Kimči alebo Kórejská nakladaná kapusta, 김치

2010 - bez fotky2010, 24. októbra 2010
Kimči alebo Kórejská nakladaná kapusta,  김치
Foto: 2010

Tento recept ma moj syn od jeho korejskeho spoluziaka Jan tak ako sa robi u nich tradicne doma s kapustou v celku.( Zobraziť celý popisTento recept ma moj syn od jeho korejskeho spoluziaka Jan tak ako sa robi u nich tradicne doma s kapustou v celku.( teraz v obchodoch je krajana -menej roboty )Plus riadne mnozstvo chilly a pod jednym cesnakom sa mysli cely nie jeden strucik.Vela korejcov je tuto kapustu uplne cerstvu este pred tym ako sa fermentuje.Ked bola vtacia chripka pred par rokmi tak obisla Koreu oni veria preto ze vsetci za dennne krmia s Kimci.Inak v Koreii nieje zvykom sa bozkavat...

Suroviny

2 mensia
1/2 hrnceka  alebo hladka
1/2 hrnceka
1/4 hrnceka
1
4
1 hrncek rozdrvený
1 hrncek
1 hrncek
2 lyzice  nakrajany nadrobno
2 1/2 hrnceka




Postup

  1. 1

    Cinsku kapustu rozkrojime na polovicky a dame marinovat do studenej vody na cca 2 hodiny potom ju pootacame a nechame este dalsie 2 hodiny .

  2. 2

    Kapustu vyberieme a "vyplachame " aspon v dvoch cistych studenych vodach.

  3. 3

    do panvice si dame muku ( najlepsie ryzovu ) aj hladka je v poriadku.Zalejeme vodou a dame varit az nam zacnu bubliny povarime chvilu a vmiesame cukor prevarime a odstavime a dame ochladnut.

  4. 4

    zacneme pridavat dalsie ingrediencie cesnak -vela !. chilly susene kusky ( fliacky ) vela ! cibulu , zazvor cerstvy , a vela rybacej omacky...tradicne sa to robilo v maziary.Moderne vsetko dat to mixera a na "hrubo" premixovat.Vsetko poridne zmiesame s pripravenou rozvarenou mukou.

  5. 5

    Prelozime do vacsej misky a povtlacame zmes vsade pod listy kompletne do celej kapusty. Prelozime do vzuchotesnej plastikovej nadoby a nechame pri izbovej teplote 1-2 dni fermentovat. Potom prelozime do ladnicky. Ako som hovoril v Koreii sa vacsinou ani necaka jedia ju hned..

Diskusia k receptu

sjuz
mňam, už som sem dala recept na kimči kedysi dávno, ale bez foto:)
super, veľmi ľúbim! samotné samozrejme:))
2010
S tym kimci je to dost komplikovane asi ako so slovenskou kyslou kapustou kazdy veri v ten svoj recept.
Plus za kimci sa povazuje aj ked su tam len oharky alebo len cibula ci biela redkva.Tym ze kimci robia cely rok tak ho este podla chute rozdeluju na jarne, letne a jesenne ( toto by malo byt jesenne).
2010
sjuz, videl som , my sme nepouzili pripravenu kimci koreniacu zmes , co je najrychlejsie a zaruceny a garantovany vysledok a asi aj chutovo upraveny na europske chute ( menej stiplavy a menej pikantny -rybacia omacka), ale sme to kuchtili so samostatnych surovin tak ako jedia v koreii ( inac chilly daju aj dva hrnceky).
2010
inac kupil som si konecne taku sadu co to preratava aj na americke miery.Tak som to prelieval.
Takze nas hrncek kavovy cca 200 ml.
babav
@2010 , velmi mi chuti tato zelenina ,ktoru som ,pred mnohymi rokmi ,po prvy raz jedla originalne pripravenu korejskou mamou spoluziaka mojho syna.Neodvazim sa robit doma,ale mozem bezne kupit v korejskych obchodoch a na farmarskych trhoch.Vdaka za pripomienku,blizi sa chripkove obdobie, treba sa mu vyhnut;-)
michsamant
No ja som zasa nekupila tu rybaciu omacku..sa toho akosi bojim. Ale ty ju mas vo viacerych receptoch a nejake thajske by som chcela skusit, tak ju nakoniec asi kupim a vyskusam. Ona je slana, ze? Cize potom jedlo menej solit.
sjuz
ďakujem - 2010 - ukladám si, cením si jeho originalitu:)
altyn
@2010 čínsku kapustu mám veľmi rád aj surovú a túto určite vyskúšam, len si skontroluj recept. Bod č. 1 a bod č. 5 sú rovnaké. Začitovníkov to môže popliesť. :-))))))))))))))
2010
altyn, mal som problem prikladat ?? neslo to a pozeram skusim to upravit.
altyn
@2010 už je to O.K. a tiež je to v mojej KK ! Určite urobím! :-))))
shelley2mmm
presne take kim - chi urobila raz mamka a s ryzou sme ju jedli cely tyzden.. samozrejme palickami :P Ked som bola v Korei, som dokonca kupila aj cokoladky s kim - chi prichutou, co ma dost prekavpilo.. koniec koncov sa ani necudujem, ved chuti vyborne :D
evanaaa
Je to oazaj zaujímavé pre toho, kto to nejedol, ide zimný čas, obdobie chrípky, malo by sa to vyskúšať, ale neviem, 2010, nie je veľa pol hrnčeka soli, keď aj omáčka je slaná ?
evanaaa
V Kauflande majú teraz sušené ryžové mlieko, to sa asi miesto tej múky použiť nedá ?
evanaaa
Ozaj, dá sa rybacia omáčka niečim nahradiť, alebo tam musí byť len to a nijaká nahrážka?
lucylee
no tak to si ma potesil 2010, kimchi bolo jedine jedlo, ktore mi v Korey chutilo a ktore som zjedla, chystam sa pridat zazitok, ale nejako nemam cas...oni ho robia aj z inej zeleniny, nielen z kapusty, mne chutili vsetky druhy, dokonca maju aj Kimchi muzeum, kde je cela historia kimchi :-)
violetacamorova
Vyzerá to na dobrý recept, aj keď som v Škótsku čínsku kapustu nevidela, a ani neviem čo je tá rybacia omáčka, mohol by si mi napísať? Ďakujem a želám všetko dobré!
jarco
Už pred pol rokom som sa na kmiči chystal, nakoniec som si len kúpil v obchode. Reku najskôr ochutnám, ako to robia profíci. Zjedlo sa, ale môj žalúdok trpel. Takže keď nedávno pridal recept na kimči @enerrgizer , rozhýbal som sa a urobil si vlastné - jemnejšie, množstvo čili a cesnaku som vydelil tromi. Perfektne sa mi vydarilo, v sobotu sme zjedli prvý pohár a teraz som si dal polovicu ďalšieho zaváraninového pohára ako chuťovku pred večerou :-) Je ešte lepšie ako včera. Jednu cca kilovú čínsku kapustu plus jednu polkilovú bielu reďkovku som naložil do nálevu, v ktorom boli tri rozdrvené sušené čili papričky (jedna mala asi 5 cm na dĺžku) a ak si dobre pamätám, tak 6 strúčikov cesnaku (domáceho, nie čínskeho). Je to jemnejšie ako originál kórejské kimči, ale aj tak, dám si jeden kúsok reďkovky a cítim ju v ústach ešte hodinu :-) Použil som aj múku do nálevu, obyčajnú hladkú. Zje sa to skôr ako by sa nálev kvôli múke pokazil :-)
verula
ukladam si aj tento recept, ale zaujimavy je aj ten tvoj jarco, len sa trochu bojim co na to manzel, lebo nema rad cesnak koli smradu atd .. no skuism urobit verziu s mensou davkou cesnaku nebude to sice ono ale skusim to
2010
Z toho kimci je aj taka super polievocka ...take daco ako nasa kapustnica s dynamitom , no ale sa zjemni s tofu a zopar chobotniciek.


2010
Korejci radili a dnes som robil inu domacu variantu nakrajanu na mensie a kupil som Korejsku chilli pastu Gochujank .( tak som sa nemusel otravovat s ryzovou mukou a chilli fliackami ) Do mixera som dal 1 cesnak a 3 cm zazvor mensie jablko a hrusku ( nebolo treba ziaden cukor ), rozmixoval na hrubo pridal a poriadne natlacil do flase. Uz fermentuje...


megdesign
@2010 Len cul som si vsimol, ze tam nemas napisane, ze ta sol ide do tej vody a tam sa to necha marinovat.... Alebo sa potieraju listy (kazdy a dokladne) solou. Idealne morskou.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia