Kačacie prsia Rose s karamelizovaným pomarančom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Na tento recept som sa chystala už dávnejšie vždy sa mi videlo spojenie vodnej hydiny a
ovocia ako ideálne. Dnes som pripravila kačacie prsia na spôsob Rose s pomarančovou -
vínovou omáčkou a s karamelizovaným pomarančom a vzniklo veľmi chutné, vynikajúce
a slávnostné jedlo. Ak máte chuť, môžete vyskúšať :-)
2-3 porcie |
20 minút príprava |
60 minút na 100 °C |
Postup
- Kačacie prsia som dočistila, umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.
- Ostrým nožom som na koži narezala mriežku tak, že som nezarezala do mäska, aby pri pečení z mäska nevytiekla šťava a zostalo pekne šťavnaté.
- Ostrým nožom som vyfiletovala jeden pomaranč.
- Vytlačila som šťavu z polovice pomaranča.
- Šalotku som pokrájala na jemno a cesnak som pokrájala na jemné plátky.
- V hrnci som rozpustila 30 gramov masla,...
- ...na strednom plameni som orestovala do sklovita šalotku a potom som pridala plátky cesnaku, ktoré som orestovala len asi 1 - 2 minútky, kým sa pekne rozvoňal,..
- ...priliala som domáci slepačí vývar, chardonnay a pomarančovú šťavu, varila som na prudkom ohni, ...
- ...kým sa objem tekutiny nezredukoval na tretinu pôvodného množstva a pomarančovo - vínová omáčka bola hotová.
- Do pekáčika som vložila vetvičky tymiánu a rozmarínu.
- Kačacie prsia som dala na rozohriatu suchú panvicu dole kožou a na strednom plameni som ic opekala asi 7 minút,...
- ...potom som ich obrátila kožou nahor a piekla ešte 2 minúty, na záver som opečené prsia z oboch strán osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
- Kačacie prsia som vložila na do pekáčika na bylinky a piekla som ich neprikryté 50 minút v trúbe pri teplote 100 stupňov C, potom som ich vybrala na dosku, prikryla alobalom a nechala som ich odpočinúť asi 10 minút a ostrým nožom som ich nakrájala na plátky asi 0,5 cm silné.
- K výpeku na panvici som pridala maslo a nechala som ho na strednom plameni rozpustiť,...
- ...pridala som vyfiletované mesiačiky pomaranča, ked sa prehriali,...
- ...posypala som ich hnedým kryštálovým cukrom a nechala som ich skaramelizovať.
- Skaramelizovaný pomaranč som vybrala na tanier.
- Kačacie prsia som položila na pomarančovo - vínovú omáčku, obložila som ich so skaramelizovaným pomarančom a podávala som ich s novými zemiakmi na masle a petržlene.
- Tento spôsob úpravy kačích pŕs na spôsob Rose spolu so skaramelizovaným pomarančom a s pomarančovo - vínovou omáčkou je veľmi chutné vynikajúce jedlo slávnostného charakteru, vôbec nie je ťažké ho pripraviť, preto Vám ho vrelo odporúčam, určite si výborne pochutnáte aj Vy doma :-)