Karamelový koláč s orechmi
mesačník Varecha, 5. novembra 2023
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Lieskovce, pekanové orechy či pistácie chutia najlepšie v sladučkých koláčoch. Skombinovali sme ich s karamelom a vytvorili sme dezert prinášajúci slastné pocity aj do zachmúrených Zobraziť celý popisLieskovce, pekanové orechy či pistácie chutia najlepšie v sladučkých koláčoch. Skombinovali sme ich s karamelom a vytvorili sme dezert prinášajúci slastné pocity aj do zachmúrených jesenných dní.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
180 g |
|
90 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
štipka |
|
2-3 PL |
|
Plnka: | |
250 g |
|
6 PL |
|
120 g |
|
220 ml |
|
50 g nepražené |
|
50 g |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Cesto: Do misky šľahača nasypeme cukor, múku, na kocky nakrájané studené maslo, soľ a pomocou lopatkového nadstavca spracujeme cesto na konzistenciu posýpky. Pridáme žĺtok, 2–3 PL studenej vody a vypracujeme hladké cesto.
- 2
Okrúhlu formu na tart s priemerom 25 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu a preložíme do formy, okraje formy tiež vystelieme cestom. Dno popicháme vidličkou a odložíme na 10 minút do chladničky. Potom pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 15 minút.
- 3
Plnka: Do panvice vysypeme kryštálový cukor a 6 PL vody a na miernom ohni počkáme, kým sa cukor rozpustí. Potom intenzitu ohňa ešte znížime a počkáme, kým získa farbu karamelu, trvá to asi 7 minút. Potom zložíme z ohňa, primiešame na kocky nakrájané maslo izbovej teploty, smotanu izbovej teploty, preložíme na sporák a na silnejšom ohni varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Nakoniec prisypeme orechy, môžeme ich vopred nahrubo nasekať.
- 4
Orechovú plnku nalejeme na predpečený koláč, uhladíme a dopekáme ešte asi 15 minút. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Potom nakrájame na porcie a podávame.
Tiež orechový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu