Kakaové rožky

Kakaové rožky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Sladké kysnuté rožky plnené kakaovou plnkou :-)

12 ks
porcií
20-25 minút
na 170-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky dáme obe múky, cukor, soľ a celé dobre premiešame lyžicou. Potom dáme žĺtok vajca, olej, jogurt, dopoly spustené maslo a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + 42 g droždie + 1 kl cukor. Tých zvyšných cca 1dl mlieka pridávame do cesta postupne a zakaždým ho dobre doňho vpracujeme/vmačkáme :-) Zakaždým sa má cesto začať oddeľovať od misky a až potom dáme znova trocha mlieka a znova ho dobre vpracujeme. Nakoniec nám vznikne mäkké, kypré, ľahučké mastnejšie cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Posypeme ho trochou múky a zopárkrát vymiesime do bochníka. Veľa múky nedajte, aby ste nezmenili jeho konzistenciu. Nakoniec bochník poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste aspoň 1 h kysnúť...
  2. Zatiaľ si pripravíme všetko na plnku... Zamiešame 1dl práškový a 1dl kryštálový cukor s 2 PL tmavého kakaa. Ja dávam holandské, to je dobré tmavé. Potom takú jemnejšiu strúhanku a rastlinný olej.
  3. Keď nám cesto, keďže je to také mastnejšie cesto, po 1 h nenakyslo na 100 %, ale len na 75 %, tak to vôbec nevadí, ono to v rúre nakysne :-) Takže, nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme z neho kruh hrúbky 5-6 mm. Pokrájame ho na 12 trojuholníkov ako pizzu. Na každý trojuholník dáme lyžicou pozdĺž trocha oleja (nie celkom na okraje), potom na olej nasypeme cca 1 pl plnky, ktorú následne posypeme trochou strúhanky - nie veľa. Strúhanka udrží kakao vo vnútri a tým zostane plnka vláčna aj na druhý deň. Trojuholníky nakoniec zľahka zrolujeme do tvaru rožka...
  4. Pokladieme ich na plech s papierom, natrieme bielkom a hneď dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 170/180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to radšej sledovať, každý si pozná svoju rúru :-) U mňa na 170 °C.
  5. Rožky sú ľahučké a mäkké ;-P Po vychladnutí ich môžme posypať práškovým cukrom.
  6. Cesto je výborné, mäkké a ľahučké. Plnka sa udržala celá vo vnútri a je dobrá šťavnatá :-) Tieto rožky sú najlepšie v deň pečenia. Na druhý deň cesto zmení svoju konzistenciu a je o niečo tuhšie, ale nie suché. Ešte stále je veľmi dobré a plnka je tiež ešte stále vláčna. Niekto ich ľúbi čerstvé a niekto ich má zasa radšej na druhý deň :-) Nech vám chutia ;-D