Kapustníky s údeným mäsom

Autor receptu: redakcia

5-6
porcií
50 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Zo 100 ml mlieka, z kocky kvasníc a z cukru spravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme soľ, olej, mlieko a kvások, všetko spolu zamiešame a vypracujeme cesto.
  2. Cesto necháme pri izbovej teplote kysnúť asi 30 minút. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm a vykrajujeme tvary podľa potreby.
  3. Vykrojené tvary naplníme a robíme šatôčky alebo podľa potreby plníme vlastné tvary.
  4. Plnka: Na masti speníme nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané údené mäso a kyslú kapustu. Plnku osolíme, okoreníme, pridáme rascu a spolu podusíme približne 20 minút. Potom ju necháme vychladnúť, aby sme ňou mohli plniť cesto.
  5. Naplnené kapustníky potrieme žĺtkom a dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 °C na 25 – 30 minút. Počas pečenia môžeme pripraviť dip na kapustníky z kyslej smotany, čerstvého kôpru a cesnaku.
  6. Môžeme si pripraviť aj maxikapustník – na celý rozmer plechu rozprestrieme plát cesta, naplníme ho a prikryjeme ďalším plátom. Po upečení rozkrojíme na štvorce či trojuholníky.