Karpatská roštenka fotorecept

pusta - fotkapusta, 7. apríla 2011
Karpatská roštenka (fotorecept)
Foto: pusta

Túto nesporne vynikajúcu slovenskú špecialitu som ochutnala v bratislavskej Slovenskej reštaurácii pod Luxorom,odkiaľ mám aj recept. Pripravuje sa zo srnčieho mäsa alebo hovädzej roštenky, Zobraziť celý popisTúto nesporne vynikajúcu slovenskú špecialitu som ochutnala v bratislavskej Slovenskej reštaurácii pod Luxorom,odkiaľ mám aj recept. Pripravuje sa zo srnčieho mäsa alebo hovädzej roštenky, na osobu sa počíta s dvomi plátkami mäsa po 70-80 g, podáva sa s maslovými haluškami alebo s duenou ryžou. Je to dosť ostré jedlo, v ktorom nechýbajú dubáky, údená slanina, zeleninová paprika a paradajky. Vkladám recept na jeho prípravu. Nemala som srnčie mäsko, tak som použila hovädziu roštenku.

4
porcie
30 minút + príprava minút
príprava
60-80 minút
tepelná úprava

Suroviny

cca 600 g alebo hovädzia roštenka
50 g
1 hrsť
4 ks
4 k
2 ks
1 ks veľká
4-5 PL
podľa chuti
2 PL
podľa chuti
p.p.




Postup

  1. 1

    Dubáky namočíme do teplej vody na 30 minút.

    Karpatská roštenka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú cibuľu pokrájame na kocky.

    Karpatská roštenka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pálivé sušené papriky pokrájame na drobno.

    Karpatská roštenka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokrájame údenú slaninu na plátky a potom na prúžky.

    Karpatská roštenka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Paradajky a papriky pokrájame na plátky. Na obrázku je slanina na plátky, pred pokrájaním na prúžky a cibuľa pred pokrájaním na kocky.

    Karpatská roštenka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nasekanú cibuľu orestujeme na oleji spolu s prúžkami slaniny.

    Karpatská roštenka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme papriky, paradajky, plátky opečeného a okoreneného mäska, zasypeme paprikou, necháme ju rozpustiť, podlejeme vodou, osolíme, pridáme dubáky aj so šťavou, v ktorej boli namočené, pod pokrievkou dusíme do mäkka, za občasného podliatia horúcou vodou. Servírujeme horúce s maslovými haluškami alebo s dusenou ryžou. Fotografiou mäska neposlúžim, lebo som ho zabudla odfotiť.

    Karpatská roštenka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

veronika353
Tuto roštěnku jsem dělávala z hovězího masa, ale mám ještě v mrazáku srnčí,tak udělám z toho.Díky za připomenutí.
pusta
@veronika353 , ten originál zo srnčieho ti úprimne závidím, už som jedla aj z toho a výsledok je neporovnateľný, prajem ti dobrú chuť a skvelý chuťový zážitok!
jody
@pusta , prosim ta, to naozaj musis davat rovnake fotky postupu do roznych receptov?
evanaaa
Ja skoro všetko mäso dusím na paprike a paradajkách, samozrejme aj cibuli. Mama to tak robila a vtedy bola najlepšia tá mäsová šťava.
pusta
evanaaa, presne tak, tvoja mamička mala pravdu, a ty to robíš tak, ako to má byť.
pusta
@evanaaa , robím ako ty, ale najprv vydusím papikovo-cibuľový základ podliaty trochou vody 2-3x takmer na tuk, potom dám mäsko a pokračujem, len potom treba dať pozor, aby sa paprika neprichytila, ale tá šťavička je jedna báseň a to stojí za to pri tom sgtáť.
pusta
@jody , len pre tvoje info, nevarím každý deň, ale raz za 2-3 dni viac druhov jedál a ked sú v nich suroviny podobné, fotím tak, ako to vidíš na tom tanieri. príde mi zbytočné aranžovať ich každé zvlášť. inak by ma viac zaujímal tvoj názorpriamo na jedlo samotné, to prvé nech ťa zbytočne netrápi. dakujem.
pusta
@enerrgizer , ani ja nekrájam cibuľu najprv na krúžky s potom na kocky, vysvetlenie nájdeš v odpovedi pre jody. máš pravdu, bolo by to zvláštne, napokon cibuľu pokrájanú na kocky máš vo fotopostupe vyššie. inak by ma tiež zaujímal viac tvoj názor na Karparskú roštenku.
jody
Super, @pusta , keď ťa zaujíma môj názor, tu je: k jedlu ako takému nemám žiadne výhrady, čo už môže byť zlé na mäse dusenom na rajčinách, paprikách a hríboch? Čo by som ja osobne urobila inak, že namiesto ryže by som určite podávala halušky alebo iné domáce cestoviny. A ešte ma, zaťaženej na používanie slov ako takých, zaujíma, či keď je to robené zo srnčieho, tak je tiež použitá roštenka, lebo potom by sa to malo volať inak, ja neviem - karpatský srnec, alebo srnčie... ak sa použije hovädzia roštenka, tak je to bez debaty. A k tým fotkám, nuž, nie že by ma to trápilo, len ma to irituje. Ja tiež nevarím každý deň, ale len 2x do týždňa, ale to s tým nemá nič spoločné. Ide o to, že ak dáš úplne rovnaké fotky do postupu viacerých jedál, tvoje jedlá odrazu začnú splývať všetky do jedného. To je taký problém odfotiť jeden a ten istý záber z rôznych uhlov toľkokrát, do koľkých jedál ho mieniš použiť? Možno to nikomu inému neprekáža, ale mne potom naozaj všetky tvoje jedlá začnú splývať do jednej nesúrodej masy... Uff, ale som sa rozrečnila...
rolfynka
vyzera to vynikajuco a musi to byt aj dobre ukladam a vzskusam zdravim vsetkych varecharov
ivag
jody, pozri sa na začiatok tohto receptu a prečítaj si, že sa podáva aj s maslovými haluškami a ostáva to iba na tvojom výbere.
jody
@ivag , a? Chcela názor, má k tomu ryžu, tak som sa vyjadrila. Kde je problém???
pusta
@jody robila som to z hovädzej roštenky, mala som možnosť kedysi pred 40 r ochutnať aj zo srnčieho, a chuťový zážitok neporovnateľný v zmysle+. môžeme sa spýtať @veroniky353 , z ktorej časti srnčieho to pripravuje. rp mám zo Slovenskej reštaurácie v ba, ale tá už dnes neexistuje. Inak rp na Karpatskú roštenku som našla aj v Slovenskej kuchárke - Vojtech Spanko s kol., 5. vydanie r1990, ale neuvádza sa v ňom, z ktorej časti srnčieho mäska to má byť, inak s tebou v slovnej presnosti naprosto súhlasím. K tým fotkám, asi každému nevyhoviem. asi pred rokom mi bolo vynadané, aby som nefotila jedlo z viacerých uhlov, okrem toho ja som ptagmatický človek, ak sa mi fotka pozdáva, napíšem si ju do svojho malého zoznamu a potom použijem. tiež v rámci fotenia mi bolo vytknuté, aké hrnce používam, nuž a ja som aj fetišista, ak ho mám v obľube, budem ho používať až do totálneho zničenia. skúdsim nájsť kompromis. ...a dakujem za tvoj názor, úprimne si ho cením...tiež som sa rozkecala.
jody
@pusta , samozrejme si rob s fotkami to, čo uznáš za vhodné, ja som len povedala svoj názor. Takže treba počítať aj s tým, že ak znova uvidím rovnakú fotku, zasa budem písať o tom, že sa mi to nepáči. To je všetko.
pusta
@jody , ok. vidím, že máš zmysel pre humor, neboj, aj ja. okrem iného som si to všimla aj pri tvojich rp a komentároch, nie raz ma rozosmeješ. inak tvoje rp sa mi veľmi páčia. vieš ja som tu nová, nezaškodí ma semo-tamo usmerniť. dakujem a pekný deň ti prajem.
veronika353
Srnce jsme koupili celého,rozporcovali jsme ho a označila jsem si balíčky jako stehno přední,zadní a to co bývá u vepřového jako karé,používám jako roštěnku.Maso ze zadního peču a z předního používám na guláš.Strašně dobré je prošpikované zadní upečené a s houbovou omáčkou, ale ze sušených hub,protože jsou víc aromatické.K tomu většinou dávám knedle, ale chtěla bych zkusit tarhoňu.Ještě bych chtěla dodat,že srnčí kosti používám na polévku a žebra buď na polévku nebo na pečení.
enerrgizer
Komentujem zvyčajne recepty, ktoré ma niečím zaujali, aj tento ma niečím zaujal a preto som už svoj komentár napísal vyššie. Ak teda chceš počuť môj názor ešte raz... @pusta , dať do receptu 3 fotky nakrájanej cibule pozbierané z i ných receptov, 1 fotku nakrájaných pálivých sušených paprík a 1 fotku namočených hríbov, alebo húb z ďalšieho receptu a nazvať to "fotorecept" (lebo tie sú zaradené do súťaže)... to radšej nekomentujem. Táto nesporne vynikajúca slovenská špecialita, ktorú si ochutnala v bratislavskej Slovenskej reštaurácii pod Luxorom, je určite výborná, ale v tvojom podaní ma neoslovila.
pusta
veronika353, raz som dostala polovicu srnca, stehno som robila prešpikované slaninou, pečené na šervenom víne, tú časť, ktorú označuješ ako karé - z toho som robila medailoniky, ku ktorým som zvlášť urobila huby na slanine s cibuľou a mletou červenou paprikou a zo zvyšku som robila guláš. Mám priateľa, ktorý robí z tých častí,ako píšeš úžasnú polievku. Na srnčie som z diviny najviac zaťažená. Dakujem ti za odpoved.
pusta
energizer, dakujem ti za komentár, a pokiaľ ide o fotky, zariadim sa ako mi odporučila jody. vidí sa mi síce nepraktické fotiť zakaždým cibuľu, dubáky, a sušené plené papriky - ale ak to vadí, tak ok.
ellinka51
Srnaciny mame plne mraznicky a sice z vlastneho chovu...len to rozdavame :(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia