Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami fotorecept

eviana - fotkaeviana, 30. októbra 2013
Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept)
Foto: eviana

Túto polievku som sa naučila variť od svojej svokry, ktorá pochádza z obce neďaleko Senca - Jelky a po maďarsky keď sa povie Zobraziť celý popisTúto polievku som sa naučila variť od svojej svokry, ktorá pochádza z obce neďaleko Senca - Jelky a po maďarsky keď sa povie Jókai, znamená to prídavné meno od obce Jelka. Preto som si dlho myslela, že táto polievka má pôvod práve v Jelke. Až nedávno som sa dozvedela, že Jókaiho fazuľová polievka je pomenovaná podľa známeho spisovateľa 19. storočia - Móra Jókaiho. Takže predstavujem Vám našu verziu tejto polievky. Je naozaj výborná :)

20
porcií
15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
1 ks
1 ks
500 g
1 ks
3 strúčiky
 podľa potreby
1 PL
1 PL
2 ks
Csipetke (cestoviny):
100-120 g
2 ks
štipka




Postup

  1. 1

    Základom pre túto polievku - ako o nej vravia odborníci a kuchári - je strakatá veľká fazuľa, údené kolienko, údená klobása, cibuľa a zelenina... a ďalšou dôležitou ingredienciou je kus duše, ktorú do nej kuchár dá... Upozorňujem, že ju varím takmer v "kotli" - 8 litrovom hrnci, pre menšie hrnce si treba množstvo surovín upraviť :)

    Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Deň vopred si namočíme fazuľu do studenej vody - do druhého dňa dvojnásobne zväčší svoj objem - nabobtná.

    Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Fazuľu zlejeme z vody, opláchneme čistou vodou a vsypeme ju do hrnca. Pridáme údené kolienko, sviežu krkovičku a údenú klobásu (kvalitnú, ideálne domácu). Zalejeme vodou a dáme variť. Po cca 15 minútach vyberieme uvarenú klobásu. Ostatné necháme variť - kým sa neuvarí kolienko aj fazuľa.

    Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa polievka varí, spravíme si "čipetky (maďarsky csipetke)" - je to druh cestovín, z obyčajného rezancového cesta.

    Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vypracované cesto rozvaľkáme na cca 2 mm hrúbku, narežeme si z neho hrubšie pásiky - ja to robím radielkom - a potom prstami "odžibujeme" kúsky, ktoré jemne roztlačíme medzi prstami - sú to také "trhance rozcapkané" :)

    Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Časť (za dve hrste) si odložíme do polievky a zvyšok vysušíme a bude do ďalšej polievky :)

    Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravíme si koreňovú zeleninu, vňate - petržlenová, zelerová a ligurček a aby som nezabudla aj na papriku, dve menšie paradajky a dve chilli papričky.

    Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uvarené koleno aj krkovičku (tú som vybrala skôr) vyberieme z polievky

    Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    K fazuli pridáme nakrájanú zeleninu a vňate a necháme variť. Chilli papričky som pozdĺžne rozrezala a nechala v nich semienka, aby dali polievke grády.

    Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...do vriacej polievky po cca 5 minútach pridáme aj cestoviny a varíme ďalších 10 min.

    Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pripravíme si zásmažku - cibuľu a cesnak najemno nakrájame

    Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Nemala som bravčovú masť, tak som použila kačaciu - cca 2 PL masti rozpustíme, pridáme cibuľu a cesnak, zasypeme múkou a necháme na slabom ohni za občasného miešania podusiť cca 10 minút

    Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...zložíme z ohňa, pridáme papriku, zamiešame

    Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...a za stáleho miešania vlejeme do polievky

    Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Nakrájanú klobásu, krkovičku aj údené kolienko pridáme do polievky, necháme prevrieť.

    Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...na záver pridáme majoránku, ktorú "požmolíme" medzi dlaňami, zamiešame a polievku odstavíme z ohňa.

    Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    A polievka je hotová. Naložíme na tanier, podľa chuti možno pridať za lyžicu kyslej smotany. Výborná je s pagáčikmi, langošmi, či kusom čerstvého chleba... Dobrú chuť!

    Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

pusta
veľmi chutná, výdatná, hutná polievka. - jedna z jej mnohých verzií.
naozaj sa ti výborne vydarila.
časom pridám aj tú verziu od samotného spisovateľa pána Jókaiiho :-)(
po zásluhe ti patrí opäť 5*****
1x eviana
kimlo
Fantasticke! Z Jelky mam vyborneho kamarata z vojny u PS v BA, vola sa Jancsi Babjak, vzdy ked prisiel z vychadzky alebo opustaku, priniesol pecenu kacicu na ktorej sme si pochutnavali... A naucil ma kopu madarskych vyrazov, najmä nadavky ktore doteraz pouzivam.. :-) tymto ho pozdravujem.
izabella929
@eviana...tento recept som videla po prvý krát variť na Tv Paprika...vyzeralo to veľmi zaujímavo, poriadne husté a tiež s čipetkami...ale priznám sa, od vtedy sa na to chYstám, že vyskúšam, ale nedošiel na ňu rad...páči sa mi tvoja polievka, vyzerá krásne farebne aj chutne.-))
babkamt
Výbornú polievku si uvarila. Tiež som dnes robila podobnú fazuľovú.Upiekla som k nej cesnakový báleš :-)
eviana
Ďakujem milá @pusta za slová uznania. Veru je to riadne chutná aj hutná polievka... keď ju varím, tak potom k nej už len pagáče, alebo langoše a viac netreba nic, je ako guláš sýta. A viem, že má mnoho variácií, dokonca viem, že bývajú súťaže vo varení Jókai, ako tu vo varení gulášu. Som zvedavá, aká je tá pôvodná, som ani netušila, že to sám spisovateľ Jókai je autorom :)
eviana
@elysa , veru riadne výdatná polievka, taká chlapská verzia, po nej chlap pol lesa vyrúbať by vládal... silné kosti, pevné svaly... silný a spokojný chlap :)
eviana
@kimlo , ďakujem za Tvoje milé úsmevné slová. Jancsiho nepoznám, ale keby som poznala, tak mu za Teba srdečne potrasiem pravicou, aj poďakujem, že Ťa naučil "vybrané" slová v maďarčine... ono sa to niekedy fakt zíde, hrešiť fakt vedia... tak ľúbozvučne :)
eviana
@izabella929 , poznám túto polievku už viac ako 20 rokov, touto si ma zrejme svokra úplne získala, robí ju najlepšiu na svete :) Na TV paprika som ju nevidela a veru rada by som si pozrela ako ju varia iní, lebo viem, že má množstvo variácií ako guláš, či kapustnica :) Ja ju varím tak ako ma naučila svokra, akurát ona dáva bravčové kosti a ja radsej "kus mäsa" :) Ak si ju ešte nerobila, vyskúšaj, stojí za to :) Ďakujem Ti za Tvoj milý komentár Izabelka :)
eviana
@babkamt , ďakujem za Tvoje milé slová, takže sme na podobnú nôtu fazuľovú obe varili :) No poviem Ti, za cesnakový báleš by Ťa môj chlap na rukách nosil :)
radost
@eviana
tak toto je riadna chlapská sýtovica..po nej len ľahnúť a odfukovať..neradno hned ťažko pracovať..!!nech telo v pokoji strávi a žalúdok dobrotu chváli..:-)
navariť ju-to celkom "drina"..podobné varievam-ked na dvere zaklope pani zima...
z teba má svokra radosť...
pošlem obedár-však navarila si viac než dosť..:-)
a ešte mi povedz-že chodíš do roboty..!!
však ty nemáš voľné dni..nedele..soboty..
nech ti to k spokojnosti rodiny varí..
aj v ostatnom-čo život prinesie-nech sa dabre darí..:-)
mariamka
Jokai moze byt hrdy, ze takto zveladujes jeho meno :) to je polievka par excellence, robievam podobne s udenym a zasadne tuto velku strakatu fazulu, je najlepsia :) mas to za 5*, len opatrne s tymi lesmi :)
sracz
... fazuľu ja môžem na „všelijako“ => csipetkével is! -:))) Najradšej z domáceho 2 l „kotlíka“ pre gazdu!!! ... a v blízkosti Jelky by mal podnes stáť drevený nízkovodný most na pilierových podperách, ktorý sme v lete roku 1967, vlastnoručne postavili so „svorkou ženijných špagátov“, pod velením mjr. Lojza Podžorného allias „Flekatého ďábla“! Krásna práca Tvojho rcp, v plnej mise a môžeme mosty stavať naďalej! Ďakujem Ti, milá @eviana za ďalšiu spomienku na moje roky „junáčika“!
kredenc
Kto vymyslel, že vodu, v ktorej boli namočené strukoviny, treba vyliať? Nie je to tak, že strukoviny treba opláchnuť, vodu zliať a do čistej ich namočiť? To, čo sa počas namáčania vyluhuje, sú napríklad minerály a tých sa treba zbaviť?
sovka62
@kredenc , tento raz rýpeš zbytočne Nielen vodu, v ktorej bola fazuľa namočená vyliať, ale aj ďalšiu, v ktorej prvý raz zovrie a ak chceš mať istotu, že ťa nebude nadávať, tak ešte raz. A minerálov v nej ostane dosť, len sa neboj.
sovka62
Pekne, aj nadávať by sa hádam zišlo, ale chcela som napísať nadúvať. Prepáčte.
eviana
@radost , opäť si ma celú vyusmievala tako ako to len Ty dokážeš :)
Obedár pošli, ešte troška je v chladničke... ale rýchlo, rýchlo, lebo dlho nebude. A poviem Ti, že aj s touto polievkou je to ako s gulášom, čím dlhšie stojí, tým je lepšia... ale viac ako dva dni nikdy neostane :)
eviana
@mariamka , a vidíš, týmto smerom som sa nezamyslela, že čo na ňu pán Jókai, ale hádam by mu aj táto moja chutila :) Máš pravdu, strakatá fazuľa je úplne top :) Neboj... my s lesmi len opatrne, metaforicky :) Ďakujem za Tvoje milé slová aj 5* :) Spravila si mi radosť :)
eviana
@sracz , toto je tá sľúbená fazuľovica, ktorú som Ti onehdá pod Tvojou jemnou fazuľovou podľa Paľka Mikulíka sľúbila :) Som rada, že Ti môj recept privial zopár junáckych spomienok. Sľubujem, že ten Váš most nájdem, zatiaľ som nemala tú česť :) Ja Tebe ďakujem opäť za kus človečiny v Tvojich slovách :)
eviana
@kredenc , a ja som čakala, že ma pochváliš, že som bez cukru navarila a Ty takto... zasa... len si rypnúť a rypnúť... uznávam, mne je často čo vytknúť, ale tu si sa naozaj "netrafil" :) Ale ďakujem, že si sa pri mojom rcp pristavil a zabavil :)
eviana
@sovka62 , ďakujem Ti, že si si ma zastala... dobre ma to maminka naučila, že? Niekedy keď veľmo nadúva, človek si aj ponadáva, ta ne? :)))
havino
môj nebohý švagor bol z Dolniakov, od neho som obkukala niečo podobné, je to tak, zrejme čo dom iná verzia, on zas na tú jeho verziu varil bielu fazuľu, klobásu, mäso údené, mrkva, petržlen, so zásmažkou, nakoniec tiež majoránka a široké rezance zvlášť, strašne ju máme radi, zrejme teda viem si chuť tvojej predstaviť a určite ju urobím, pretože veľkú farebnú fazuľu máme radšej. Tiež vodu z namočenej zlievam, minerály, neminerály, vo fazuli zostali tak či tak a za stavy bez nadúvania to stojí aj bez minerálov, chutí tak či tak.
eviana
@havino , no a už sa dojedla, nikdy dlho nevydrží, aj keď varím fakt "plný kotol". Asi aj tá švagrova bola na spôsob Jókai, ako vravím, je jej veľa variánt. A každá z nich je skvelá, na fazuľu nedám dopustiť - naše kosti ju potrebujú ako soľ :) Inak k fazuli patrí - proti nadúvaniu je výborná saturejka bylinka, ale vodu tak či tak zliať. Ďakujem za milé slová Tánička, budem rada ak vyskúšaš aj túto "moju" verziu a ešte radšej ak Vám zachutí ... :)
hannah22
skvelá polievka, ozaj poklad a lahůdka ked sa vydarí, oblúbená aj podla komentárov, tiež zlievam vodu,.... na východe ju varia tiež ale s cestovinou "ľečky", alebo im hovoria fliačky , miluje ju celá rodina.... za 5*... :))
eviana
@hannah22 , ďakujem Ti za Tvoje milé slová aj za rozšírenie mojich vedomostí - výraz ľečky som ešte nepočula... Vďaka aj za hviezdičky, mám radosť, že sa Ti môj recept páči :)
nessy
milo podaný skvelý recept, nádherne spracovaný postup, úžasná inšpirácia- slinky mi tečú, určite uvarím, prajem ti, nech ti to dlho tak dobre varí... ďakujem
jerica
Toto krásne a milé stvorenie @eviana , nám pripravilo "echt" super recept. K tomu nič iné, ako "bravóó" (aj ja zlievam vodu z namočenej fazule , ale aj keď začne vrieť s mäsom) výborné 5x* ale aj podpora :-)
eviana
@nessy , vďaka za Tvoje slová uznania, veľmi ma potešilo, že sa Ti polievka zapáčila, budem rada ak ju vyskúšaš a ešte radšej, keď Vám chutiť bude a dáš mi o tom vedieť. Ďakujem aj za krásne prianie... tiež Ti prajem, nech Ti to dobré varí a nech si to všetci doma spolu vychutnávate v zdraví :)
eviana
@jerica , Jaruška drahá, ako krásne si popísala, až pri srdci stislo a hádam ma aj rumenec pochytil... som si ani nezaslúžila. Ďakujem Ti veľmi za Tvoje slová, mám obrovskú radosť, že famóznej kuchárke ako Ty sa tento recept zapáčil...vďaka za hviezdičky aj Tvoju podporu, nesmierne si to vážim ♥




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia