Orechový koláč
	        Karamelový koláč s orechmi
	        Autor receptu: redakcia
	         
	        
	        Lieskovce, pekanové orechy či pistácie chutia najlepšie
v sladučkých koláčoch. Skombinovali sme ich s karamelom a vytvorili sme dezert prinášajúci slastné pocity aj do zachmúrených jesenných dní.
| 		  
				  	  
				  	12  porcií  | 
				  	  
				  	40 minút príprava  | 
				  	  
				  	30 minút  na 190 °C  | 
Postup
- Cesto: Do misky šľahača nasypeme cukor, múku, na kocky nakrájané studené maslo, soľ a pomocou lopatkového nadstavca spracujeme cesto 
na konzistenciu posýpky. Pridáme žĺtok, 2–3 PL studenej vody a vypracujeme hladké cesto.
 - Okrúhlu formu na tart s priemerom 
25 cm vymastíme maslom a vysypeme 
múkou. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu a preložíme do 
formy, okraje formy tiež vystelieme 
cestom. Dno popicháme vidličkou a odložíme na 10 minút do chladničky. Potom pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 
15 minút.
 - Plnka: Do panvice vysypeme kryštálový cukor a 6 PL vody a na miernom 
ohni počkáme, kým sa cukor rozpustí. 
Potom intenzitu ohňa ešte znížime 
a počkáme, kým získa farbu karamelu, 
trvá to asi 7 minút. Potom zložíme 
z ohňa, primiešame na kocky nakrájané 
maslo izbovej teploty, smotanu izbovej 
teploty, preložíme na sporák a na silnejšom ohni varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Nakoniec prisypeme 
orechy, môžeme ich vopred nahrubo nasekať.
 - Orechovú plnku nalejeme na predpečený koláč, uhladíme a dopekáme ešte 
asi 15 minút. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Potom nakrájame na porcie a podávame.