore sme si zmiesali troskou vody...
  19. ..posypeme zernuchou,alebo lubovolne niecim inym a nechame este 20 minut podkysnut.Po 20ich minutach vlozime plech do rury,ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180°C na 20 minut..Vlastne upecieme rohliky do zlatista :-)
  20. Rohliky v rure krasne nakysli :-)
  21. Ja ich este zahoruca pretriem kuskom masla,budu este lepsie ;-) ..a nechame ich pred podavanim aspon trocha vychladnut ;-))
  22. Toto pečivo je velmi chutne a cesto lahke a mäkkucke :-) Plnit ho mozte naslano lubovolnou plnkou.Hodi sa k polievkam,ale aj len tak do ruky na vylet,piknik ci aj na desiatu detom aj dospelim ;-P Dobru chut :-)