Jemné vyprážané medailóniky z kaprích ikier fotorecept
Foto: sracz
Vopred sa vám musím ospravedlniť za výnimočne nedostatočný fotomateriál. Na prezentáciu tejto pochúťky som sa rozhodol až v poslenej chvíli, po ochutnaní prvého tucta Zobraziť celý popisVopred sa vám musím ospravedlniť za výnimočne nedostatočný fotomateriál. Na prezentáciu tejto pochúťky som sa rozhodol až v poslenej chvíli, po ochutnaní prvého tucta týchto „medajlónkov“, kedy hneď z panvice putovali do úst. Chuť a záujem nedočkavcov boli veľké a neostal čas na odkladanie pred ich rozložením a dekorovaním na „repre“ porcelánové tanieriky. Doposiaľ sme v našej rodine ikry vyhadzovali, ale po novej skúsenosti sa budú u mňa, hneď za čerstva, pripravovať podľa tejto technológie.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500-600 g čerstvé |
|
1-1,5 PL |
|
2-3 ks |
|
2-3 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby na vyprážanie |
|
Postup
-
1
Dôkladne očistené čerstvé ikry uložíme do pracovnej misy spoločne s ostatnými ingredienciami, dôkladne no jemne premiešame do tekutej konzistencie, dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
-
2
Následne pomocou PL na panvici s horúcim olejom vytvárame jednotlivé „medajlónky” s priemerom 50-70 mm (tenučké, po vypražení asi 2-3 mm „hrubé”). Napodiv ich vyprážanie trvá relatívne dlho, podľa mojeho pozorovania dobrých 5´ na každej strane; odporúčam vysledovať vlastný čas ich občasným nadvihnutím pomocou noža.
-
3
Hotové ukladáme na pomocný tanier s papierovým obrúskom a hneď za horúca konzumujeme. My sme nezajedali ničím, ale zapíjali sme ich tmavým ruským čajom. Pri pohľade na spodné dve mi napadla ich podoba s veľkosťou „hostie”, nech mi je moja trúfalosť odpustená, ktorú kňaz počas sv. omše ukazuje veriacim pri pozdvihovaní.
-
4
Dovoľujem si vám predstaviť mojeho nového priateľa Alexandra Sašku Panfilova „Ribaka” s jeho, dúfam že nie s posledným úlovkom. Z obidvoch ikernačiek boli „vajíčka” ikry použité na medailóniky, zvyšok vám predstavím v nasledujúcom recepte. Pobehujem po našej spoločnej Mamke Zemi už 8. desaťročie, ale takúto rybaciu delikatesu som ešte nejedol. Vrelo odporúčam túto prípravu ikier aj vám a rád prijmem i vašu konštruktívnu kritiku, či názory. Filety z menšej som pripravil až doma s mladou cuketkou, plátkami paradajky a pečenými paprikami, ochutené marsala-maslovou polevou. Čoskoro taktiež zverejním použitú moju technológiu.
www.oriondomacepotreby.sk/pek%c3%a1%c4%8de-plechy/panvice-s-nepri...
www.oriondomacepotreby.sk/pek%c3%a1%c4%8de-plechy/panvice-s-nepri...
Taku smaltovanu mam panvicu, hrniec aj pekac, na panvicu sa nic nelepi, ale nasucho by to neslo :-), tu kameninovu mam presne tu, co som dala link, pouzivam ju len na volske oci, tam by to asi slo ja nasucho, ale ja vzdy davam stipku masla, alebo masti, je dost nizka, na oci staci, na lievance asi nie, nemam odksusane, nerobim ich
Prajem Ti v tej cudzine radostné Vianoce a veľa zdravia a šťastia v novom roku.