Slivkový koláč
Slivkový koláč

Juhočeský kysnutý koláč so slivkami a s posýpkou

lemonova - fotkalemonova, 14. augusta 2022
Juhočeský kysnutý koláč so slivkami a s posýpkou
Foto: lemonova

Výborný recept na kysnutý koláč s ovocím. Ovocie použite, aké máte radi, ale myslím, že slivky sú TOP :-)

120 minút
príprava
27 -30 minút
na 165 °C

Suroviny

200 g
130 g (+ na podsypanie podľa potreby)
štipka
80 g
80 g
2 ks
30 g čerstvé
z 1 citróna
200 ml
podľa chuti
 čerstvé (alebo iné ovocie)
Na posýpku:
100 g
50 g
1 bal.
75 g
podľa chuti
podľa chuti
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Do veľkej misy si najprv zarobte kvások z časti vlažného mlieka, asi jednej lyžice cukru, droždia a pol lyžice múky. Všetko spolu jemne vymiešajte, prikryte a nechajte odpočívať na teplom mieste asi 15 minút.

  2. 2

    Medzitým si zohrejte zvyšné mlieko spolu s maslom, aby bolo teplé a maslo v ňom sa rozpustilo. Nesmie byť však horúce. Po vykysnutí kvásku ho k nemu vlejte, pridajte žĺtky, cukor a jemne vymiešajte.

  3. 3

    Napokon pridajte preosiatu múku so štipkou soli, mletú škoricu podľa chuti (ja dávam asi pol lyžičky), nastrúhanú citrónovú kôru a ručne vypracujte hladké redšie cesto. Ak je cesto príliš riedke, dosypte po malých množstvách ešte hladkú múku. Zakryté cesto nechajte vykysnúť na teplom mieste asi hodinu a štvrť. V lete je najlepšie položiť ho na vyhriate schody alebo dlažbu na slnko.

  4. 4

    Kým cesto kysne, pripravte si posýpku z uvedených ingrediencií. Posýpka bude mať konzistenciu krehkého cesta. Urobte si z nej bochníček, odložte ju na hodinu do chladničky a keď ju budete potrebovať, nastrúhate ju.

  5. 5

    Po vykysnutí cesto vypracujte na dobre pomúčenej doske a preložte na jemne vymastený plech. Ja ho väčšinou vyvaľkám priamo na ňom malým valčekom. Poukladajte slivky a posypte posýpkou. Koláč potrebuje cca 27 až 30 minút pečenia na 165 až 170 °C. Riaďte sa skúsenosťami s vašou rúrou. Po vytiahnutí okraje koláča potrite mliekom a nechajte vychladnúť prikryté utierkou pri izbovej teplote. Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, kynuté těsto a slivky s posýpkou jsou i u mě TOP spojení. Skvělé foto! Budu si vybírat kousky s krajem, ju?!