Slivkový koláč
Juhočeský kysnutý koláč so slivkami a s posýpkou
Autor receptu: lemonova
Výborný recept na kysnutý koláč s ovocím. Ovocie použite, aké máte radi, ale myslím, že slivky sú TOP :-)
120 minút príprava |
27 -30 minút na 165 °C |
Postup
- Do veľkej misy si najprv zarobte kvások z časti vlažného mlieka, asi jednej lyžice cukru, droždia a pol lyžice múky. Všetko spolu jemne vymiešajte, prikryte a nechajte odpočívať na teplom mieste asi 15 minút.
- Medzitým si zohrejte zvyšné mlieko spolu s maslom, aby bolo teplé a maslo v ňom sa rozpustilo. Nesmie byť však horúce. Po vykysnutí kvásku ho k nemu vlejte, pridajte žĺtky, cukor a jemne vymiešajte.
- Napokon pridajte preosiatu múku so štipkou soli, mletú škoricu podľa chuti (ja dávam asi pol lyžičky), nastrúhanú citrónovú kôru a ručne vypracujte hladké redšie cesto. Ak je cesto príliš riedke, dosypte po malých množstvách ešte hladkú múku. Zakryté cesto nechajte vykysnúť na teplom mieste asi hodinu a štvrť. V lete je najlepšie položiť ho na vyhriate schody alebo dlažbu na slnko.
- Kým cesto kysne, pripravte si posýpku z uvedených ingrediencií. Posýpka bude mať konzistenciu krehkého cesta. Urobte si z nej bochníček, odložte ju na hodinu do chladničky a keď ju budete potrebovať, nastrúhate ju.
- Po vykysnutí cesto vypracujte na dobre pomúčenej doske a preložte na jemne vymastený plech. Ja ho väčšinou vyvaľkám priamo na ňom malým valčekom. Poukladajte slivky a posypte posýpkou. Koláč potrebuje cca 27 až 30 minút pečenia na 165 až 170 °C. Riaďte sa skúsenosťami s vašou rúrou. Po vytiahnutí okraje koláča potrite mliekom a nechajte vychladnúť prikryté utierkou pri izbovej teplote. Dobrú chuť :-)