Kakaové potešenie fotorecept

lusinkab - fotkalusinkab, 24. augusta 2012
Kakaové potešenie (fotorecept)
Foto: lusinkab

Dnes bol zase jeden z tých dní kedy prišlo na mňa sa trošku pohrať v kuchyni.Takže moja nuda,moja cukrárska kniha a čo komôrka dala Zobraziť celý popisDnes bol zase jeden z tých dní kedy prišlo na mňa sa trošku pohrať v kuchyni.Takže moja nuda,moja cukrárska kniha a čo komôrka dala spolu vykúzlili tento koláčik.Časovo trošku náročný ale pokiaľ sa nám chladí tak si môžme urobiť čas a popozerať čo je nové na vareche :-) .

40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
50 g
20 g
30 g
1/2 KL
1 ks
125 g
Plnka:
6 ks
100 g
10 g
2 PL
24 g
170 ml
120 g
1 ks
Talianska meringue:
165 g
80 ml
3 ks




Postup

  1. 1

    Najprv si urobíme cesto: do misky si dáme všetky suché suroviny čiže múka,mandľová múka,kakao,práškový cukor a 1/2 kl soli všetko spolu vymiešame aby sa nám to pekne spojilo.

    Kakaové potešenie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Maslo izbovej teploty nakrájame na malé kocky a pridáme do misky

    Kakaové potešenie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomocou prstov robíme mrveničku až kým sa nám všetko pekne nespojí

    Kakaové potešenie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do stredu urobíme dierku a pridáme jedno jemne vyšľahané vajíčko a pomocou nožíka spájame.

    Kakaové potešenie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto preložíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a ešte trošku rukami prehnetieme aby bolo pekne jemné a nelepilo sa.Z cesta urobíme guľku a jemne ju "spľasneme".Zabalíme do kuchynskej fólie a dáme odpočívať do chladničky na 30 minút.

    Kakaové potešenie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po pol hodine cesto vyberieme z chladničky a na jemne pomúčenej ploche rozvaľkáme na cca pol centimentra podľa veľkosti formy (moja forma má 23 cm).Pomocou valčeka preložime do formy,zľahka popritláčame a boky pomocu valčeka orežeme.Takto aj s formou dáme do chladničky na 25 minút.

    Kakaové potešenie (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rúru predhrejeme na 180°C,formu aj s cestom vyberieme z chladničky,na vrch dáme papier na pečenie a dáme na ňu závažie (ja som použila spodok z menšej tortovej formy ale môžte použiť aj ryžu). Pečieme na 180°C 20 minút,po 20 minútach odstránime závažie aj s papierom na pečenie a pečieme ďalších 20 minút pri rovnakej teplote.

    Kakaové potešenie (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po upečení vyberieme opatrne z formy a preložíme na mriežku vychladnúť.Kým sa nám cesto chladí tak si pripravíme plnku.

    Kakaové potešenie (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do mänšieho hrnca dáme žĺtky,cukor,kakao a nadrobno postrúhanú čokoládu.Všetko spolu vymiešame.Do mlieka si dáme jeden na poly prerezaný vanilkový struk a necháme trošku odstáť aby sa nám uvoľnili semienka.Do mlieka pridáme kukuričný škrob,vymiešame a prilejeme k žĺtkovej zmesi na koniec pridáme na kocky nakrájané maslo a za stáleho miešania varíme na pomalom stupni až kým nám nevznikne tuhá zmes.

    Kakaové potešenie (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Celú zmes vylejeme na vopred upečené cesto a necháme vychladnúť.Keď to máme pekne vychladnuté tak to dáme aspoň na dve hodiny do chladničky nech nám plnka pekne stuhne.

    Kakaové potešenie (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po dvoch hodinách vyberieme z chladničky a pripravíme si taliansku meringue.Z hore uvedených ingrediencií si urobíme cukrový sirup ktorý pri teplote 118 °C lejeme do vyšľahaných bielkov. Detailnejši postup aj s fotografiami nájdete v mojom recepte na macaroons http://varecha.pravda.sk/recepty/macaroons-fotorecept/30502-recept.html Vyšľaný sneh rozotrieme po vrchu a pomocou lyžice prechádzame kade tade aby sme to tročku dodekorovali.

    Kakaové potešenie (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Takto to dáme pod gril na cca 2 minúty až kým nám povrch pekne nezhnedne. Vyberieme a necháme 5 minút postáť.

    Kakaové potešenie (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A keď je niekto taký ako ja,že mu to je ešte málo sladké tak nakoniec polejeme s čokoládovou polevou :-)

    Kakaové potešenie (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Dobrú chuť :-)

    Kakaové potešenie (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

zdezda
sladučké, peknučké, chutnučké, ukladám, niekedy, počas jesenných mesiacov si upečieme, v terajších horúčavách ani sporák nezapínam, iba chladničku otvárame :-))))
marcy
v dnešný zamračený večer by som si tú dobrotu rada dala aj 3 x :o))) + horká kávička,aúúúúúúú
afataga
kolacik vyzera uzasne, ale v takom teple by sa mi ho nechcelo robit
lusinkab
Dakujem :-) ono tu je teraz take chladnejsie pocasie takze sa take kolaciky hodia potom ked na slovensku bude zima tak budem vypekat vsetky tie krasne ovocne rychlovky a to mam co robit kedze som si ich stihla vela poukladat :-)
cica2
a ide ti to výborne, tak nech sa stále tak krásne a dobre darí ;-)
hubata
Jááj my sme doma všetci čokoládoví ..... parádny recept!
lusinkab
@hubata vyskusaj urcite bude chutit ;-) mne sa sice zisli z toho iba dva kusky kedze moja laska je velmi na sladke (ale ako ja hovorim zavahas a nezeres)
stacy77777
veru by som si dala,krásne vyzerá, ale teraz väčšinou len prehĺtam na prázdno,podarilo sa mi zhodiť 13kg, tak len s ľútosťou pozerám na všetky tie dobroty,čo sú tu, alebo tu radšej nejdem....:D
lusinkab
@stacy77777 to poznam aj ja,sice diety nedrzim lebo ja mam velmi rada jedlo :-) ale tiez pri niektorych receptoch by som najradsej oblizala obrazovku :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia