Foto: pusta
Túto nesporne vynikajúcu slovenskú špecialitu som ochutnala v bratislavskej Slovenskej reštaurácii pod Luxorom,odkiaľ mám aj recept. Pripravuje sa zo srnčieho mäsa alebo hovädzej roštenky, Zobraziť celý popisTúto nesporne vynikajúcu slovenskú špecialitu som ochutnala v bratislavskej Slovenskej reštaurácii pod Luxorom,odkiaľ mám aj recept. Pripravuje sa zo srnčieho mäsa alebo hovädzej roštenky, na osobu sa počíta s dvomi plátkami mäsa po 70-80 g, podáva sa s maslovými haluškami alebo s duenou ryžou. Je to dosť ostré jedlo, v ktorom nechýbajú dubáky, údená slanina, zeleninová paprika a paradajky. Vkladám recept na jeho prípravu. Nemala som srnčie mäsko, tak som použila hovädziu roštenku.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
cca 600 g alebo hovädzia roštenka |
|
50 g |
|
1 hrsť |
|
4 ks |
|
4 k |
|
2 ks |
|
1 ks veľká |
|
4-5 PL |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
p.p. |
|
Postup
-
1
Dubáky namočíme do teplej vody na 30 minút.
-
2
Očistenú cibuľu pokrájame na kocky.
-
3
Pálivé sušené papriky pokrájame na drobno.
-
4
Pokrájame údenú slaninu na plátky a potom na prúžky.
-
5
Paradajky a papriky pokrájame na plátky. Na obrázku je slanina na plátky, pred pokrájaním na prúžky a cibuľa pred pokrájaním na kocky.
-
6
Nasekanú cibuľu orestujeme na oleji spolu s prúžkami slaniny.
-
7
Pridáme papriky, paradajky, plátky opečeného a okoreneného mäska, zasypeme paprikou, necháme ju rozpustiť, podlejeme vodou, osolíme, pridáme dubáky aj so šťavou, v ktorej boli namočené, pod pokrievkou dusíme do mäkka, za občasného podliatia horúcou vodou. Servírujeme horúce s maslovými haluškami alebo s dusenou ryžou. Fotografiou mäska neposlúžim, lebo som ho zabudla odfotiť.
Držím všetky palce a moooooc DDD