Vanilkové cupcakes
Vanilkové cupcakes

Jemnučké mäkučké cupcakes s chytrým krémom

mojaskolapecenia - fotkamojaskolapecenia, 7. mája 2021

Po americky cupcakes, po slovensky tortičky v poháriku :) Snažila som sa zachovať klasickú receptúru, no upraviť ju tak, aby boli cupcakes čo Zobraziť celý popisPo americky cupcakes, po slovensky tortičky v poháriku :) Snažila som sa zachovať klasickú receptúru, no upraviť ju tak, aby boli cupcakes čo najmäkšie, rozplývajúce sa na jazyku (najmä hneď po upečení). Krém je chytrý, lebo ho môžete pripraviť takmer z čohokoľvek, čo máte v chladničke :))
Zdroj: https://www.facebook.com/103840118498753/posts/111731297709635/

12
porcií
10 minút
príprava
25 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
140 g
1 zarovnaná ČL
1 zarovnaná ČL
štipka
1 ks
2 ks
1 ČL
120 g
20 g
100 g
100 g
Krém:
400-500 g
podľa potreby (Créme Olé)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Maslo, vajcia, kyslá smotana aj mlieko musia mať izbovú teplotu, preto ich vyberte z chladničky aspoň hodinu dopredu. ☝️ Pozor, maslo nesmie byť až také mäkké, že sa bude topiť (inak sa dobre nevyšľahá), no ani také tvrdé, že sa nespojí dobre s cukrom. Pripravte si 12 papierových košíčkov, ktoré vložíte do formy na muffiny.

  2. 2

    Preosejte a metličkou zmiešajte spolu suché ingrediencie: múku, prášok do pečiva, sódu, soľ. Taktiež zmiešajte spolu kyslú smotanu a mlieko. Predhrejte rúru na 160 °C.

  3. 3

    Mixérom šľahajte spolu maslo s cukrom asi 2 minúty, no nie až do bielej farby ako by ste robili pri kréme, len nech sa cukor trošku začne rozpúšťať (aj keď nemá šancu sa rozpustiť úplne). Pridajte vajce, zašľahajte do spojenia, po jednom žĺtky a vanilku, vždy zašľahajte len do spojenia.

  4. 4

    Pridávajte na striedačku zmes suchých ingrediencií na 3 etapy a smotanovo-mliečnu zmes na 2 etapy. Čiže začnete suchými a skončíte suchými. :)

  5. 5

    Plňte košíčky asi do 3/4 alebo aj do 2/3, hlavne všade rovnako, aby sa piekli rovnomerne :)

  6. 6

    Pečte okolo 25 minút (možno menej, možno viac), orientujte sa podľa VEĽMI LEHCE zlatistej farby (ako na obrázku) a čistého špáradla. Cupcakes by nemali mať privysoké kopčeky - ak sa tak stalo, rúra vás oklamala a mali ste vo vnútri viac ako 160 °C ? Alebo ste košíčky príliš preplnili ? No dosť bolo plaču, cupcakes sa mi predsa len zdajú trochu blbuvzdornejšie než muffiny. Nepečte pridlho - suché špáradlo a VON s nimi. ?

    Jemnučké mäkučké cupcakes s chytrým krémom - obrázok 6
  7. 7

    Nechajte cupcakes ešte asi 5 minút v plechu, potom ich môžete presunúť na mriežku, keď máte mriežku :D Nechajte ich úplne vychladnúť pri izbovej teplote - nikdy nenanášajte krém ešte na teplé, inak sa krém začne topiť. AVŠAK nenechajte si ujsť šancu ochutnať ešte teplý cupcake len tak bez krému, je taký mäkučký, že mňa to skoro k slzám dojalo. :)

  8. 8

    Pripravíme si chytrý krém z darov našej chladničky. :)) Nechám to na vás a verím, že tam nedáte gorgonzolu ani paštiku do toho krému. :) V tomto prípade majú byť všetky mliečne výrobky chladné. Princíp je taký, že môžete kombinovať jemný tvaroh, smotanu na šľahanie, mlieko, kyslú smotanu, no aj jogurt... čo máte v chladničke... šľahať to mixérom a za stáleho šľahania pridávať puding Créme Olé podľa potreby (to je vlastne instantný puding, ktorý nemusíte variť). Sledujete len konzistenciu, krém by mal byť dosť pevný, aby sa dal ľahko nanášať pomocou zdobiacej špičky. Ak by sa vám krém podaril prihustý, ľahko ho opravíte pridaním trochu mlieka.

  9. 9

    Krém som nanášala pomocou zdobiacej špičky 1M - je ozaj univerzálna a keď ju vyskúšate, zrazu sa budete cítiť ako veľkí cukrári a možno si aj založíte blog na fejsbuku a instagrame ako ja kvôli tomu :D Lebo to s ňou ide ľahko. Vaše cupcakes budú nielen chutné, ale aj pekné, ohúrite návštevu či ako sa to hovorí :D

    Jemnučké mäkučké cupcakes s chytrým krémom - obrázok 9
  10. 10

    Bonusové tipy, priatelia :) 1. Ak chcete v cupcakes menej tuku, nahraďte kyslú smotanu s mliekom 120 g cmaru izbovej teploty. Výsledok bude rovnaký - cupcakes budú naozaj veľmi jemnučké. 2. Ak chcete cupcakes ešte jemnejšie, nahraďte polovicu (pozor, nie celú) hladkej múky tortovou múkou (70 g hladkej + 70 g tortovej). 3. Ak chcete vedieť presne, čo som mala v chladničke a čo som dala do krému, tak píšem SEM, no krému bolo priveľa :D 500 g jemného tvarohu, 150 g smotany na šľahanie (40 %), 70 g kyslej smotany (16 %), 30 g cukru, 20 g Créme Olé. 4. Nevýhodou klasických cupcakes je to, že keď už na ne nanesiete krém, skladujú sa v chladničke v uzatvárateľnej nádobe. Keďže sú plné masla, nebudú také mäkké hneď po tom, ako ich vytiahnete z chladničky. Buď ich teda skladujte uzavreté a neOKRÉMOVANÉ pri izbovej teplote a krém naneste tesne pred podaním, alebo ich vyberte z chladničky už aj s krémom aspoň 20-30 minút pred podávaním. No my sme ich s manželom jedli rovno z chladničky a stále nám chutili :D Tak dobrú chuť aj vám. ❤

Diskusia k receptu

drajan
Krásne a chutia aj cez obrazovku! Robievam len mafiny, najvyšší čas skúsiť cupcaces! Dík za inšpiráciu.
sobon
No tak mna ta rura oklamala😂😂ale mne sa pacilo ako krasne narastli, vrsky som zrezala a dcerke velmi chutili, su naozaj jemnucke, super recept, dakujem velmi pekne, uz peciem len tieto tvoje, su uuuuzasne😊