Juhočeský kysnutý koláč so slivkami a s posýpkou
Foto: lemonova
Výborný recept na kysnutý koláč s ovocím. Ovocie použite, aké máte radi, ale myslím, že slivky sú TOP :-)
príprava
na 165 °C
Suroviny
200 g |
|
130 g (+ na podsypanie podľa potreby) |
|
štipka |
|
80 g |
|
80 g |
|
2 ks |
|
30 g čerstvé |
|
z 1 citróna |
|
200 ml |
|
podľa chuti |
|
čerstvé (alebo iné ovocie) |
|
Na posýpku: | |
100 g |
|
50 g |
|
1 bal. |
|
75 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Na potretie: | |
|
Postup
-
1
Do veľkej misy si najprv zarobte kvások z časti vlažného mlieka, asi jednej lyžice cukru, droždia a pol lyžice múky. Všetko spolu jemne vymiešajte, prikryte a nechajte odpočívať na teplom mieste asi 15 minút.
- 2
Medzitým si zohrejte zvyšné mlieko spolu s maslom, aby bolo teplé a maslo v ňom sa rozpustilo. Nesmie byť však horúce. Po vykysnutí kvásku ho k nemu vlejte, pridajte žĺtky, cukor a jemne vymiešajte.
- 3
Napokon pridajte preosiatu múku so štipkou soli, mletú škoricu podľa chuti (ja dávam asi pol lyžičky), nastrúhanú citrónovú kôru a ručne vypracujte hladké redšie cesto. Ak je cesto príliš riedke, dosypte po malých množstvách ešte hladkú múku. Zakryté cesto nechajte vykysnúť na teplom mieste asi hodinu a štvrť. V lete je najlepšie položiť ho na vyhriate schody alebo dlažbu na slnko.
- 4
Kým cesto kysne, pripravte si posýpku z uvedených ingrediencií. Posýpka bude mať konzistenciu krehkého cesta. Urobte si z nej bochníček, odložte ju na hodinu do chladničky a keď ju budete potrebovať, nastrúhate ju.
- 5
Po vykysnutí cesto vypracujte na dobre pomúčenej doske a preložte na jemne vymastený plech. Ja ho väčšinou vyvaľkám priamo na ňom malým valčekom. Poukladajte slivky a posypte posýpkou. Koláč potrebuje cca 27 až 30 minút pečenia na 165 až 170 °C. Riaďte sa skúsenosťami s vašou rúrou. Po vytiahnutí okraje koláča potrite mliekom a nechajte vychladnúť prikryté utierkou pri izbovej teplote. Dobrú chuť :-)
Tiež slivkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu