Kakaový koláč

Kakaový koláč s bielkovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Myslím, že som našla recept, ktorý tu ešte nie je. Našla som ho na Trnavskom hlase.sk. Zaujala ma hlavne kakaová plnka zo snehu. Rovnakým spôsobom sa dá robiť aj orechová plnka. Tú som už dávnejšie vyskúšala: https://varecha.pravda.sk/recepty/orechovy-a-jablkovy-zavin-z-listkoveho- cesta/41030-recept.html

25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. 42 g droždia rozdrvíme do 100 ml mlieka a 1 čl cukru. Necháme vykysnúť kvások. Obe múky spolu osejeme do misy, pridáme kvások, 500 ml vlažného mlieka, v ktorom rozmiešame 4 žĺtky a 150 gramov rozpusteného masla. Vypracujeme cesto, necháme ho vykysnúť. Cesto má byť jemné.
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri časti. V mojom prípade na tri časti, lebo som robila z menej múky. Na ceste sa mi robili pľuzgiere.
  3. Zo štyroch bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Nedržala striktne receptu. Pridala som do bielok štipku soli a pár kvapiek octu. K bielkam pridáme postupne aj 3 PL cukru. Ja som robila sneh zo štyroch bielkov. V recepte je písané, že sneh z dvoch bielkov stačí na dva záviny. Ja som robila plnku z dvojnásobnej dávky.
  4. Tu je už sneh vyšľahaný. Drží sa na metličke.
  5. Do tuhého snehu zľahka vmiešame 3 PL kakaa. Premiešame a plnka je hotová. Toto množstvo plnky je na dva záviny. Kto chce, môže spraviť aj orechový a jablkový závin.
  6. Plnku natieme na vyvaľkané cesto. Kraje sprava aj zľava asi 2 cm od kraja prehneme na plnku. Potom cesto zvinieme do závinu. Závin preložíme na vymastený plech, alebo na papier na pečenie umiestnený na plechu.
  7. Záviny potrieme rozpusteným maslom alebo olejom. Rúru zohrejeme na 180 °C. Kým sa rúra zohreje, záviny ešte stihnú podkysnúť.
  8. Pečieme 25 minút. Najhoršie je čakanie, kým koláč vychladne:-)
  9. Takto vyzerá v reze. Táto plnka nevytekala, hoci som koláč krájala ešte dosť teplý.