Kakaové rožky
Kakaové rožky

Kakaové rožky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 21. augusta 2017
Kakaové rožky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Sladké kysnuté rožky plnené kakaovou plnkou :-)

12 ks
porcií
20-25 minút
na 170-180 °C

Suroviny

600 g
100 g
200 g
100 g
3/4 dl
2 PL
1 ks (do cesta)
cca. 300 ml
42 g čerstvé
1 KL
Plnka:
100 ml
100 ml
2 PL tmavé
podľa potreby
podľa potreby
Na potieranie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misky dáme obe múky, cukor, soľ a celé dobre premiešame lyžicou. Potom dáme žĺtok vajca, olej, jogurt, dopoly spustené maslo a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + 42 g droždie + 1 kl cukor. Tých zvyšných cca 1dl mlieka pridávame do cesta postupne a zakaždým ho dobre doňho vpracujeme/vmačkáme :-) Zakaždým sa má cesto začať oddeľovať od misky a až potom dáme znova trocha mlieka a znova ho dobre vpracujeme. Nakoniec nám vznikne mäkké, kypré, ľahučké mastnejšie cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Posypeme ho trochou múky a zopárkrát vymiesime do bochníka. Veľa múky nedajte, aby ste nezmenili jeho konzistenciu. Nakoniec bochník poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste aspoň 1 h kysnúť...

    Kakaové rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si pripravíme všetko na plnku... Zamiešame 1dl práškový a 1dl kryštálový cukor s 2 PL tmavého kakaa. Ja dávam holandské, to je dobré tmavé. Potom takú jemnejšiu strúhanku a rastlinný olej.

    Kakaové rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď nám cesto, keďže je to také mastnejšie cesto, po 1 h nenakyslo na 100 %, ale len na 75 %, tak to vôbec nevadí, ono to v rúre nakysne :-) Takže, nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme z neho kruh hrúbky 5-6 mm. Pokrájame ho na 12 trojuholníkov ako pizzu. Na každý trojuholník dáme lyžicou pozdĺž trocha oleja (nie celkom na okraje), potom na olej nasypeme cca 1 pl plnky, ktorú následne posypeme trochou strúhanky - nie veľa. Strúhanka udrží kakao vo vnútri a tým zostane plnka vláčna aj na druhý deň. Trojuholníky nakoniec zľahka zrolujeme do tvaru rožka...

    Kakaové rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokladieme ich na plech s papierom, natrieme bielkom a hneď dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 170/180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to radšej sledovať, každý si pozná svoju rúru :-) U mňa na 170 °C.

    Kakaové rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rožky sú ľahučké a mäkké ;-P Po vychladnutí ich môžme posypať práškovým cukrom.

    Kakaové rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto je výborné, mäkké a ľahučké. Plnka sa udržala celá vo vnútri a je dobrá šťavnatá :-) Tieto rožky sú najlepšie v deň pečenia. Na druhý deň cesto zmení svoju konzistenciu a je o niečo tuhšie, ale nie suché. Ešte stále je veľmi dobré a plnka je tiež ešte stále vláčna. Niekto ich ľúbi čerstvé a niekto ich má zasa radšej na druhý deň :-) Nech vám chutia ;-D

    Kakaové rožky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Milá Cezminka, zas si sa tu predviedla peknými koláčikmi aj s dokonalým popisom a fotkami. Vyrastala som na takých koláčikoch, veľmi mi ako decku chutili aj bez pocukrovania, len plnené bývali makom alebo orechami, najviac mi ale chutili lekvárové. Toto je tiež dobrý nápad s kakaom.
Krásna práca, ako vždy milá Cesminaz, mám najradšej tvarohové a kakaové, tie sú u mňa top :)