Karpatská roštenka (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Túto nesporne vynikajúcu slovenskú špecialitu som ochutnala v bratislavskej Slovenskej reštaurácii pod Luxorom,odkiaľ mám aj recept. Pripravuje sa zo srnčieho mäsa alebo hovädzej roštenky, na osobu sa počíta s dvomi plátkami mäsa po 70-80 g, podáva sa s maslovými haluškami alebo s duenou ryžou. Je to dosť ostré jedlo, v ktorom nechýbajú dubáky, údená slanina, zeleninová paprika a paradajky. Vkladám recept na jeho prípravu. Nemala som srnčie mäsko, tak som použila hovädziu roštenku.

4
porcie
30 minút + príprava minút
príprava
60-80 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Dubáky namočíme do teplej vody na 30 minút.
  2. Očistenú cibuľu pokrájame na kocky.
  3. Pálivé sušené papriky pokrájame na drobno.
  4. Pokrájame údenú slaninu na plátky a potom na prúžky.
  5. Paradajky a papriky pokrájame na plátky. Na obrázku je slanina na plátky, pred pokrájaním na prúžky a cibuľa pred pokrájaním na kocky.
  6. Nasekanú cibuľu orestujeme na oleji spolu s prúžkami slaniny.
  7. Pridáme papriky, paradajky, plátky opečeného a okoreneného mäska, zasypeme paprikou, necháme ju rozpustiť, podlejeme vodou, osolíme, pridáme dubáky aj so šťavou, v ktorej boli namočené, pod pokrievkou dusíme do mäkka, za občasného podliatia horúcou vodou. Servírujeme horúce s maslovými haluškami alebo s dusenou ryžou. Fotografiou mäska neposlúžim, lebo som ho zabudla odfotiť.