Kapustová polievka
Kapustová polievka

Kapustová polievka s krúpkami fotorecept

evusik - fotkaevusik, 7. októbra 2018
Kapustová polievka s krúpkami (fotorecept)
Foto: Evusik

Túto polievku milujem. Neviem čo viac by som mohla dodať. V lete osvieži, v zime zahreje a hlavne zasýti takže nahradí aj hlavné jedlo.

8
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 malá hlávka
2 ks
2-3 strúčiky
3 PL
 alebo olej




Postup

  1. 1

    Táto polievka je na prvý pohľad veľmi jednoduchá, taká akú varili ešte naše babky. Jej pôvab spočíva v tom, že je veľmi variabilná. Dá sa uvariť len z kapusty a krúpkov. Môžete ju vylepšiť slaninkou, klobásou, údenými rebrami. Ako keď vojak varil sekerkovú polievku. Poznáte tú rozprávku. Ale aj v tej najjednoduchšej podobe je výborná. U nás sa ale vždy varí minimálne s klobáskou.

    Kapustová polievka s krúpkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najskôr si pripravíme základ. Obyčajnú slaninu nakrájame na drobnejšie kocky a rozškvaríme ju na troche masti. Pridáme nakrájanú cibuľu a o chvíľu aj klobásku nakrájanú na kolieska.

    Kapustová polievka s krúpkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď si klobáska pustí šťavu pridáme nakrájanú kapustu. Chvíľku miešame a potom zalejeme vriacou vodou. Opatrne osolíme, okoreníme, ochutnávame pretože každá klobáska ochutí polievku inak. Povaríme asi 10-15 minút. Krúpky na sitku dobre opláchneme horúcou vodou a pridáme ku kapuste.

    Kapustová polievka s krúpkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polievku varíme pokiaľ nie sú krúpky mäkké, kapusta by nemala byť rozvarená. Krúpky dávajte opatrne, pretože veľmi naberú na objeme. Ja polievku odstavím keď sú krúpky ešte mierne tvrdkavé, pretože v horúcej polievke dôjdu. Na záver pridáme pretlačený cesnak, majoránku a červenú papriku. Ochutíme octom a troškou cukru podľa toho ako má kto rád kyslé.

    Kapustová polievka s krúpkami (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

denyany
U nás dnes bolo len krúpková z koreňovou zeleninou. Tvoja je ale vyšperkovaná, takú som ešte nejedla. Určite skúsim aj túto.
1x evusik
motyka
Výborná. Krúpkovú varím len s fazuľou. Tvoja s kapustou musí byť super. Určite najbližšie uvarím. Ďakujem za receptík.
1x evusik
evusik
@alldakujem všetkým za komentíky :)
Ja som si vždy myslela, že krúpky patria jedine do jalít a vôbec som ich v mojej kuchyni neriešila. Až raz môj muž povedal, že uvarí kapustovú polievku tak, ako ju varila ešte jeho mama. A uvaril túto kapustovú s krúpkami a ja som sa do nej zamilovala. Teraz dávam krúpky aj do zeleninovej, alebo hríbovej. Je to veľmi rýchla a zdravá závarka do polievky a zjedia to aj vnúčatá a moc im to chutí. Preto, ak ste krúpky doteraz nepoužívali, vrelo odporúčam.


bubaya
Ja varím krúpy zvlášť, neviem v polievke odhadnúť ani množstvo, ani dobu varenia. Keď sú hotové, pridám do polievky, aj tú krúpovú vodu, tá polievku zahustí. Tvoja nemá chyby, vyzerá fantasticky. Do kapusty som ešte krúpy nedávala. Chválim, ukladám, vyskúšam....:))))
evusik
@Bubaya (8.10.2018 12:13)

aj mne sa stalo. že miesto zeleninovej polievky s krúpkami sme mali krúpkovú kašu so zeleninou :)
uvažovala som, že to budem robiť ako ty, ale mám také malé sitko a to používam zároveň aj ako odmerku a to sa mi osvedčilo
1x bubaya
bubaya
@Evusik (8.10.2018 18:24)

Také malé sitko mám aj ja, nabudúce odmeriam, vyskúšam. Ušetrím si jeden kastrólik. Vďaka za tip :)))))
1x evusik
kvakac
Nádhera. Robím trochu podobnú a s tými krúpkami je delikatesa. Môžem len odporučiť. Všetky tvoje recepty sú gurmánske zážitky. Vďaka za recept.
1x evusik
haji
@Evusik @Bubaya
Krupky den předem a nebo alespoň hodinu přeberu, propláchnu a zaleju vodou. Urychlí to vaření, jsou rychleji uvařené. Dávám přímo do polévky. Jinak je třeba rozlišit velikost krup - čím větší, tím déle se musí vařit. Někomu vyhovují velké ječmenné kroupy, někomu malé, jinému perličky. Chce to vyzkoušet.
1x evusik
evusik
@Kvakac (9.10.2018 08:40)

ďakujem, dobre sa to číta :) a polievka je fakt výborná
evusik
@Haji (9.10.2018 12:54)

Neviem aký význam má namáčanie krúpkov, pretože aj bez namáčania sú rýchlo uvarené, ak dám do polievky zemiaky a krúpky naraz, tak sú aj narovnako uvarené a uvariť zemiaky trvá cca 20-25 minút.
Samozrejme krúpky treba dobre prepláchnuť.
Ja kupujem stredné krúpky, tie mám odskúšané a chutia nám. Prajem krásny deň.
1x haji
haji
@Evusik (9.10.2018 14:12)
OK, máš lepší kroupy, tomu rozumím. Jen jsem se podělila se svým postupem, zkušenostmi - které nemusí mít obecnou platnost. Aj tebe krásný den! U nás máme kouzelné indiánské léto!
1x evusik
evusik
@Haji (9.10.2018 15:04)

Keď som začala používať krúpy tak som zisťovala, že ako ich mám variť a zistila som, že niekto namáča a niekto nenamáča. Keď som sa ale pýtala, že prečo sa majú namáčať nikto mi nedal rozumnú odpoveď. Tak nenamáčam. Možno by niekto vedel poradiť, veď učíme sa celý život :)
1x haji
haji
@Evusik (9.10.2018 17:46)
Dobrá. Tak to shrnu. Většinou kroupy namáčím. Namáčím kroupy proto, že do sebe nasáknou vodu a pak se rychleji uvaří. Doporučovaná délka úpravy krup varem je cca 45 minut. Při vaření většího množství krup se musí do nádoby dolévat voda, kroupy do sebe nasají vodu, nabudou. Pokud jsou namočené předem - nemusíme tolik vody během vaření dolévat, eliminujeme tak i možné připalování. Pro mě jsou to dostatečné důvody proč namáčet. Jestli toto můžeš považovat za rozumnou odpověď, nevím. Nikoho k ničemu nenutím. Každý má svobodnou volbu.
1x evusik
evusik
@Haji (9.10.2018 21:02)

ďakujem za vysvetlenie, dôležité je aby nám chutilo :)
1x haji
monty469
Vyborna , syta polievka, ako stvorena na chladne dni. U nas sa urcite uvari :-)
1x evusik
julinka278
Varila som ju akurát dnes podľa Vášho receptu. Ja som pridala ešte huby , ktoré toto leto môj otec nazbieral. Každý si pochvaľoval . Veľmi chutný recept . Ukladám do KK
1x evusik