Kačacie stehno na červenej kapuste

Michal Kružic
šéfkuchár Premium business hotela v Bratislave, 5. októbra 2014
Kačacie stehno na červenej kapuste
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
30 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
1 hlavička
3 PL
1 PL
Kapusta:
1 hlava
2 PL
200 ml
1 ks
Lokše:
2 ks
600 g




Postup

  1. 1

    Stehná umyjeme, poriadne osolíme, uložíme na plech, okoreníme, na stehná poukladáme tymian a rozobraný cesnak aj so šupkami, pridáme kačaciu masť a zalejeme olejom tak, aby boli stehná ponorené.

  2. 2

    Stehná zakryjeme a pečieme pri 120 °C dve hodiny, potom masť, ktorá navrchu vznikla, zlejeme a necháme v plechu len výpek, ktorý ostal naspodku. Takto pečieme ešte pol hodiny do chrumkava.

  3. 3

    Stehná vyberieme, výpek vydusíme a poprášime mukou, podlejeme vodou a vymiešame hladkú omáčku.

  4. 4

    Kapusta: Na kačacej masti, ktorá ostala zo stehna, urestujeme natenko nasekanú červenú kapustu, pridáme soľ a trošku korenia, podlejeme octom, zakryjeme a dusíme domäkka, nakoniec pridáme škoricu, cukor, rascu, nastrúhané jablko a poriadne premiešame.

  5. 5

    Lokše: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme, nastrúhame, pridáme múku, soľ a vymiešame cesto. Rozdelíme ho na časti, vyvaľkáme lokše, opečieme ich nasucho a nakoniec potrieme masťou, ktorá ostala z upečeného stehna.

Diskusia k receptu

pivonka
Kačacie stehná som takto ešte nepiekla. Červenú kapustu robím veľmi podobne, ibaže na začiatku na masť dám orestovať cibuľku a pridám cukor, ktorý nechám zkaramelizovať. Ďalej postupujem rovnako. Pochybujem, že lokše pán šéfkuchár robí podľa tohto receptu. Myslím, že dva zemiaky by ani nepojali toľko múky nehovoriac o tom, že by lokše boli veľmi tvrdé.
evanaaa
Je to asi z hlavy písané, tie lokše :-)
A ešte som nepočula o takom spôsobe dusenia kapisty - podliať octom.....? Správnejší je postup ako píše @pivonka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia