Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom fotorecept
Foto: pusta
Na tento recept som sa chystala už dávnejšie vždy sa mi videlo spojenie vodnej hydiny a ovocia ako ideálne. Dnes som pripravila kačacie prsia Zobraziť celý popisNa tento recept som sa chystala už dávnejšie vždy sa mi videlo spojenie vodnej hydiny a ovocia ako ideálne. Dnes som pripravila kačacie prsia na spôsob Rose s pomarančovou - vínovou omáčkou a s karamelizovaným pomarančom a vzniklo veľmi chutné, vynikajúce a slávnostné jedlo. Ak máte chuť, môžete vyskúšať :-)
porcie
príprava
na 100 °C
Suroviny
450 g |
|
1 ks |
|
z 1/2 pomaranča |
|
150 ml |
|
150 ml |
|
1 ks |
|
1 veľký strúčik |
|
2 vetvičky |
|
2 vetvičky |
|
podľa chuti |
|
60 g |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Kačacie prsia som dočistila, umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.
-
2
Ostrým nožom som na koži narezala mriežku tak, že som nezarezala do mäska, aby pri pečení z mäska nevytiekla šťava a zostalo pekne šťavnaté.
-
3
Ostrým nožom som vyfiletovala jeden pomaranč.
-
4
Vytlačila som šťavu z polovice pomaranča.
-
5
Šalotku som pokrájala na jemno a cesnak som pokrájala na jemné plátky.
-
6
V hrnci som rozpustila 30 gramov masla,...
-
7
...na strednom plameni som orestovala do sklovita šalotku a potom som pridala plátky cesnaku, ktoré som orestovala len asi 1 - 2 minútky, kým sa pekne rozvoňal,..
-
8
...priliala som domáci slepačí vývar, chardonnay a pomarančovú šťavu, varila som na prudkom ohni, ...
-
9
...kým sa objem tekutiny nezredukoval na tretinu pôvodného množstva a pomarančovo - vínová omáčka bola hotová.
-
10
Do pekáčika som vložila vetvičky tymiánu a rozmarínu.
-
11
Kačacie prsia som dala na rozohriatu suchú panvicu dole kožou a na strednom plameni som ic opekala asi 7 minút,...
-
12
...potom som ich obrátila kožou nahor a piekla ešte 2 minúty, na záver som opečené prsia z oboch strán osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
-
13
Kačacie prsia som vložila na do pekáčika na bylinky a piekla som ich neprikryté 50 minút v trúbe pri teplote 100 stupňov C, potom som ich vybrala na dosku, prikryla alobalom a nechala som ich odpočinúť asi 10 minút a ostrým nožom som ich nakrájala na plátky asi 0,5 cm silné.
-
14
K výpeku na panvici som pridala maslo a nechala som ho na strednom plameni rozpustiť,...
-
15
...pridala som vyfiletované mesiačiky pomaranča, ked sa prehriali,...
-
16
...posypala som ich hnedým kryštálovým cukrom a nechala som ich skaramelizovať.
-
17
Skaramelizovaný pomaranč som vybrala na tanier.
-
18
Kačacie prsia som položila na pomarančovo - vínovú omáčku, obložila som ich so skaramelizovaným pomarančom a podávala som ich s novými zemiakmi na masle a petržlene.
-
19
Tento spôsob úpravy kačích pŕs na spôsob Rose spolu so skaramelizovaným pomarančom a s pomarančovo - vínovou omáčkou je veľmi chutné vynikajúce jedlo slávnostného charakteru, vôbec nie je ťažké ho pripraviť, preto Vám ho vrelo odporúčam, určite si výborne pochutnáte aj Vy doma :-)
dakujem.
) ochutnala by som...
kačacie prsia som osolila a okorenila, až ked boli obe strany opečené, a to z oboch strán, takéto som ich vložila do pekáčika na bylinky. tým zostane mäsko šťavnaté, nevysuší sa zbytočne.
vyfiletovania pomaranča som sa najviac bála, ale ostrým nožom to išlo perfektne, ešte malá poznámka, pomaranč má byť izbovej teploty, nie priamo z chladničky. vtedy to ide hladko.
všetko ide pomerne rýchlo, najprv uvaríš omáčku, kým sú kačacie prsia v trúbe, skaramelizuješ mesiačiky vyfilletovaného pomaranča a zároveň uvaríš a dokončíš zemiaky, všetko servíruješ teplé, nič netreba zohrievať.
je to fakt lahôdka a tie chute idú úžasne dohromady. kačka má šťavnatejšie mäsíčko ako hus, len treba naozaj dodržať čas a teplotu opekania i pečenia kačky, aby sa nevysušila.
omáčka svieža, ľahká, vínovo- pomarančová, príjemne kyslá a skaramelizovaný pomaranč príjemne sladko-kyslý dáva správny šmrnc celému.
fakt sa vydarilo, rada by som ťa ponúkla :-)
dakujem za uznanie.
dakujem
vdaka za video.
a tiež dakujem za pochvalu.
tereaz sa mi tie prsia vydarili.
tvoja pochvala ma teší, dakujem.
však soom napísala, že @baobab má pravdu.
nevyhováram sa, že nie som profi kuchár, ale amatér :-)
len pre upresnenie, to je japonský sekáčik, nie nôž, ten vyzerá ináč.
toto je sekáčik:
www.fiskars-naradie.sk/japonsky-sekacik-usuba-od-fiskars.html...
a
toto je nôž:
www.baterky-noze.sk/sk/kuchynske-noze/5073-japonsky-kuchyns...
alebo tieto nože:
kai.firedesign.sk
dakujem za uznanie.
boli šťavnatučké tie prsia a veľmi chutné.
z tých nožov mám doma japonskú kuchársku Santoku, len by ju bolo treba už naostriť a brúsku nemám, sekáčik by som nevyužila, to je pre profi šéfkuchárov, hoci zišla by sa - nehovorím, že nie :-)
teší ma, že rp považuješ za lákavý, a že aj ty tak solíš, súhlasím, správny postup. budem rada, ak aj ty vyskúšaš.
dakujem za krásne hodnotenie a uloženie do kk.
po ozrejmení @safran a podrobnom vysvetlení môjho priateľa, ktorý je šéfkuchárom, som dnes konečne pochopila rozdiel medzi japonským sekáčikom a japonským nožom a už v tom mám jasno aj ja :-)
naše obchody, žiaľ s názvami narábajú, ako sami chcú a nezodpovedne,
v tom videu od @baobab o filetovaní pomaranča jednoznačne ide o japonský nôž. :-)
dakujem im za to.
nie, citrusy nedávam do chladničky, v recepte je to len faktická a praktická poznámka.
no nebývajú takéto dobroty často u nás na stole, v tomto roku len 2.x - mali sme slávnostnú príležitosť a toto je vynikajúce a úžasné sviatočné jedlo :-)
dakujem za tvoje pekné uznanie.
varecha.pravda.sk/recepty/kuraci-salat-s-pomarancom-fotor...
Nedala som si tam sice az tak zalezat, ale da sa to pomerne jednoducho. A k tomuto receptu...Kacacina s pomarancom je vyborna, aj ja som uz robila.
pozri tu v tomto mojom recepte:
varecha.pravda.sk/recepty/kuriatko-z-jaffa-fotorecept/278...
áno, kačacina s pomarančom je vynikajúca a sú rôzne spôsoby jej prípravy, tento recept je môj vlastný nápad:-)
taký podobný som tu vôbec nenašla.
dakujem za pochvalu.
a neviem si vynachváliť. Ozaj, neviete dakto odporučiť dobrého, najlepšie domáceho chovateľa hydiny v Bratislave a okolí ? Pani od ktorej som kupoval v Dunajskej Lužnej kurence a kačice s tým prestala a v Tescu to určite riskovať nechcem. Vopred ďakujem za každú radu každému.