Kakaový koláč
Kakaový koláč

Kakaový koláč s bielkovou plnkou fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 12. marca 2018
Kakaový koláč s bielkovou plnkou (fotorecept)
Foto: babkamt

Myslím, že som našla recept, ktorý tu ešte nie je. Našla som ho na Trnavskom hlase.sk. Zaujala ma hlavne kakaová plnka zo snehu. Rovnakým spôsobom sa dá robiť aj orechová plnka. Tú som už dávnejšie vyskúšala: https://varecha.pravda.sk/recepty/orechovy-a-jablkovy-zavin-z-listkoveho- cesta/41030-recept.html

25 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
500 g
500 ml
4 ks
100 g
150 g
Kvások:
100 ml
42 g
1 ČL
Plnka kakaová:
3 PL
3 PL
2 ks (na sneh)
Orechová plnka:
120 g
80 g
2 ks (na sneh)
Jablková plnka:
800 g
1 bal
 (na vymastenie plechu)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    42 g droždia rozdrvíme do 100 ml mlieka a 1 čl cukru. Necháme vykysnúť kvások. Obe múky spolu osejeme do misy, pridáme kvások, 500 ml vlažného mlieka, v ktorom rozmiešame 4 žĺtky a 150 gramov rozpusteného masla. Vypracujeme cesto, necháme ho vykysnúť. Cesto má byť jemné.

    Kakaový koláč s bielkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri časti. V mojom prípade na tri časti, lebo som robila z menej múky. Na ceste sa mi robili pľuzgiere.

    Kakaový koláč s bielkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zo štyroch bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Nedržala striktne receptu. Pridala som do bielok štipku soli a pár kvapiek octu. K bielkam pridáme postupne aj 3 PL cukru. Ja som robila sneh zo štyroch bielkov. V recepte je písané, že sneh z dvoch bielkov stačí na dva záviny. Ja som robila plnku z dvojnásobnej dávky.

    Kakaový koláč s bielkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tu je už sneh vyšľahaný. Drží sa na metličke.

    Kakaový koláč s bielkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do tuhého snehu zľahka vmiešame 3 PL kakaa. Premiešame a plnka je hotová. Toto množstvo plnky je na dva záviny. Kto chce, môže spraviť aj orechový a jablkový závin.

    Kakaový koláč s bielkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plnku natieme na vyvaľkané cesto. Kraje sprava aj zľava asi 2 cm od kraja prehneme na plnku. Potom cesto zvinieme do závinu. Závin preložíme na vymastený plech, alebo na papier na pečenie umiestnený na plechu.

    Kakaový koláč s bielkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Záviny potrieme rozpusteným maslom alebo olejom. Rúru zohrejeme na 180 °C. Kým sa rúra zohreje, záviny ešte stihnú podkysnúť.

    Kakaový koláč s bielkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme 25 minút. Najhoršie je čakanie, kým koláč vychladne:-)

    Kakaový koláč s bielkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto vyzerá v reze. Táto plnka nevytekala, hoci som koláč krájala ešte dosť teplý.

    Kakaový koláč s bielkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

44 komentárov k receptu
@Atina47 (12.3.2018 09:41)

Ďakujem za hodnotenie. Tiež sa mi zdala plnka z bielkov zaujímavá. Už som vyskúšala rôzne plnky do kakaového závinu. Hľadala som plnku, ktorá nevytečie. Táto mi nevytiekla.
Veľmi sa mi páči tento závin,plnka je zaujímavá a ja to takto určite vyskúšam.Kakaové mám veľmi rada a moji blízki tiež. Ďakujem za inšpiráciu, KK.
@Haji (12.3.2018 14:13 Zvyšné bielka sa snažím dať hneď do mrazničky. Používam na to malé plastové kelímky, alebo malé igelitové vrecká. Vždy si na nádobu nalepím nálepku, kde je dátum a počet bielkov. Bielka by mali vydržať v mrazničke až 12 mesiacov, no ja ich spotrebujem skôr. Tak isto sa dajú zmrazovať aj žľtka. Bielka sa dajú zmrazovať aj každé zvlášť v zakrytom kelímku. Po zmrazení sa dajú zosypať do jednej nádoby. Pred použitím ich večer vyberiem z mrazničky. Nechám ich rozmraziť v chladničke. Potom pracujem ako s čerstvými bielkami. Mám dojem, že mrazené bielka sa dajú lepšie vyšľahať ako čerstvé. Z bielkov robievam aj halušky do polievky. No a pridám zopár rád z internetu:

Zostali vám z vaječné bielky? Vieme, čo s nimi!
05.06.2014






Ak si recept vyžaduje len vaječné žĺtky, bielky rozhodne nemusíte vyhadzovať!

Ako bielky uchovať
V chladničke bielky vydržia len krátko – spotrebovať by ste ich mali najneskôr na druhý deň. Lepší spôsob skladovania je zamraziť ich. Nalejte ich do mikroténového vrecúška alevo uzatvárateľnej plastovej nádobky a uložte do mrazničky. Nezabudnite ich označiť štítkom s dátumom a počtom bielkov. Deň pred použitím ich vyberte z mrazničky a cez noc nechajte rozmraziť v chladničke. Rozmrazené bielky si zachovávajú všetky vlastnosti ako čerstvé a po pozvoľnom rozmrazení ich môžete bez problémov vyšľahať.

Na čo môžete bielky použiť:
Zvyšné bielky sa najlepšie hodia na prípravu snehových dezertov, pusiniek a bezé. Vyšľahaný sneh s cukrom nastriekate na plech a usušíte v rúre. Tesne pred podávaním ozdobte šľahačkou a obložte sezónnym ovocím.
Ak do cukrovej polevy pridáte bielok, bude lesklá a hladká.
Skúste namiesto celého vajíčka pridať do mletého mäsa na fašírky len bielok. Fašírky budú nadýchanejšie. Prospeje im aj namáčanie v mierne rozšľahaných bielkoch, vďaka čomu budú šťavnatejšie.
Ak nemáte poruke stužovač, šľahačku spevníte tak, že do nej zašľaháte tuhý sneh z jedného vaječného bielka.
Sneh z bielkov s niekoľkými kvapkami octu je výborným čistiacim prostriedkom na rámy obrazov z pozláteného dreva.
Sneh z bielkov je dobrým lepidlom na lepenie papiera na sklo. Vyšľahaný sneh nechajte roztiecť, papier ním navlhčite a mäkkou, čistou handričkou ho na chvíľu pritlačte na sklo. Tento spôsob môžete použiť pri lepení štítkov na zaváraninové fľaše, ktoré sa potom dajú ľahko odstrániť teplou vodou.
@Babkamt (13.3.2018 08:22)
presne ako ty , skúšala som tiež, zakaždým to ináč vyšlo, raz vytiekla , potom súchá, a niekdy zas vynikajúca, fakt budem zvedavá ako sa mi podarí táto tvoja , ďakujem aj za rady čo si prispela k bielkam.
@Babkamt (13.3.2018 08:16)
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Ještě jsi přidala i další "bílkové" vychytávky, i to je dobré vediet. Přiznám se, že nemám až tolik bílků, abych zamrazovala, ale jsou větší domácnosti a mladé kuchárky, kterým přijde vhod každá dobrá informace, zkušenost. Že jsou vejce teď celkem drahá záležitost dobře vím a tak je třeba být připraven a využít je tak nejlíp, jak to jen jde. Dobrá kuchárka je moudrá žena. Přeji krásný den a ještě jednou moc děkuji za to, že jsi se s námi podělila!
Tak ja už aj poslušne hlásim, je to paráda závin, mäkkučký a nadýchaný. S cestom sa krásne pracovalo, ja som robila z 1/2 dávky a do cesta som dala 2 lyžice bieleho hustého jogurtu ( to som pochytila od Cezminaz..:-)) ).
Len plnky budem musieť asi robiť viac, je výborná. Na fotke je ešte teplý kúsok a nič nevyteká, ani nieje suché.
To potieranie olejom ... pripomenulo mi to moju babku, aj ona potierala záviny - štricle, ako ich volala - olejom.
Ďakujem za recept, určite bude opakovačka, hádam skúsim aj ostatné plnky.
Pekný večer.


@Kucharka (13.3.2018 21:18)

Prekvapila si ma, aká si rýchla, ďakujem za pridanú fotku. Tiež som nerobila z celej dávky cesto. Pre nás by to bolo veľa. Plnku som ale robila z dvoch dávok. Ty si cesto vylepšila pridaním jogurtu. Takže potvrdzuješ, že ani teplá plnka nevyteká z koláča. Záviny pred pečením natriem olejom, tak ako to robila tvoja babička:-) Po upečení zase záviny natriem trochou vody. Oni krásne zmäknú. Mám radosť, že koláč budeš piecť i v budúcnosti. Pekný deň ti prajem.
@Aleana (14.3.2018 17:19)

V tomto recepte nejde ani tak o cesto, ako o plnku. Som rada, že máš chuť plnku vyskúšať. Ja som práve dojedla dva kúsky k poobedňajšej káve.
namiesto mlieka sme použili iba vodu, lebo sme na určitý čas vylúčili zo stravy mlieko, droždie sme tiež rozrobili vo vode iba s múkou, čítal som, že takto sa droždie ináč rozkladá, ako s cukrom, použili sme hladkú špaldovú múku a polohrubú bielu múku, závin je vydarený , ľahúčky
@1kuchar (17.3.2018 22:07)

Teší ma, že si recept vyskúšal. Prispôsobil si si ho svojim potrebám. Nabudúce vyskúšam podľa teba zarobiť droždie vo vode len s múkou a bez cukru. Som zvedavá, ako mi vzíde kvások. Mám radosť, že si bol spokojný. Pekný deň ti prajem.
@Babkamt ,
ďakujem za super recept na plnku, nedalo mi, aby som nevyskúšala, keď robím záviny, tak kakaová plnka vždy hrala prím, vyskúšala som a môžem len doporučiť, na cesto mám svoj odskúšaný recept, použila som špaldovú múku (babička) , má výbornú chuť, vnuk povedal, že má orieškovú chuť. Na budúce spravím viac tej plnky, (ja) dám viac cukru, a menej kakaa, po upečení závinov, sa mi tak trochu stratila. Doporučujem, výborne sa to spracuváva, nič nevytečie.



@Jerica (20.3.2018 12:47)

Milá Jerica, tvoja fotka ma potešila. Záviny ti vyšli parádne. Sú vypečené zvonka, zvnútra je vidieť, že sú jemné. Z koľkých bielkov si robila plnku? Samozrejme, že každému chutí niečo iné Niekto by cukru pridal viac, iný zase uberá cukor. Podobne je to aj s kakaom. Je to na každom, akú chuť preferuje. Recept si si trochu upravila. Dala si inú múku. Ale to je v pohode. Možno keby sme rozvaľkané cesto natreli troškou masla a až potom dali plnku na cesto, tak by sa plnka nestratila. Čo si o tom myslíš? Som rada, že plnku doporučuješ. Potvrdzuješ, že naozaj nevyteká. Závin sa dá krájať ešte teplý a plnka zostáva na svojom mieste. Vnučka chce, aby som ich upiekla znova:-) Pekný večer ti prajem.
@Babkamt (20.3.2018 19:14)
pekný večer, robila som z troch bielkov, tri PL cukor a tri PL kakao,robila som dva záviny s kakaovou plnkou a dva s tvarohovou.
Mala som pocit, že to bolo skôr horké z kakaa, síce pre čokoholikov dobré. Teraz ako to mám odskúšané, už viem, že na dva záviny dám 4 bielka a 4 PL cukru kopcom, ale len 3 PL kakaa, to bude stačiť, a ako píšeš, vyvaľkané cesto potriem roztopeným maslom, som rada, že konečne kakaová plnka je zaručene tá s ktorou nebude problém.



@Jerica (21.3.2018 00:08)

Ja, aj vnučka preferujeme horkú čokoládu s čo naviac percentami. Takže nám bola plnka dosť sladká. Ako píšeš, že na 4 bielky 4 pl cukru a len tri lyžice kakaa by mala byť plnka aj dosť sladká, ale nie presladená. Doladila si si plnku podľa svojej chuti. Posielam ti pozdrav.

Pridaj komentár k receptu: