Foto: lusinkab
Dnes bol zase jeden z tých dní kedy prišlo na mňa sa trošku pohrať v kuchyni.Takže moja nuda,moja cukrárska kniha a čo komôrka dala Zobraziť celý popisDnes bol zase jeden z tých dní kedy prišlo na mňa sa trošku pohrať v kuchyni.Takže moja nuda,moja cukrárska kniha a čo komôrka dala spolu vykúzlili tento koláčik.Časovo trošku náročný ale pokiaľ sa nám chladí tak si môžme urobiť čas a popozerať čo je nové na vareche :-) .
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
150 g |
|
50 g |
|
20 g |
|
30 g |
|
1/2 KL |
|
1 ks |
|
125 g |
|
Plnka: | |
6 ks |
|
100 g |
|
10 g |
|
2 PL |
|
24 g |
|
170 ml |
|
120 g |
|
1 ks |
|
Talianska meringue: | |
165 g |
|
80 ml |
|
3 ks |
|
|
Postup
-
1
Najprv si urobíme cesto: do misky si dáme všetky suché suroviny čiže múka,mandľová múka,kakao,práškový cukor a 1/2 kl soli všetko spolu vymiešame aby sa nám to pekne spojilo.
-
2
Maslo izbovej teploty nakrájame na malé kocky a pridáme do misky
-
3
Pomocou prstov robíme mrveničku až kým sa nám všetko pekne nespojí
-
4
Do stredu urobíme dierku a pridáme jedno jemne vyšľahané vajíčko a pomocou nožíka spájame.
-
5
Cesto preložíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a ešte trošku rukami prehnetieme aby bolo pekne jemné a nelepilo sa.Z cesta urobíme guľku a jemne ju "spľasneme".Zabalíme do kuchynskej fólie a dáme odpočívať do chladničky na 30 minút.
-
6
Po pol hodine cesto vyberieme z chladničky a na jemne pomúčenej ploche rozvaľkáme na cca pol centimentra podľa veľkosti formy (moja forma má 23 cm).Pomocou valčeka preložime do formy,zľahka popritláčame a boky pomocu valčeka orežeme.Takto aj s formou dáme do chladničky na 25 minút.
-
7
Rúru predhrejeme na 180°C,formu aj s cestom vyberieme z chladničky,na vrch dáme papier na pečenie a dáme na ňu závažie (ja som použila spodok z menšej tortovej formy ale môžte použiť aj ryžu). Pečieme na 180°C 20 minút,po 20 minútach odstránime závažie aj s papierom na pečenie a pečieme ďalších 20 minút pri rovnakej teplote.
-
8
Po upečení vyberieme opatrne z formy a preložíme na mriežku vychladnúť.Kým sa nám cesto chladí tak si pripravíme plnku.
-
9
Do mänšieho hrnca dáme žĺtky,cukor,kakao a nadrobno postrúhanú čokoládu.Všetko spolu vymiešame.Do mlieka si dáme jeden na poly prerezaný vanilkový struk a necháme trošku odstáť aby sa nám uvoľnili semienka.Do mlieka pridáme kukuričný škrob,vymiešame a prilejeme k žĺtkovej zmesi na koniec pridáme na kocky nakrájané maslo a za stáleho miešania varíme na pomalom stupni až kým nám nevznikne tuhá zmes.
-
10
Celú zmes vylejeme na vopred upečené cesto a necháme vychladnúť.Keď to máme pekne vychladnuté tak to dáme aspoň na dve hodiny do chladničky nech nám plnka pekne stuhne.
-
11
Po dvoch hodinách vyberieme z chladničky a pripravíme si taliansku meringue.Z hore uvedených ingrediencií si urobíme cukrový sirup ktorý pri teplote 118 °C lejeme do vyšľahaných bielkov. Detailnejši postup aj s fotografiami nájdete v mojom recepte na macaroons http://varecha.pravda.sk/recepty/macaroons-fotorecept/30502-recept.html Vyšľaný sneh rozotrieme po vrchu a pomocou lyžice prechádzame kade tade aby sme to tročku dodekorovali.
-
12
Takto to dáme pod gril na cca 2 minúty až kým nám povrch pekne nezhnedne. Vyberieme a necháme 5 minút postáť.
-
13
A keď je niekto taký ako ja,že mu to je ešte málo sladké tak nakoniec polejeme s čokoládovou polevou :-)
-
14
Dobrú chuť :-)
Diskusia k receptu