Jogurtové langoše fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 28. júla 2014
Jogurtové langoše (fotorecept)
Foto: dvorka

Z kúpania v Maďarsku keď som mala asi 4 - 5 rokov si pamätám jedine náramne chutné langoše. Viac krát som langoše robila aj Zobraziť celý popisZ kúpania v Maďarsku keď som mala asi 4 - 5 rokov si pamätám jedine náramne chutné langoše. Viac krát som langoše robila aj ja, podľa osvedčených receptov, ale nikdy to nebolo ono. Aj dnes som usmažila niekoľko na obed, pravdaže neboli ako tie kedysi, ale chutili a hlavne, dozvedela som sa ako ich treba robiť. Základné cesto som si požičala od @maminalucie ale trošku som ho pozmenila podľa svojich chuťových buniek.

Suroviny

200 g
800 g
500 ml
1 kocka
2 ks
1 kelímok
podľa chuti
 alebo masť na vysmážanie
Nátierka:
1 téglik
3 strúčiky
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Na cesto som použila dve múky. Hladkú a celozrnnú špaldovú - v pôvodnom recepte bola len hladká. Múky som v mise premiešala aj s lyžičkou soli a múku som vysunula na kraje aby som do stredu mohla naliať polovicu mlieka, do ktorého som nadrvila droždie. V druhej polovici mlieka som rozmiešala vajíčka a biely jogurt ktorý som dala namiesto kyslej smotany ktorá bola v pôvodnom recepte. Poriadne som vypracovala cesto, premiestnila som ho do menšej misy, vložila som ju do mikroténovej tašky a dala som do chladničky. Cesto by malo odpočívať celý deň, ja som však robila langoše už po dvoch hodinách, kedy mi narástlo raz tak ako som ho vložila do chladničky. Na obrázku je už len polovica cesta po odobratí. Druhú časť langošov som robila na druhý deň a odporúčam, lebo langoše sú niekoľkonásobne chutnejšie.

    Jogurtové langoše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Časť odobratého cesta som nakrájala na kúsky. Na ruku som si dala trošku oleja a kúsok cesta zaguľatila. Na doske som mierne naolejované cesto vyvaľkala asi na 5 mm. Zobrala som ho za rohy a pomaly odlepovala od dosky pričom sa mi pekne natiahlo na mnou požadovanú hrúbku. V panvici som mala už rozohriaty olej, ktorého by malo byť asi 2 - 3 cm. Na druhý deň som pokračovala v smažení langošov ku kyslému zemiakovo - fazuľkovému prívarku. Veľmi dobre sa s cestom pracuje a už som nemusela cesto vaľkať, ale naolejovanú guľku som položila na dosku a rukou som ju roztlačila na požadovanú hrúbku.

    Jogurtové langoše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som vložila do oleja a pomaly som pražila. Po zružovení okrajov som cesto pretočila a nechala chvíľku aby zružovelo aj z druhej strany. Langoše sa pekne ponafukovali a nakoľko som ich nevaľkala v múke, olej mi ostal čistý.

    Jogurtové langoše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ako nátierku som použila biely jogurt s tromi strúčikmi cesnaku a trochou soli. Na vrch som nasypala strúhaný syr.

    Jogurtové langoše (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Obed na druhý deň.

    Jogurtové langoše (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

salinka
Ja som sa tiež nevedela na Balatone dojesť lángošov a myslím, že odvtedy som lepšie nejedla. Vyskúšame tvoj recept:-)
používateľ nemá avatar
mb
mb
"b" -> to ako facebukovsky palec hore :)
elysa
langoše mám v obľube, robievam s kyslou smotanou, aj vrchný "poter" zo smotany, cesnaku, soli, korenia....
kukulienka71
@dvorka , tvoj recept určite vyskúšam, ukladám si ho. Zo špaldovej celozrnnej som ešte nerobila a jogurt v ceste dodá krehkosť, super!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia