Slaný koláč
Slaný koláč

Kabáč s kyslou kapustou a slaninou fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 27. mája 2018
Kabáč s kyslou kapustou a slaninou (fotorecept)
Foto: kvakac

Sú to kabáče, ktoré vám neuschnú a sú trochu kyslé od kapusty, fajn dobrota. U nás top recept na teplé dni.

10-12
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
800 g
200 g
40 g
1,5 dcl
2 KL
1 PL
1 l
40 g
1 hlávka
1 KL




Postup

  1. 1

    Z mlieka, droždia, cukru a trochu soli urobíme kvások. Táto kapusta v plechovke sa nemusí krájať, je na jemno nakrájaná a krátka. Dáme ju len do sitka, nech voda z nej odtečie. Slaninu pokrájame na malé kocky.

    Kabáč s kyslou kapustou a slaninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vo veľkej mise na múku so soľou vylejeme kvások a vlažnú vodu prilievame. Vypracujeme cesto, ktoré by nemalo byť tuhé, ani príliš riedke a necháme kysnúť. Do vykysnutého cesta vmiešame pokrájanú slaninu a kyslú kapustu a rozotrieme na menší plech, ktorý sme ped tým dobre vytreli masťou. (Tento plech ma 27 x 36 cm a vyšli mi dva.) Pečieme vo vyhriatej rúre na 200° C asi hodinu.

    Kabáč s kyslou kapustou a slaninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesnak nastrúhame a zmiešame s rozpusteným maslom aj s rascou. Týmto potrieme kabáč po 45 minútach a ešte zapečieme asi 15 minút.

    Kabáč s kyslou kapustou a slaninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Až za to zapečie takto pekne do zlata. Po upečení potrieme vlažnou vodou a prikryjeme utierkou, aby kabáč odvlhol. Necháme vychladnúť.

    Kabáč s kyslou kapustou a slaninou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokiaľ to vychladne dajte pozor na mačku, alebo psa, čí rodinného príbuzného, aby sa neopálili. Potom nakrájame vynesieme von a je po starosti, za chvíľu ostane po ňom len prázdny tanier. Pri tomto kabáči je výhoda, že nevyschne.

    Kabáč s kyslou kapustou a slaninou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Tiež výborný recept, @Kvakac , si špecialista na takéto "ľudové" zapekačky, mimochodom, tú kapustu (s vínom) používam aj ja, je jemná, nie veľmi kyslá (zliatu vodu vypijem), ale zdá sa mi, že v poslednej dobe trochu kyslejšia ako bývala, možno ju robí iný výrobca, alebo čo, ale aj tak je stále dobrá.
1x kvakac
evanaaa
Tiež výborný recept, @Kvakac , si špecialista na takéto "ľudové" zapekačky, mimochodom, tú kapustu (s vínom) používam aj ja, je jemná, nie veľmi kyslá (zliatu vodu vypijem), ale zdá sa mi, že v poslednej dobe trochu kyslejšia ako bývala, možno ju robí iný výrobca, alebo čo, ale aj tak je stále dobrá.
finczi
Výborné jedlo.Taktiez zvyknem robievať podobné... Asi obľubujete jednoduché jedlá ako ja... Super!
1x kvakac
lindap
Pani moji tak toto by som si veru hneď dala. Ukladám si to, prekvapím rodinu pri večernom posedení na dvore. Vďaka za recept.
1x kvakac
bystro
To už áno. Za tanier týchto kabačov plus orosenú Plzeň k tomu a som v siedmom nebi.
evanaaa
Len teraz pozerám, že je tam môj koment až dvakrát, to som nechcela, redakcia by jeden mohla zmazať.....
1x kvakac
bojar
Už bežím do kuchyne, žena sa vráti večer z matičky 100 vežatej a bude mať hlad.
kvakac
Vďaka za koment @Bojar . Som rád že chutilo. Tak isto aj mne chutí lepšie na druhy deň, ak pravda ostane.
tomeska
Upiekla som z polovičnej dávky a je toho dosť i na klasik plech (+-30 x40 cm ). Pre mňa nebol náročný na suroviny.Všetko bolo doma , ( ešte chvílu budem mať " 4 " nohy, tak s nákupom je to horšie) a rychlá práca bez hromady riadu. Ale hlavne je to v e l m i j e d l é . dík.m
vlado29
Kvakac, má to len takú malú chybu, s rizlingom to tak chutilo, že som nezistil, aký je kabáč na druhý deň :)
1x kvakac
kvakac
@Vlado29 (9.6.2018 08:03)

A ja jaj to je chyba oboje je kysele, treba to piť z muškátom.
kvakac
@morenajea (6.8.2018 14:48)

Až teraz som objavil tvoj koment. Vďaka za foto aj vyskúšanie.
kvakac
@morenajea (6.8.2018 14:48)

Až teraz som objavil tvoj koment. Vďaka za foto aj vyskúšanie.