Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Na tento recept som sa chystala už dávnejšie vždy sa mi videlo spojenie vodnej hydiny a ovocia ako ideálne. Dnes som pripravila kačacie prsia na spôsob Rose s pomarančovou - vínovou omáčkou a s karamelizovaným pomarančom a vzniklo veľmi chutné, vynikajúce a slávnostné jedlo. Ak máte chuť, môžete vyskúšať :-)

2-3
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 100 °C

Postup

  1. Kačacie prsia som dočistila, umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.
  2. Ostrým nožom som na koži narezala mriežku tak, že som nezarezala do mäska, aby pri pečení z mäska nevytiekla šťava a zostalo pekne šťavnaté.
  3. Ostrým nožom som vyfiletovala jeden pomaranč.
  4. Vytlačila som šťavu z polovice pomaranča.
  5. Šalotku som pokrájala na jemno a cesnak som pokrájala na jemné plátky.
  6. V hrnci som rozpustila 30 gramov masla,...
  7. ...na strednom plameni som orestovala do sklovita šalotku a potom som pridala plátky cesnaku, ktoré som orestovala len asi 1 - 2 minútky, kým sa pekne rozvoňal,..
  8. ...priliala som domáci slepačí vývar, chardonnay a pomarančovú šťavu, varila som na prudkom ohni, ...
  9. ...kým sa objem tekutiny nezredukoval na tretinu pôvodného množstva a pomarančovo - vínová omáčka bola hotová.
  10. Do pekáčika som vložila vetvičky tymiánu a rozmarínu.
  11. Kačacie prsia som dala na rozohriatu suchú panvicu dole kožou a na strednom plameni som ic opekala asi 7 minút,...
  12. ...potom som ich obrátila kožou nahor a piekla ešte 2 minúty, na záver som opečené prsia z oboch strán osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  13. Kačacie prsia som vložila na do pekáčika na bylinky a piekla som ich neprikryté 50 minút v trúbe pri teplote 100 stupňov C, potom som ich vybrala na dosku, prikryla alobalom a nechala som ich odpočinúť asi 10 minút a ostrým nožom som ich nakrájala na plátky asi 0,5 cm silné.
  14. K výpeku na panvici som pridala maslo a nechala som ho na strednom plameni rozpustiť,...
  15. ...pridala som vyfiletované mesiačiky pomaranča, ked sa prehriali,...
  16. ...posypala som ich hnedým kryštálovým cukrom a nechala som ich skaramelizovať.
  17. Skaramelizovaný pomaranč som vybrala na tanier.
  18. Kačacie prsia som položila na pomarančovo - vínovú omáčku, obložila som ich so skaramelizovaným pomarančom a podávala som ich s novými zemiakmi na masle a petržlene.
  19. Tento spôsob úpravy kačích pŕs na spôsob Rose spolu so skaramelizovaným pomarančom a s pomarančovo - vínovou omáčkou je veľmi chutné vynikajúce jedlo slávnostného charakteru, vôbec nie je ťažké ho pripraviť, preto Vám ho vrelo odporúčam, určite si výborne pochutnáte aj Vy doma :-)