Karamelový cheesecake
Autor receptu: katarina22
Tento koláč som robila už takmer pred dvoma rokmi, no žiaľ nemám ho nafotený celý.
Ak robím cheesecake,
pridržiavam sa tohto základného receptu, len ovocie/polevu obmieňam. Pri najbližšom
pečení spravím lepšiu foto,
nech ho máte v plnej kráse. A ako som k tomuto receptu prišla? Čítala som množstvo
receptov, ale ani jeden nebol
podľa môjho gusta, tak po viacerých pokusoch vznikol tento finálny pokus.
12 porcií |
30 minút príprava |
75 minút na 160-180 °C |
Postup
- Najprv si pripravím korpus. Tortovú formu (používam 26 cm) si vyložím papierom na pečenie. Dávam iba na spodok, na okraj nie, pretože pri pečení sa koláč krásne odlepí z bokov formy . Sušienky si rozdrvím v sáčku, najlepšie to ide valčekom na cesto. K týmto sušienkam pridám rozpustené maslo a dno tortovej formy si vyložím týmito sušienkami (podobný postup ako pri browncheese - pozri moje recepty). Takto sušienkami vyložený formu dáme do rúry vyhriatej na 180 °C na 10-15 minút. Čím viac cukru obsahujú sušienky, tým skôr budú hotové, takže musíte dávať pozor, aby sa vám korpus nepripiekol. Ja používam sušienky s min.obsahom cukru, pretože koláč sám o sebe je veľmi sladký. Po upečení ho vytiahneme z rúry a necháme vychladiť. Je dôležité , aby korpus naozaj vychladol - ak by ste cesto naliali na ešte horúci korpus , veľmi by nasiaklo.
- Na plnku zmiešame mascarpone ( to používam ja, nikdy som nepoužila ešte Philadeplhiu ani Lučinu, takže s tým nemám skúsenosti ) s kyslou smotanou, vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom. Vymiešame to na najnižších otáčkach, aby krém bol nadýchaný. Nakoniec pridáme celé vajíčka, opatrne ich vmiešame do zmesi a nastrúhame citrónovú kôru. Ja strúham z čerstvého, samozrejme umytého citrónu. Tak ma prosím neukameňujte za to, že určite sú tie citróny striekané, pretože si nemyslím, že citrónová kôra v sáčkoch z obchodu je o čosi zdravšia. :) Kôry dávam veľa , nakoľko zbožňujem jej chuť v koláčoch.
- Ak máme korpus vychladený, vylejeme naň plnku a dáme piecť na 160 °C vo vodnom kúpeli. Pečieme cca hodinku, záleží od rúry . Koláč je upečení , ak po buchnutí po stene formy sa stred trasie ako želatína. Prvých 45 minút však rúru neotvárajte, koláčik by vám padol. Po upečení ho nechajte cca hodinku chladnúť pri pootvorenej rúre.
- V kastróliku si zatiaľ pripravíme karamel. Po rozpustení cukru pridáme 3 PL šľahačkovej smotany.Nezľaknite sa prvotného zrazenia a stále miešajte. Karamel nám nestrvrdne, je krásne ťahavý (ale nie moc) , má nádhernú zlato-hnedú farbu.
Takto pripravený karamel vylejeme na hotový koláč a necháme tuhnúť. Samozrejme - najlepšie cez noc. Dobrú chuť :)