Kakaové potešenie (fotorecept)

Autor receptu: lusinkab

Dnes bol zase jeden z tých dní kedy prišlo na mňa sa trošku pohrať v kuchyni.Takže moja nuda,moja cukrárska kniha a čo komôrka dala spolu vykúzlili tento koláčik.Časovo trošku náročný ale pokiaľ sa nám chladí tak si môžme urobiť čas a popozerať čo je nové na vareche :-) .

40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si urobíme cesto: do misky si dáme všetky suché suroviny čiže múka,mandľová múka,kakao,práškový cukor a 1/2 kl soli všetko spolu vymiešame aby sa nám to pekne spojilo.
  2. Maslo izbovej teploty nakrájame na malé kocky a pridáme do misky
  3. Pomocou prstov robíme mrveničku až kým sa nám všetko pekne nespojí
  4. Do stredu urobíme dierku a pridáme jedno jemne vyšľahané vajíčko a pomocou nožíka spájame.
  5. Cesto preložíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a ešte trošku rukami prehnetieme aby bolo pekne jemné a nelepilo sa.Z cesta urobíme guľku a jemne ju "spľasneme".Zabalíme do kuchynskej fólie a dáme odpočívať do chladničky na 30 minút.
  6. Po pol hodine cesto vyberieme z chladničky a na jemne pomúčenej ploche rozvaľkáme na cca pol centimentra podľa veľkosti formy (moja forma má 23 cm).Pomocou valčeka preložime do formy,zľahka popritláčame a boky pomocu valčeka orežeme.Takto aj s formou dáme do chladničky na 25 minút.
  7. Rúru predhrejeme na 180°C,formu aj s cestom vyberieme z chladničky,na vrch dáme papier na pečenie a dáme na ňu závažie (ja som použila spodok z menšej tortovej formy ale môžte použiť aj ryžu). Pečieme na 180°C 20 minút,po 20 minútach odstránime závažie aj s papierom na pečenie a pečieme ďalších 20 minút pri rovnakej teplote.
  8. Po upečení vyberieme opatrne z formy a preložíme na mriežku vychladnúť.Kým sa nám cesto chladí tak si pripravíme plnku.
  9. Do mänšieho hrnca dáme žĺtky,cukor,kakao a nadrobno postrúhanú čokoládu.Všetko spolu vymiešame.Do mlieka si dáme jeden na poly prerezaný vanilkový struk a necháme trošku odstáť aby sa nám uvoľnili semienka.Do mlieka pridáme kukuričný škrob,vymiešame a prilejeme k žĺtkovej zmesi na koniec pridáme na kocky nakrájané maslo a za stáleho miešania varíme na pomalom stupni až kým nám nevznikne tuhá zmes.
  10. Celú zmes vylejeme na vopred upečené cesto a necháme vychladnúť.Keď to máme pekne vychladnuté tak to dáme aspoň na dve hodiny do chladničky nech nám plnka pekne stuhne.
  11. Po dvoch hodinách vyberieme z chladničky a pripravíme si taliansku meringue.Z hore uvedených ingrediencií si urobíme cukrový sirup ktorý pri teplote 118 °C lejeme do vyšľahaných bielkov. Detailnejši postup aj s fotografiami nájdete v mojom recepte na macaroons http://varecha.pravda.sk/recepty/macaroons-fotorecept/30502-recept.html Vyšľaný sneh rozotrieme po vrchu a pomocou lyžice prechádzame kade tade aby sme to tročku dodekorovali.
  12. Takto to dáme pod gril na cca 2 minúty až kým nám povrch pekne nezhnedne. Vyberieme a necháme 5 minút postáť.
  13. A keď je niekto taký ako ja,že mu to je ešte málo sladké tak nakoniec polejeme s čokoládovou polevou :-)
  14. Dobrú chuť :-)