Kačacie stehná s bielou hlávkovou kapustou a knedľou

pusta - fotkapusta, 20. februára 2011
Kačacie stehná s bielou hlávkovou kapustou a knedľou
Foto: pusta

Dnes som zatúžila po klasickom nedeľnom obede, aký sa podával u nás doma. Kedysi to bola celá pečená kačka, ale dnes to Zobraziť celý popisDnes som zatúžila po klasickom nedeľnom obede, aký sa podával u nás doma. Kedysi to bola celá pečená kačka, ale dnes to budú stehná a miesto červenej to bude biela hlávková kapusta s knedľou, ktorá nás prenesie do vône domova našich rodičov.

4
porcie
90 minút
príprava
45 minút
na 160-170 °C

Suroviny

4 ks
2-3 PL
150 ml
1/2 PL
600 g, hlávková
150 g
4 PL
200 ml
1 PL
1 a 1/2 čl
8 guličiek
3 guličky
2 čajové lyžičky
podľa chuti
podľa chuti
2 ks




Postup

  1. 1

    Kačacie stehná popicháme vidličkou, dobre nasolíme a na noc odložíme do chladničky. V deň prípravy dáme do pekáčika ku stehnám kačaciu masť a podlejeme vodou. Vložíme prikryté do trúby vyhriatej na 160-170 stupňov a pomaly pečieme za prelievania vypečenou šťavou do zmäknutia. Ked sú stehná mäkké /asi 45 minút/ dopečieme odkryté do zlatohnedej farby kože.

  2. 2

    V hrnci na oleji orestujeme cibuľu, pridáme na jemné prúžky pokrájanú kapustu, osolíme a pridáme ostatné koreniny. Podlejeme vodou, zamiešame a dusíme na strednom plameni do mäkka a odparenia temer všetkej tekutiny. Zaprášime múkou a za stáleho miešania dodusíme. Hotovú kapustu dochutíme cukrom a octom.

  3. 3

    Na tanieri upečené kačacie stehná obložíme dusenou kapustou a plátkami knedlí, ktoré pokvapkáme výpekom z upečených stehien. Takto upravenú kapustu servírujeme tiež k pečenej husi, bravčovej krkovičke, pliecku, bôčiku...

Diskusia k receptu

tinca
@pusta skús zahustiť kapustu porajbaným zemiakom a pridať 2-3 lyžice kačacieho výpeku, je to mňamka
pusta
tinca, si skvelá, dakujem. presne o tom som uvažovala aj ja.
marienka44
@Pusta , v STV 1 raz davnejsie robila skusena kucharka pecenu kacku a kapustu a knedlik, kompletne menu. Cibulu dusenu posypala trochou cukrom na zaciatku , ktory skaramelizoval. Potom pridala kapustu atd. podla Teba. Bobkovy list a rasca nesmie chybat v dusenej kapuste.
pusta
marienka, tak to robievame my doma, až na ten cukor na začiatku, môže to byť ešte lepšie, dakujem za nápad, najbližšie urobím, ako si napísala.
marika21
Výborné nedeľné menu.***** mäso pekne upečené. V jeseni, keď mamička dokrmovala kačky kukuricou- vykŕmila, to boli chutnéj obedy v nedeľu. Takú kapustu ako ona pripravila ja už neviem urobiť. Vždy mi jej lepšie chutí ako keď ju ja pripravím. Rada ochutnám aj inak pripravenú kapustu. Ako by to bolo keby bolo všetko na jedno kopyto.... Máš ju fajn.
pusta
@marika21 , súhlasím, vynikajúce nedeľné menu, je to veľká dobrota :))
dakujem za pochvalu a 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia