Kapustová polievka
Kapustová polievka

Kapustová polievka s krúpkami fotorecept

evusik - fotkaevusik, 7. októbra 2018
Kapustová polievka s krúpkami (fotorecept)
Foto: Evusik

Túto polievku milujem. Neviem čo viac by som mohla dodať. V lete osvieži, v zime zahreje a hlavne zasýti takže nahradí aj hlavné jedlo.

8
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 malá hlávka
2 ks
2-3 strúčiky
3 PL
 alebo olej

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Táto polievka je na prvý pohľad veľmi jednoduchá, taká akú varili ešte naše babky. Jej pôvab spočíva v tom, že je veľmi variabilná. Dá sa uvariť len z kapusty a krúpkov. Môžete ju vylepšiť slaninkou, klobásou, údenými rebrami. Ako keď vojak varil sekerkovú polievku. Poznáte tú rozprávku. Ale aj v tej najjednoduchšej podobe je výborná. U nás sa ale vždy varí minimálne s klobáskou.

    Kapustová polievka s krúpkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najskôr si pripravíme základ. Obyčajnú slaninu nakrájame na drobnejšie kocky a rozškvaríme ju na troche masti. Pridáme nakrájanú cibuľu a o chvíľu aj klobásku nakrájanú na kolieska.

    Kapustová polievka s krúpkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď si klobáska pustí šťavu pridáme nakrájanú kapustu. Chvíľku miešame a potom zalejeme vriacou vodou. Opatrne osolíme, okoreníme, ochutnávame pretože každá klobáska ochutí polievku inak. Povaríme asi 10-15 minút. Krúpky na sitku dobre opláchneme horúcou vodou a pridáme ku kapuste.

    Kapustová polievka s krúpkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polievku varíme pokiaľ nie sú krúpky mäkké, kapusta by nemala byť rozvarená. Krúpky dávajte opatrne, pretože veľmi naberú na objeme. Ja polievku odstavím keď sú krúpky ešte mierne tvrdkavé, pretože v horúcej polievke dôjdu. Na záver pridáme pretlačený cesnak, majoránku a červenú papriku. Ochutíme octom a troškou cukru podľa toho ako má kto rád kyslé.

    Kapustová polievka s krúpkami (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@alldakujem všetkým za komentíky :)
Ja som si vždy myslela, že krúpky patria jedine do jalít a vôbec som ich v mojej kuchyni neriešila. Až raz môj muž povedal, že uvarí kapustovú polievku tak, ako ju varila ešte jeho mama. A uvaril túto kapustovú s krúpkami a ja som sa do nej zamilovala. Teraz dávam krúpky aj do zeleninovej, alebo hríbovej. Je to veľmi rýchla a zdravá závarka do polievky a zjedia to aj vnúčatá a moc im to chutí. Preto, ak ste krúpky doteraz nepoužívali, vrelo odporúčam.