Kimči - kórejská kapusta

sjuz - fotkasjuz, 11. januára 2010

Pikantné a veľmi zdravé. Ako všetka nakvasená zelenina. Takto - bez korenín sa dá pripravovať napríklad aj mrkva s kapustou, celerom atď.

Suroviny

1 stredná hlávka
1 PL
1 PL
2 PL
4 šálky
3 PL
1 PL
1 balík




Postup

  1. 1

    Oddeľte jednotlivé listy kapusty a umyte. Rovnomerne osoľte kapustové listy 2 PL morskej soli. Osolené listy uložte do veľkej misky a pridajte 4 šálky vody a prikryte kuchynskou fóliou. Na noc uložte do chladničky. Voda by mala zakrývať všetky listy, môžeme zaťažiť.

  2. 2

    Na druhý deň vylejte vodu a dôkladne opláchnite kapustové listy. Uložte listy späť do veľkej misky a pridajte cesnak, zelenú cibuľku, zázvor, čili prášok, cukor a 1PL soli. Na rovnomerné premiešanie použite ruky (určite použite rukavice). Môžete pridať do zmesi aj trochu teplej vody na lepšie rozmiešanie. Okorenené listy kapusty aj so šťavou preložte do veľkej sklenenej nádoby (fľaše) a dobre to tam popritláčajte. Vo vrchnej časti nechajte priestor tak 2-3 cm a fľašu uzatvorte. Takto pripravenú zmes vo fľaši nechajte 2-3 dni v izbovej teplote fermentovať.

  3. 3

    Vaše Kimchi je teraz pripravené na konzumáciu. Nakrájajte listy kapusty pomocou noža alebo nožníc na 1-2 cm pásiky. Podávajte ako prílohu napr. k ryži, omáčke alebo k rybe. Nepoužitý zvyšok uchovávajte v chladničke. Kimchi v chladničke bude pomaly pokračovať vo fermentácii a bude pridávať na kyslosti a výraznosti. Ak budete dbať na čistotu pri manipulácii s Kimchi, vydrží Vám aj mesiac.

Diskusia k receptu

jarco
V piatok som si v kórejskom obchode (okrem iných vecí, ledva som to všetko odniesol) nakúpil asi 5 druhov kimči, teším sa na ochutnávku. Sám si to nakladať nebudem, na to nemám trpezlivosť :-)
sjuz
Ano, je to trosku piplačka - ale výsledok je super. A stojí za to dať pozor na čisté ruky, lebo po pár dňoch skladovania je už cítiť kvasenie...
Ale ja som si ju potom nakladal ku všetkému - a večer do misky samotnú.
sjuz
No ako, Jarco - kimči už je? :)
jarco
Sry, túto otázku som si vtedy nevšimol. Kúpené kimči som vtedy poctivo zjedol, jednu-dve noci som kvôli tomu poriadne nespal, ale inak v pohode. Rodina to odmietla konzumovať. Teraz mám naložené kimči vlastnej výroby na balkóne (teplota je tam okolo 20 stupňov a cesnak mi aspoň necítiť v byte) a po 1 dni začína byť cítiť kvasný proces. Je to super, teším sa zajtrajšiu ochutnávku. Robil som podľa receptov od @Enerrgizer a @2010 , ale ich množstvá cesnaku a čili som vydelil tromi. Chcem to mať stráviteľné, môj pankreas už nie je to čo býval za mlada. Ale aj tak je to ekrazit :-)
sjuz
to neva - už som odpoveď ani nečakala:)), a čítala som, že ju máš naloženú...kimči by malo byť "delo" :)), ale čo už, keď pankreas naposlúcha...:), a chuť je stále:), však. Mal by si jesť veľa veľa enzýmov...tráviacich. Aj:)
jarco
Kimči sa mi perfektne vydarilo, v sobotu sme zjedli prvý pohár a teraz som si dal polovicu ďalšieho zaváraninového pohára ako chuťovku pred večerou :-) Je ešte lepšie ako včera. To množstvo čili a cesnaku, ktoré som použil, mi absolútne vyhovuje. Jednu cca kilovú čínsku kapustu plus jednu polkilovú bielu reďovku som maložil do nálevu, v ktorom boli tri rozdrvené sušené čili papričky (jedna mala asi 5 cm na dĺžku) a ak si dobre pamätám, tak 6 strúčikov cesnaku (domáceho, nie čínskeho). Je to jemnejšie ako originál kórejské kimči, ale aj tak, dám si jeden kúsok reďkovky a cítim ju v ústach ešte hodinu :-)
dovolenka
kimci, neviem, ci ho kupim v poprade, ale urcite zozeniem. ked citam @jarco - ve skusenosti a nakoniec si vyskusal pracnu pripravu doma, mala by som sa prekonat. roky som nekonzumovala kapustu. teraz ma sprevadza probiotic od kanadanov /JAMIESON - 130ks v baleni/ a psyllium nahradzam kyslou kapustou. uzasne rady poctivych lekarov
z pc ousa ba mi umoznili zvysit kvalitu zivota a verim, ze aj KIMCI.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia