Karamelový cheesecake

katarina22 - bez fotkykatarina22, 2. augusta 2016

Tento koláč som robila už takmer pred dvoma rokmi, no žiaľ nemám ho nafotený celý. Ak robím cheesecake, pridržiavam sa tohto základného receptu, len Zobraziť celý popisTento koláč som robila už takmer pred dvoma rokmi, no žiaľ nemám ho nafotený celý. Ak robím cheesecake, pridržiavam sa tohto základného receptu, len ovocie/polevu obmieňam. Pri najbližšom pečení spravím lepšiu foto, nech ho máte v plnej kráse. A ako som k tomuto receptu prišla? Čítala som množstvo receptov, ale ani jeden nebol podľa môjho gusta, tak po viacerých pokusoch vznikol tento finálny pokus.

12
porcií
30 minút
príprava
75 minút
na 160-180 °C

Suroviny

Korpus:
200 g
100 g
Plnka:
500 g
250 g
1 bal
4 PL
podľa chuti
2 ks
Karamelová poleva:
9 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravím korpus. Tortovú formu (používam 26 cm) si vyložím papierom na pečenie. Dávam iba na spodok, na okraj nie, pretože pri pečení sa koláč krásne odlepí z bokov formy . Sušienky si rozdrvím v sáčku, najlepšie to ide valčekom na cesto. K týmto sušienkam pridám rozpustené maslo a dno tortovej formy si vyložím týmito sušienkami (podobný postup ako pri browncheese - pozri moje recepty). Takto sušienkami vyložený formu dáme do rúry vyhriatej na 180 °C na 10-15 minút. Čím viac cukru obsahujú sušienky, tým skôr budú hotové, takže musíte dávať pozor, aby sa vám korpus nepripiekol. Ja používam sušienky s min.obsahom cukru, pretože koláč sám o sebe je veľmi sladký. Po upečení ho vytiahneme z rúry a necháme vychladiť. Je dôležité , aby korpus naozaj vychladol - ak by ste cesto naliali na ešte horúci korpus , veľmi by nasiaklo.

  2. 2

    Na plnku zmiešame mascarpone ( to používam ja, nikdy som nepoužila ešte Philadeplhiu ani Lučinu, takže s tým nemám skúsenosti ) s kyslou smotanou, vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom. Vymiešame to na najnižších otáčkach, aby krém bol nadýchaný. Nakoniec pridáme celé vajíčka, opatrne ich vmiešame do zmesi a nastrúhame citrónovú kôru. Ja strúham z čerstvého, samozrejme umytého citrónu. Tak ma prosím neukameňujte za to, že určite sú tie citróny striekané, pretože si nemyslím, že citrónová kôra v sáčkoch z obchodu je o čosi zdravšia. :) Kôry dávam veľa , nakoľko zbožňujem jej chuť v koláčoch.

  3. 3

    Ak máme korpus vychladený, vylejeme naň plnku a dáme piecť na 160 °C vo vodnom kúpeli. Pečieme cca hodinku, záleží od rúry . Koláč je upečení , ak po buchnutí po stene formy sa stred trasie ako želatína. Prvých 45 minút však rúru neotvárajte, koláčik by vám padol. Po upečení ho nechajte cca hodinku chladnúť pri pootvorenej rúre.

  4. 4

    V kastróliku si zatiaľ pripravíme karamel. Po rozpustení cukru pridáme 3 PL šľahačkovej smotany.Nezľaknite sa prvotného zrazenia a stále miešajte. Karamel nám nestrvrdne, je krásne ťahavý (ale nie moc) , má nádhernú zlato-hnedú farbu. Takto pripravený karamel vylejeme na hotový koláč a necháme tuhnúť. Samozrejme - najlepšie cez noc. Dobrú chuť :)

    Karamelový cheesecake - obrázok 4

Diskusia k receptu

katarina22
@Anilah (2.8.2016 17:23)

Ak máš tortovú formu, ktorá dobre tesní, tak ju polož do väčšieho pekáča s vodou. Ak nie si odvážna, stačí,ak pod tortovú formu - teda na mriežku nižšie v rúre položíš pekáč s vodou. Vďaka tomu sa vzduch v rúre zvlhčí A koláč sa ti pekne dvihne A najmä nepraská. Ak som to nazvala zle,ospravedlňujem sa. Učím sa.
haji
Díky za receptík. Všechno co je karamelová mě magicky přitahuje. Šup, mám uloženo, určo vyzkouším! Vodní lázeň ať už k vaření, tak k pečení - se běžně používá. Buď v poho, napsala jsi to dobře. Mávám!
havino
takto ho takmer presne pečiem aj ja, ale teda s karamelom si ma dostala, viem, že sa robí, ale ja už nemôžem, ak chcem, aby som aj manžela mohla ponúknuť, diabetik, v plnke už postupne mením a skúšam, pol mascarpone, pol grécky jogurt a pochúťková smotana, sušienky rovnako a polevu, ako ma napadne, máš ho krásny, ukážkový, s citrónmi som na tom rovnako, ak sú bio, tak kúpim na tento účel, ak nie, umyjem a strúham, kiež by len to sme zjedli okrem iného kúpiaceho na trhu, že máme domáce a striekané ani pán boh nevie kedy




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia