Kakaové raňajkové pečivo (špaldové) fotorecept
Foto: cesminaz
Výborné pečivo z kakaového kysnutého cesta, vhodné nielen na raňajky :-)
porcií
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
100 g |
|
250 g |
|
3 dl |
|
1 dl |
|
100 g |
|
2 ks |
|
cca 4,5-5 dl |
|
3 PL (kopcovitejšie) |
|
2 bal. |
|
1 KL |
|
50 g čerstvé |
|
Na potretie: | |
2 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme suroviny. Biely jogurt som si odmerala 3 dl a maslo som dala zohriať na sporák, ale nech nie je celkom horúce. Obe múky a kakao som si už dopredu zmiešala v jednej miske.
-
2
Do jednej misky dáme najprv vlažné mlieko a rozdrobené droždie, ktoré metličkou rozhabarkujeme .Pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor, soľ a znova dobre premiešame. Potom jogurt a znova dobre premiešame. Napokon ešte bielky, olej, maslo a znova dobre premiešame. Teraz po troške sypeme už zmiešanú múku do tekutiny a rukou stále do hladka premačkáme tak, aby neostali hrčky. Takto pokračujeme až dokonca s celým množstvom múky. Má vzniknúť polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Nakoniec cesto ešte pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a necháme 1 hodinu na teplejšom mieste nakysnúť.
-
3
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a urobíme valec, ktorý pokrájame na rovnaké kúsky. Každý jeden kúsok znova premiesime do bochníčka. Bochníčky necháme podkysnúť cca 20 minút. Keďže ja som sa rozhodla robiť aj okrúhle "žemličky" a aj rohlíky, tak som niekoľko bochníčkov, z ktorých budú žemličky, dala rovno na plech s papierom, aby podkysli už rovno na plechu :-) A tie bochníčky, z ktorých budú rohlíky ,tie zostali na doske.
-
4
Ako prvé ideme piecť tie podkysnuté bochníčky na plechu. Natrieme ich žĺtkom, ktoré sme si rozmiešali s pár kvapkami vody a urobíme cez stred rez novou žiletkou. Posypeme makom a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra inak pečie.
-
5
Potom ako sme prvý plech všupli do rúry, si rýchlo spravíme z tých druhých podkysnutých bochníčkov rohlíčky a necháme ich podkysnúť zatiaľ kým sa prvý plech pečie. To je cca 20 minút. Rohlíčky si spravíme klasicky a to tak, že bochníček vyvaľkáme a znova zľahka stočíme. Môžeme niektoré aj troška natrieť olejom a len trošku posypať čistým kakaovým práškom (bez cukru).
-
6
Už upečené :-) Pečivo sa mi pieklo cca 25 minút.
-
7
..a zatiaľ kým sa piekol prvý plech, podkysli aj rohlíčky. Natrieme ich tiež žĺtkom a dáme tiež na cca 20-25 minút piecť :-)
-
8
Upiekli sa naozaj krásne ;-P
-
9
Pečivko je veľmi dobré, mäkké a ľahučké :-) Podobné vianočke.
-
10
A tu je pečivo v reze :-)
-
11
Podľa chuti si pečivo môžete natrieť čisto len maslom alebo aj džemom a zapíjať ho pohárom mlieka, kakaa, alebo aj mliečnou kávou ;-) Celkom podľa vašej chuti :-) Prajem dobrú chuť!
-
12
Pre info foto múk, ktoré som použila. Možno sa niekomu zíde :-)
Zlaté ruky máš :-)
@Babka123 vdaka za pekné slová :-) ale fakt to nieje žiadne umenie,zvladne to kazdý.Pozdravujem.
@Finczi @Haji @Luwinka @Frezia @Terinka55 dakujem Vam krásne za vase milé komentíky :-) Teší ma,ze sa vam pečivo páči.Príjemný zvyšok dna želám vsetkým :-)
Su makke a nadychane. Cukor som zmiesala s trochou cukru muscovado, a ked som ich valkala, tak som pred zatacanim tiez este medzi posypala trochu cukru muscovado. Na olovrant alebo ranajky s poharom mlieka ako stvorene. Mozno nabuduce dam medzi aj trosku marmelady, napr. pomarancovej, ta by mi tam velmi pasovala.
Ako vzdy : dakujem za recept.
Fantastické! Ty vzdy milo prekvapíš ;-) Som rada,ze sa ti vydarili a dufam,ze na ranajky aj chutili :-) Vdaka za spravu a pekny den ti prajem!
Ďakujem určite vyskúšam :)