Orechový koláč
Karamelový koláč s orechmi
Autor receptu: redakcia
Lieskovce, pekanové orechy či pistácie chutia najlepšie
v sladučkých koláčoch. Skombinovali sme ich s karamelom a vytvorili sme dezert prinášajúci slastné pocity aj do zachmúrených jesenných dní.
12 porcií |
40 minút príprava |
30 minút na 190 °C |
Postup
- Cesto: Do misky šľahača nasypeme cukor, múku, na kocky nakrájané studené maslo, soľ a pomocou lopatkového nadstavca spracujeme cesto
na konzistenciu posýpky. Pridáme žĺtok, 2–3 PL studenej vody a vypracujeme hladké cesto.
- Okrúhlu formu na tart s priemerom
25 cm vymastíme maslom a vysypeme
múkou. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu a preložíme do
formy, okraje formy tiež vystelieme
cestom. Dno popicháme vidličkou a odložíme na 10 minút do chladničky. Potom pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi
15 minút.
- Plnka: Do panvice vysypeme kryštálový cukor a 6 PL vody a na miernom
ohni počkáme, kým sa cukor rozpustí.
Potom intenzitu ohňa ešte znížime
a počkáme, kým získa farbu karamelu,
trvá to asi 7 minút. Potom zložíme
z ohňa, primiešame na kocky nakrájané
maslo izbovej teploty, smotanu izbovej
teploty, preložíme na sporák a na silnejšom ohni varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Nakoniec prisypeme
orechy, môžeme ich vopred nahrubo nasekať.
- Orechovú plnku nalejeme na predpečený koláč, uhladíme a dopekáme ešte
asi 15 minút. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Potom nakrájame na porcie a podávame.