Slaný koláč

Kabáč s kyslou kapustou a slaninou (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Sú to kabáče, ktoré vám neuschnú a sú trochu kyslé od kapusty, fajn dobrota. U nás top recept na teplé dni.

10-12
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka, droždia, cukru a trochu soli urobíme kvások. Táto kapusta v plechovke sa nemusí krájať, je na jemno nakrájaná a krátka. Dáme ju len do sitka, nech voda z nej odtečie. Slaninu pokrájame na malé kocky.
  2. Vo veľkej mise na múku so soľou vylejeme kvások a vlažnú vodu prilievame. Vypracujeme cesto, ktoré by nemalo byť tuhé, ani príliš riedke a necháme kysnúť. Do vykysnutého cesta vmiešame pokrájanú slaninu a kyslú kapustu a rozotrieme na menší plech, ktorý sme ped tým dobre vytreli masťou. (Tento plech ma 27 x 36 cm a vyšli mi dva.) Pečieme vo vyhriatej rúre na 200° C asi hodinu.
  3. Cesnak nastrúhame a zmiešame s rozpusteným maslom aj s rascou. Týmto potrieme kabáč po 45 minútach a ešte zapečieme asi 15 minút.
  4. Až za to zapečie takto pekne do zlata. Po upečení potrieme vlažnou vodou a prikryjeme utierkou, aby kabáč odvlhol. Necháme vychladnúť.
  5. Pokiaľ to vychladne dajte pozor na mačku, alebo psa, čí rodinného príbuzného, aby sa neopálili. Potom nakrájame vynesieme von a je po starosti, za chvíľu ostane po ňom len prázdny tanier. Pri tomto kabáči je výhoda, že nevyschne.