Karpatská roštenka (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Túto nesporne vynikajúcu slovenskú špecialitu som ochutnala v bratislavskej Slovenskej reštaurácii pod Luxorom,odkiaľ mám aj recept. Pripravuje sa zo srnčieho mäsa alebo hovädzej roštenky, na osobu sa počíta s dvomi plátkami mäsa po 70-80 g, podáva sa s maslovými haluškami alebo s duenou ryžou. Je to dosť ostré jedlo, v ktorom nechýbajú dubáky, údená slanina, zeleninová paprika a paradajky. Vkladám recept na jeho prípravu. Nemala som srnčie mäsko, tak som použila hovädziu roštenku.
4 porcie |
30 minút + príprava minút príprava |
60-80 minút tepelná úprava |
Postup
- Dubáky namočíme do teplej vody na 30 minút.
- Očistenú cibuľu pokrájame na kocky.
- Pálivé sušené papriky pokrájame na drobno.
- Pokrájame údenú slaninu na plátky a potom na prúžky.
- Paradajky a papriky pokrájame na plátky. Na obrázku je slanina na plátky, pred pokrájaním na prúžky a cibuľa pred pokrájaním na kocky.
- Nasekanú cibuľu orestujeme na oleji spolu s prúžkami slaniny.
- Pridáme papriky, paradajky, plátky opečeného a okoreneného mäska, zasypeme paprikou, necháme ju rozpustiť, podlejeme vodou, osolíme, pridáme dubáky aj so šťavou, v ktorej boli namočené, pod pokrievkou dusíme do mäkka, za občasného podliatia horúcou vodou. Servírujeme horúce s maslovými haluškami alebo s dusenou ryžou. Fotografiou mäska neposlúžim, lebo som ho zabudla odfotiť.