Kapustníky s údeným mäsom
šéfkuchár reštaurácie Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach, 16. decembra 2015

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 1 kg |
|
| 3 ks (na potretie) |
|
| 1 čl |
|
| 1 kocka |
|
| cca 0,5 l |
|
| 10 g |
|
| 200 ml |
|
| Plnka: | |
| 1 kg |
|
| 200 g |
|
| 1 PL |
|
| 10 g |
|
| 3 g |
|
| 3 g |
|
| 100 g |
|
| Dip: | |
| 200 g |
|
| 10 g |
|
| 5 g |
|
Postup
-
1
Cesto: Zo 100 ml mlieka, z kocky kvasníc a z cukru spravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme soľ, olej, mlieko a kvások, všetko spolu zamiešame a vypracujeme cesto.
- 2
Cesto necháme pri izbovej teplote kysnúť asi 30 minút. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm a vykrajujeme tvary podľa potreby.
- 3
Vykrojené tvary naplníme a robíme šatôčky alebo podľa potreby plníme vlastné tvary.
- 4
Plnka: Na masti speníme nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané údené mäso a kyslú kapustu. Plnku osolíme, okoreníme, pridáme rascu a spolu podusíme približne 20 minút. Potom ju necháme vychladnúť, aby sme ňou mohli plniť cesto.
- 5
Naplnené kapustníky potrieme žĺtkom a dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 °C na 25 – 30 minút. Počas pečenia môžeme pripraviť dip na kapustníky z kyslej smotany, čerstvého kôpru a cesnaku.
- 6
Môžeme si pripraviť aj maxikapustník – na celý rozmer plechu rozprestrieme plát cesta, naplníme ho a prikryjeme ďalším plátom. Po upečení rozkrojíme na štvorce či trojuholníky.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Pekný predvianočný čas prajem :-)