Karí zo zelených papričiek fotorecept

kucharka - fotkakucharka, 15. mája 2021
Karí zo zelených papričiek (fotorecept)
Foto: kucharka

Bharela marcha nu shaak. Jedlo z oblasti Guyarat, najzápadnejšej časti Indie. Ja som použila naše malé zelené papriky ( pimientos de Padrón ) ale Zobraziť celý popisBharela marcha nu shaak. Jedlo z oblasti Guyarat, najzápadnejšej časti Indie. Ja som použila naše malé zelené papriky ( pimientos de Padrón ) ale odvážlivci môžu použiť celé zelené čili papriky.

4
porcie
10 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

10-12 ks
2 PL
1/2 ČL
80 ml
2 ks posekané
2-3 PL
Plnka - masala:
60 g
3 PL
3 PL hnedý (jaggery)
1 ČL
1 ČL
1/2 ČL
1 ČL
4 PL




Postup

  1. 1

    Zmiešame všetky suroviny na plnku. Lyžice nedávame kopcom. Ja sa musím priznať, že keď už som mala skoro všetko pripravené, prišla som na to, že nemám toľko cícerovej múky. Tak som to doplnila kuskusom ... viem, nie je to ono, ale musela som improvizovať, bol to stav núdze :-))

    Karí zo zelených papričiek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Papričky umyjeme a po dĺžke narežeme. Ak sú veľmi pálivé, opatrne nožíkom odstránime zrniečka. Papričky naplníme plnkou. Dve lyžice plnky si odložíme na neskôr.

    Karí zo zelených papričiek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V hrnci zohrejeme kokosový olej a pridáme horčicové semienka. Keď začnú “poskakovať”, pridáme papričky a opatrne opekáme 5 min.

    Karí zo zelených papričiek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme vodu a prikryté varíme 5 min na slabom ohni. Ak sa nám zdá husté, pridáme 1-2 lyžice vody. Potom pridáme dve lyžice plnky, čo sme si odložili, premiešame a varíme asi 10 min. Nakoniec pridáme paradajky a pretlak a dovaríme 5 min, sem tam pomiešame.

    Karí zo zelených papričiek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame s ryžou ( alebo indickým chlebom ). U nás posypané čerstvým koriandrom.

    Karí zo zelených papričiek (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

farbuska
Dobré karí. Typické pre Gudžarát je, že takmer do všetkých jedál sa pridáva trocha cukru/sladidla. Podobne ako papričky sa môže môže naplniť a urobiť okra. Tiež veľmi dobré.
mijaita
@kucharka jake papricky mas na mysli? Znam jen takove podlouhle, trochu vetsi, ale tyhle chili nevim, ze bych nekde videla? Urcite tahle jidla miluju a rada i tohle uvarim. otazka zni, nechci kvuli tomu kupovat cizrn mouku, rozemlit treba cizrnu? A na uvodni fotku se ani divat nechci, uz pri pohledu se o me pokousi ta s kosou :-)
kucharka
@mijaita (15.5.2021 22:01)
Ja som použila ( v tomto postupe ) pimientos de Padrón, ktoré sú tipické pre Španielsko. Tie nie sú veľmi pikantné.
Môžu sa použiť aj normálne zelené čili papriky, ale tam by som asi odstránila zrniečka, lebo mne by to deti nezjedli :-))
Alebo, ako píše hore @farbuska , skús okru, to sa na to tiež hodí.
Neviem, ako by si to urobila s cícerovou múkou bez toho, aby si ju nekúpila.... a keby si len popučila trochu uvareného cíceru?
Veď ty si šikovná výmyselníčka, určite na niečo prídeš :-)) Daj potom vedieť.
Pekný deň prajem

farbuska
@mijaita (15.5.2021 22:01)

Ja by som cícerovú múku nahradila trebárs hraškou, tú predávajú aj v menších baleniach a zvyšok sa dá potom použiť trebárs na obaľovanie zeleniny na vyprážanie alebo na zahustenie pokrmov.
mijaita
@kucharka (16.5.2021 09:33)

Takove nejake mozna nekdy koupim, ty tu dostanu. Posilam foto z Mexika, to je samoska, o trhach ani nemluvim! Trpim tam fyzicky, upim. Nadhera a chut nepopsatelna. Ach jo... :-)


marianne
parádny recept, veru mám tam také zvädnuté papričky a uvažujem čo s nimi....páči sa mi rcp veľmi




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia