Kakaové rožky fotorecept
Foto: cesminaz
Sladké kysnuté rožky plnené kakaovou plnkou :-)
porcií
na 170-180 °C
Suroviny
600 g |
|
100 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
3/4 dl |
|
2 PL |
|
1 ks (do cesta) |
|
cca. 300 ml |
|
42 g čerstvé |
|
1 KL |
|
Plnka: | |
100 ml |
|
100 ml |
|
2 PL tmavé |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Na potieranie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Do misky dáme obe múky, cukor, soľ a celé dobre premiešame lyžicou. Potom dáme žĺtok vajca, olej, jogurt, dopoly spustené maslo a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + 42 g droždie + 1 kl cukor. Tých zvyšných cca 1dl mlieka pridávame do cesta postupne a zakaždým ho dobre doňho vpracujeme/vmačkáme :-) Zakaždým sa má cesto začať oddeľovať od misky a až potom dáme znova trocha mlieka a znova ho dobre vpracujeme. Nakoniec nám vznikne mäkké, kypré, ľahučké mastnejšie cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Posypeme ho trochou múky a zopárkrát vymiesime do bochníka. Veľa múky nedajte, aby ste nezmenili jeho konzistenciu. Nakoniec bochník poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste aspoň 1 h kysnúť...
-
2
Zatiaľ si pripravíme všetko na plnku... Zamiešame 1dl práškový a 1dl kryštálový cukor s 2 PL tmavého kakaa. Ja dávam holandské, to je dobré tmavé. Potom takú jemnejšiu strúhanku a rastlinný olej.
-
3
Keď nám cesto, keďže je to také mastnejšie cesto, po 1 h nenakyslo na 100 %, ale len na 75 %, tak to vôbec nevadí, ono to v rúre nakysne :-) Takže, nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme z neho kruh hrúbky 5-6 mm. Pokrájame ho na 12 trojuholníkov ako pizzu. Na každý trojuholník dáme lyžicou pozdĺž trocha oleja (nie celkom na okraje), potom na olej nasypeme cca 1 pl plnky, ktorú následne posypeme trochou strúhanky - nie veľa. Strúhanka udrží kakao vo vnútri a tým zostane plnka vláčna aj na druhý deň. Trojuholníky nakoniec zľahka zrolujeme do tvaru rožka...
-
4
Pokladieme ich na plech s papierom, natrieme bielkom a hneď dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 170/180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to radšej sledovať, každý si pozná svoju rúru :-) U mňa na 170 °C.
-
5
Rožky sú ľahučké a mäkké ;-P Po vychladnutí ich môžme posypať práškovým cukrom.
-
6
Cesto je výborné, mäkké a ľahučké. Plnka sa udržala celá vo vnútri a je dobrá šťavnatá :-) Tieto rožky sú najlepšie v deň pečenia. Na druhý deň cesto zmení svoju konzistenciu a je o niečo tuhšie, ale nie suché. Ešte stále je veľmi dobré a plnka je tiež ešte stále vláčna. Niekto ich ľúbi čerstvé a niekto ich má zasa radšej na druhý deň :-) Nech vám chutia ;-D
Dakujem krásne za pochvalu :-) milé od teba.To pocukrovanie je iba taký bónus :-) pravdaže sa nemusí. Mám tu aj orechové rožky varecha.pravda.sk/recepty/lahucke-sladke-rozky-fotorecept...
tiež sú vyborné,ale plnit sa daju naozaj rôzne podla chuti :-)
Do krútených kakaových koláčov dávam do plnky Zlatý klas na zahustenie plnky, Ty zase strúhanku. Tú nemám odskúšanú.
Ukladám do KK.