Kapustnica spod Váhu fotorecept

jody - fotkajody, 21. decembra 2012
Kapustnica spod Váhu (fotorecept)
Foto: jody

...každý má tú svoju, ja som po rokoch zakotvila pri takejto kombinácií. Robievam ju takmer rovnako, obmeny sú minimálne. Takto mne aj priateľovi najviac Zobraziť celý popis...každý má tú svoju, ja som po rokoch zakotvila pri takejto kombinácií. Robievam ju takmer rovnako, obmeny sú minimálne. Takto mne aj priateľovi najviac chutí. Varí sa vždy na štedrý deň a ďalšia, rovnaká, na Silvestra.

20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

 2-3 druhy
 alebo masť




Postup

  1. 1

    Začíname deň vopred. Očistíme niekoľko strúčkov cesnaku a nakrájame na drobno.

    Kapustnica spod Váhu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Spolu s údeným stehnom vložíme do studenej vody tak, aby mäso nebolo úplne ponorené a uvaríme do mäkka. Mäso občas otáčame. Uvarené odložíme aj s hrncom na balkón a do druhého dňa necháme na pokoji. Údené v tej vode musí vychladnúť.

    Kapustnica spod Váhu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na Štedrý deň ráno údené vyberieme, konce poodriezame (pôjdu do kapustnice), ostatné odložíme do chladničky. Do hrnca s údenou vodou prilejeme vývar, v ktorom sa varila zelenina do (lavórového) šalátu, do stredu vložíme pliecko a obložíme ho kol dokola obielenými zemiakmi. Tieto v žiadnom prípade nekrájame, necháme ich celé, fakt sú chuťovo lepšie.

    Kapustnica spod Váhu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme domácu kapustu (ja nikdy nepremývam) aj so šťavou, podľa potreby dolejeme vodu, šupneme tam klobásy, minimálne 2 druhy, vavrín, kmín a za hrsť či dve sušených hríbov. Niekedy, keď je dobrý hríbový rok, si odkladáme do mrazáku mini dubáčiky a vtedy pridáme do tejto kapustnice aj tie. Capneme to na šporák a dáme variť.

    Kapustnica spod Váhu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď všetko zovrie, prichádzajú do úvahy 2 možné spôsoby postupu. Buď speníme na tuku cibuľku nakrájanú na drobno do sklovita, zasypeme oboma paprikami a keď sa vyfarbia pridáme do polievky. Alebo, ako som to urobila tentokrát, cibuľu v recepte nepoužijeme a na vrch zmesi položíme plátok masla...

    Kapustnica spod Váhu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď sa maslo roztopí, zasypeme ho oboma paprikami, necháme ich pustiť farbu a poriadne zamiešame. A ďalej len varíme a varíme...

    Kapustnica spod Váhu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď sú klobásy mäkké, vyberieme ich na tanier k odrezkom údeného mäsa. Pliecko sa varí ďalej, občas skúšame, či už je hotové. Platí, že keď je mäkké mäso, kapustnica je vlastne hotová...

    Kapustnica spod Váhu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď máme mäso vonku, podľa potreby dolejeme vodu, dosolíme, dokyslíme (kupovaná kapusta je málo kyslá) a necháme prevrieť. Vychladnuté mäso pokrájame na drobno a vrátime do kapustnice.

    Kapustnica spod Váhu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotovo! :-) Vypneme, prikryjeme a do večere udržujeme v teple, aby sa nemuselo prihrievať.

    Kapustnica spod Váhu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prajem krásnu vianočnú dobrú chuť! Užite v zdraví! :-)))

    Kapustnica spod Váhu (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

izabella929
že spod váhu? to je ale parádny názov, ale dôležité je, ža vám chutí.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia