Slaný koláč
Slaný koláč

Kabáč s kyslou kapustou a slaninou fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 27. mája 2018
Kabáč s kyslou kapustou a slaninou (fotorecept)
Foto: kvakac

Sú to kabáče, ktoré vám neuschnú a sú trochu kyslé od kapusty, fajn dobrota. U nás top recept na teplé dni.

10-12
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
800 g
200 g
40 g
1,5 dcl
2 KL
1 PL
1 l
40 g
1 hlávka
1 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z mlieka, droždia, cukru a trochu soli urobíme kvások. Táto kapusta v plechovke sa nemusí krájať, je na jemno nakrájaná a krátka. Dáme ju len do sitka, nech voda z nej odtečie. Slaninu pokrájame na malé kocky.

    Kabáč s kyslou kapustou a slaninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vo veľkej mise na múku so soľou vylejeme kvások a vlažnú vodu prilievame. Vypracujeme cesto, ktoré by nemalo byť tuhé, ani príliš riedke a necháme kysnúť. Do vykysnutého cesta vmiešame pokrájanú slaninu a kyslú kapustu a rozotrieme na menší plech, ktorý sme ped tým dobre vytreli masťou. (Tento plech ma 27 x 36 cm a vyšli mi dva.) Pečieme vo vyhriatej rúre na 200° C asi hodinu.

    Kabáč s kyslou kapustou a slaninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesnak nastrúhame a zmiešame s rozpusteným maslom aj s rascou. Týmto potrieme kabáč po 45 minútach a ešte zapečieme asi 15 minút.

    Kabáč s kyslou kapustou a slaninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Až za to zapečie takto pekne do zlata. Po upečení potrieme vlažnou vodou a prikryjeme utierkou, aby kabáč odvlhol. Necháme vychladnúť.

    Kabáč s kyslou kapustou a slaninou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokiaľ to vychladne dajte pozor na mačku, alebo psa, čí rodinného príbuzného, aby sa neopálili. Potom nakrájame vynesieme von a je po starosti, za chvíľu ostane po ňom len prázdny tanier. Pri tomto kabáči je výhoda, že nevyschne.

    Kabáč s kyslou kapustou a slaninou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

26 komentárov k receptu
Tiež výborný recept, @Kvakac , si špecialista na takéto "ľudové" zapekačky, mimochodom, tú kapustu (s vínom) používam aj ja, je jemná, nie veľmi kyslá (zliatu vodu vypijem), ale zdá sa mi, že v poslednej dobe trochu kyslejšia ako bývala, možno ju robí iný výrobca, alebo čo, ale aj tak je stále dobrá.
Tiež výborný recept, @Kvakac , si špecialista na takéto "ľudové" zapekačky, mimochodom, tú kapustu (s vínom) používam aj ja, je jemná, nie veľmi kyslá (zliatu vodu vypijem), ale zdá sa mi, že v poslednej dobe trochu kyslejšia ako bývala, možno ju robí iný výrobca, alebo čo, ale aj tak je stále dobrá.
Upiekla som z polovičnej dávky a je toho dosť i na klasik plech (+-30 x40 cm ). Pre mňa nebol náročný na suroviny.Všetko bolo doma , ( ešte chvílu budem mať " 4 " nohy, tak s nákupom je to horšie) a rychlá práca bez hromady riadu. Ale hlavne je to v e l m i j e d l é . dík.m

Pridaj komentár k receptu: