Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom fotorecept

pusta - fotkapusta, 1. júna 2014
Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept)
Foto: pusta

Na tento recept som sa chystala už dávnejšie vždy sa mi videlo spojenie vodnej hydiny a ovocia ako ideálne. Dnes som pripravila kačacie prsia Zobraziť celý popisNa tento recept som sa chystala už dávnejšie vždy sa mi videlo spojenie vodnej hydiny a ovocia ako ideálne. Dnes som pripravila kačacie prsia na spôsob Rose s pomarančovou - vínovou omáčkou a s karamelizovaným pomarančom a vzniklo veľmi chutné, vynikajúce a slávnostné jedlo. Ak máte chuť, môžete vyskúšať :-)

2-3
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 100 °C

Suroviny

450 g
1 ks
z 1/2 pomaranča
150 ml
150 ml
1 ks
1 veľký strúčik
2 vetvičky
2 vetvičky
podľa chuti
60 g
1 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Kačacie prsia som dočistila, umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.

    Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ostrým nožom som na koži narezala mriežku tak, že som nezarezala do mäska, aby pri pečení z mäska nevytiekla šťava a zostalo pekne šťavnaté.

    Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ostrým nožom som vyfiletovala jeden pomaranč.

    Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vytlačila som šťavu z polovice pomaranča.

    Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Šalotku som pokrájala na jemno a cesnak som pokrájala na jemné plátky.

    Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V hrnci som rozpustila 30 gramov masla,...

    Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...na strednom plameni som orestovala do sklovita šalotku a potom som pridala plátky cesnaku, ktoré som orestovala len asi 1 - 2 minútky, kým sa pekne rozvoňal,..

    Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...priliala som domáci slepačí vývar, chardonnay a pomarančovú šťavu, varila som na prudkom ohni, ...

    Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...kým sa objem tekutiny nezredukoval na tretinu pôvodného množstva a pomarančovo - vínová omáčka bola hotová.

    Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do pekáčika som vložila vetvičky tymiánu a rozmarínu.

    Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Kačacie prsia som dala na rozohriatu suchú panvicu dole kožou a na strednom plameni som ic opekala asi 7 minút,...

    Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...potom som ich obrátila kožou nahor a piekla ešte 2 minúty, na záver som opečené prsia z oboch strán osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.

    Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Kačacie prsia som vložila na do pekáčika na bylinky a piekla som ich neprikryté 50 minút v trúbe pri teplote 100 stupňov C, potom som ich vybrala na dosku, prikryla alobalom a nechala som ich odpočinúť asi 10 minút a ostrým nožom som ich nakrájala na plátky asi 0,5 cm silné.

    Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    K výpeku na panvici som pridala maslo a nechala som ho na strednom plameni rozpustiť,...

    Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...pridala som vyfiletované mesiačiky pomaranča, ked sa prehriali,...

    Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...posypala som ich hnedým kryštálovým cukrom a nechala som ich skaramelizovať.

    Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Skaramelizovaný pomaranč som vybrala na tanier.

    Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Kačacie prsia som položila na pomarančovo - vínovú omáčku, obložila som ich so skaramelizovaným pomarančom a podávala som ich s novými zemiakmi na masle a petržlene.

    Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Tento spôsob úpravy kačích pŕs na spôsob Rose spolu so skaramelizovaným pomarančom a s pomarančovo - vínovou omáčkou je veľmi chutné vynikajúce jedlo slávnostného charakteru, vôbec nie je ťažké ho pripraviť, preto Vám ho vrelo odporúčam, určite si výborne pochutnáte aj Vy doma :-)

    Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu

safran
Ozaj nedeľa! :-) chcem sa spýtať, solila si kačacie prsia až po opečení... zdá sa mi to netradičné. Pekne vyfiletovaný pomaranč a karamelizácia ho ešte vyzdvihla. Skvelá omáčka verím, že iba podtrhla chuť tejto lahôdky, mám radšej kačku ako hus, takže ja by som si dala povedať :-
) ochutnala by som...
1x pusta
pusta
@safran - ozaj nedeľa :-)
kačacie prsia som osolila a okorenila, až ked boli obe strany opečené, a to z oboch strán, takéto som ich vložila do pekáčika na bylinky. tým zostane mäsko šťavnaté, nevysuší sa zbytočne.
vyfiletovania pomaranča som sa najviac bála, ale ostrým nožom to išlo perfektne, ešte malá poznámka, pomaranč má byť izbovej teploty, nie priamo z chladničky. vtedy to ide hladko.
všetko ide pomerne rýchlo, najprv uvaríš omáčku, kým sú kačacie prsia v trúbe, skaramelizuješ mesiačiky vyfilletovaného pomaranča a zároveň uvaríš a dokončíš zemiaky, všetko servíruješ teplé, nič netreba zohrievať.
je to fakt lahôdka a tie chute idú úžasne dohromady. kačka má šťavnatejšie mäsíčko ako hus, len treba naozaj dodržať čas a teplotu opekania i pečenia kačky, aby sa nevysušila.
omáčka svieža, ľahká, vínovo- pomarančová, príjemne kyslá a skaramelizovaný pomaranč príjemne sladko-kyslý dáva správny šmrnc celému.
fakt sa vydarilo, rada by som ťa ponúkla :-)
dakujem za uznanie.
1x pusta
sjuz
mňam, pomaranč a kačacie prsia spolu krásne ladia:), pekne ružové a šťavnaté.
1x pusta
pusta
@baobab , máš pravdu, lepšie som to teraz nedokázala, síce lepšie to bolo ako posledne, ale musím sa to naučiť a zdokonaliť sa.
vdaka za video.
a tiež dakujem za pochvalu.
1x pusta
safran
@baobab má pravdu, u profesionálov ani obvodová vnútorná blanka na mesiačiku pomaranča by byť nemala... u profesionálov nie, ale tu niekedy recepty od amatérov predčia recepty od profesionálov, takže u mňa za 5* aj tak
1x pusta
pusta
@sjuz , aj podľa môjho názoru kačacie prsia a pomaranč spolu ladia :-)
tereaz sa mi tie prsia vydarili.
tvoja pochvala ma teší, dakujem.
2x pusta a altyn
pusta
@safran , ale všimla si si ten super ostrý sekáčik??? taký ja, žiaľ, nevlastním, tiež neodstraňoval ten kuchár vnútornú blanku. neviem, ako to dosiahol, jedine ak by mal aj super presnú ruku a dokázal rezať tesne vedľa vnútornej blanky.
však soom napísala, že @baobab má pravdu.
nevyhováram sa, že nie som profi kuchár, ale amatér :-)
1x pusta
safran
Písali sme zároveň, takže svoje komentáre práve nevideli... áno, vedie rez presne popri vnútornej blane, oddeľujúcej mesiačiky. Vyzeral to byť japonský nôž na videu.
1x pusta
tinca
@pusta lákavý rcp a naozaj vhodný na slávnostné príležitosti,trebars aj na vianoce alebo oslavy. Kombináciu mäsa s ovocím mám rada. Prsia vyzerajú šťavnatučké a to solenie po opečení je správny postup,aj ja tak robím. Už je v KK, i keď sa vyhýbam ťažkým jedlám,ale určite niekedy vyskúšam a pohostím mojich hostí. Tie ceny nožov sú nie pre naše peňaženky:)
1x pusta
pusta
@tinca , je to tak ako vravíš, je to rcp naozaj vhodný na sviatočné jedlo, na vianoce nám pridali ten bonus jednorazový k dôchodku, vtedy som kúpila aj kačacie prsia, triedila som mrazničku, tieto ešte zostali, tak som dokúpila pomaranče, víno a ostatné bolo, pohrala som sa s receptom a vzniklo toto, vydarilo sa :-) mali sme práve sviatok, hodilo sa a patrične ocenilo doma.
boli šťavnatučké tie prsia a veľmi chutné.
z tých nožov mám doma japonskú kuchársku Santoku, len by ju bolo treba už naostriť a brúsku nemám, sekáčik by som nevyužila, to je pre profi šéfkuchárov, hoci zišla by sa - nehovorím, že nie :-)
teší ma, že rp považuješ za lákavý, a že aj ty tak solíš, súhlasím, správny postup. budem rada, ak aj ty vyskúšaš.
dakujem za krásne hodnotenie a uloženie do kk.
1x pusta
pusta
@prevsetkych
po ozrejmení @safran a podrobnom vysvetlení môjho priateľa, ktorý je šéfkuchárom, som dnes konečne pochopila rozdiel medzi japonským sekáčikom a japonským nožom a už v tom mám jasno aj ja :-)
naše obchody, žiaľ s názvami narábajú, ako sami chcú a nezodpovedne,
v tom videu od @baobab o filetovaní pomaranča jednoznačne ide o japonský nôž. :-)
dakujem im za to.
evanaaa
Ja síce kombináciu mäsa a ovocia nemám rada, dokonca som čítala, že to nie je dobré na trávenie, ale nemám skúsenosť, lebo všeličo sa popíše, ale tie tvoje prsia @pusta , pardon, tie kačacie by som si dala. Vidím, že takéto dobrotky máš často na tanieri, a oekne upravené, ochutené. Ja som už chcela aj rozporcovať kačku a odložiť, aby som robila len niektorú časť z nej, ale môjmu mužovi sa to zdá zbytočné, vraj, treba upiecť naraz.... :))). Mimochodom, ty dávaš citrusy do chladničky? Lebo tie by sa nemali vnej skladovať, ani banány napríklad.
pusta
@evanaaa , pečiem aj kačku v celku, toto boli však kačacie prsia bez kosti a zaslúžili si viac pozornosti a niečo nevšedné, pričom to nie je veľa práce. kombinácia mäsa a ovocia a vodnej hydiny je priam ideálna - verím, že by si si rada dala :-)
nie, citrusy nedávam do chladničky, v recepte je to len faktická a praktická poznámka.
no nebývajú takéto dobroty často u nás na stole, v tomto roku len 2.x - mali sme slávnostnú príležitosť a toto je vynikajúce a úžasné sviatočné jedlo :-)
dakujem za tvoje pekné uznanie.
pusta
Milá@janger - janka, jasne, že nemusím mať japonský sekáčik - nôž, stačí dobrý ostrý nôž. už som pomaranč tak filetovala, presne ako ty v tvojom recepte. teraz mal pomaranč zvlášť tuhú a priľnutú pevnú tenkú šupku, nepodarilo sa mi, ako som mala v úmysle.
pozri tu v tomto mojom recepte:

 varecha.pravda.sk/recepty/kuriatko-z-jaffa-fotorecept/278...


áno, kačacina s pomarančom je vynikajúca a sú rôzne spôsoby jej prípravy, tento recept je môj vlastný nápad:-)
taký podobný som tu vôbec nenašla.
dakujem za pochvalu.
avatar44
@pusta krásny recept, cez víkend ho vyskúšame, ďakujem. nôž nemusí byť japonský, hlavne musí byť ale ostrý. ja som maximálne spokojný s tými japonskými pretože sú fakt ostré a ostré aj vydržia (druhý týždeň používam tento, ale mam od KAI ďaľšie dva už dlhé roky  kai.firedesign.sk/38-santoku-noz-seki-magoroku.html)...
a neviem si vynachváliť. Ozaj, neviete dakto odporučiť dobrého, najlepšie domáceho chovateľa hydiny v Bratislave a okolí ? Pani od ktorej som kupoval v Dunajskej Lužnej kurence a kačice s tým prestala a v Tescu to určite riskovať nechcem. Vopred ďakujem za každú radu každému.
katka78
@avatar44 Ak by si nezohnal priamo od chovateľa, tak sprostredkovane od farmárov môžeš cez www.lokapetit.sk, dodanie domov, alebo na odberné miesta. Niekto mi spomínal, že aj vo farmárskej tržnici (stará Ikea) sa dá príležitostne kúpiť, ale to mám len z druhej ruky info, Lokapetit mám viackrát overený. Kvalitné SK mäso je aj z www.cerstvo.sk (sú v meste pri Tescu na kamennom námestí), ale neviem, či mávajú aj hydinu, alebo len br. a hov. mäso. Tak držím palce, aby si dobre pochodil :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia