Kapustnica spod Váhu (fotorecept)

Autor receptu: jody

...každý má tú svoju, ja som po rokoch zakotvila pri takejto kombinácií. Robievam ju takmer rovnako, obmeny sú minimálne. Takto mne aj priateľovi najviac chutí. Varí sa vždy na štedrý deň a ďalšia, rovnaká, na Silvestra.

20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Začíname deň vopred. Očistíme niekoľko strúčkov cesnaku a nakrájame na drobno.
  2. Spolu s údeným stehnom vložíme do studenej vody tak, aby mäso nebolo úplne ponorené a uvaríme do mäkka. Mäso občas otáčame. Uvarené odložíme aj s hrncom na balkón a do druhého dňa necháme na pokoji. Údené v tej vode musí vychladnúť.
  3. Na Štedrý deň ráno údené vyberieme, konce poodriezame (pôjdu do kapustnice), ostatné odložíme do chladničky. Do hrnca s údenou vodou prilejeme vývar, v ktorom sa varila zelenina do (lavórového) šalátu, do stredu vložíme pliecko a obložíme ho kol dokola obielenými zemiakmi. Tieto v žiadnom prípade nekrájame, necháme ich celé, fakt sú chuťovo lepšie.
  4. Pridáme domácu kapustu (ja nikdy nepremývam) aj so šťavou, podľa potreby dolejeme vodu, šupneme tam klobásy, minimálne 2 druhy, vavrín, kmín a za hrsť či dve sušených hríbov. Niekedy, keď je dobrý hríbový rok, si odkladáme do mrazáku mini dubáčiky a vtedy pridáme do tejto kapustnice aj tie. Capneme to na šporák a dáme variť.
  5. Keď všetko zovrie, prichádzajú do úvahy 2 možné spôsoby postupu. Buď speníme na tuku cibuľku nakrájanú na drobno do sklovita, zasypeme oboma paprikami a keď sa vyfarbia pridáme do polievky. Alebo, ako som to urobila tentokrát, cibuľu v recepte nepoužijeme a na vrch zmesi položíme plátok masla...
  6. Keď sa maslo roztopí, zasypeme ho oboma paprikami, necháme ich pustiť farbu a poriadne zamiešame. A ďalej len varíme a varíme...
  7. Keď sú klobásy mäkké, vyberieme ich na tanier k odrezkom údeného mäsa. Pliecko sa varí ďalej, občas skúšame, či už je hotové. Platí, že keď je mäkké mäso, kapustnica je vlastne hotová...
  8. Keď máme mäso vonku, podľa potreby dolejeme vodu, dosolíme, dokyslíme (kupovaná kapusta je málo kyslá) a necháme prevrieť. Vychladnuté mäso pokrájame na drobno a vrátime do kapustnice.
  9. Hotovo! :-) Vypneme, prikryjeme a do večere udržujeme v teple, aby sa nemuselo prihrievať.
  10. Prajem krásnu vianočnú dobrú chuť! Užite v zdraví! :-)))