Jemne sladké kváskové bochníčky (vegan)

veganvidya - fotkaveganvidya, 14. decembra 2013

S kváskom sme už kámoši :-). Recept som našla tu: http://www.varimezdrave.cz/velikonocni-kvaskove-jidase/. Nepoužila som čisto celozrnnú múku, ale celozrnnú a bielu pol na pol. Ak Zobraziť celý popisS kváskom sme už kámoši :-). Recept som našla tu: http://www.varimezdrave.cz/velikonocni-kvaskove-jidase/. Nepoužila som čisto celozrnnú múku, ale celozrnnú a bielu pol na pol. Ak ste hard-core zástanci zdravej výživy, môžete samozrejme použiť čisto celozrnnú. Okrem toho sa väčšinou netrápim s tým, či je celozrnná špaldová múka hladká. Ak chcete trošku jemnejšie pečivo, kúpte si takú, prípadne tú svoju preosejte. Nám sa páči takýto "rustikálny look" a konzistencia :-). Mňam!

8
porcií
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
300 ml vlažné
25 g za studena lisovaný
35 g jačmenný alebo ryžový/pšeničný/kukuričný sirup a pod.
250 g
O 4 hodiny:
180 g
45 g
z 1 bio citróna
40 g
40 g
75 g (nesírené: marhule, slivky, hrozienka, figy, datle)
 na dosku
 na potretie
 na ozdobu




Postup

  1. 1

    Prosím, neľakajte sa, ale odvtedy, čo si nachystáte suroviny, po dopečenie, ubehne 8 hod. Hovorím to preto, aby ste si mohli naplánovať prácu. Samozrejme, že nestojíte 8 hod pri platni :-D.

  2. 2

    Dávka na 8 bochníčkov.

  3. 3

    Ryžové mlieko si zohrejeme, musí byť naozaj iba vlažné! Rozpustíme v ňom obilný slad/sirup a olej a trošku posolíme. Do misy si dáme kvások a pridáme ryžové mlieko s olejom. Poriadne zmiešame. Pridáme múku. Zase vareškou poriadne rozmiešame a necháme pod utierkou kysnúť na teplom mieste asi 4 hod. Cesto je riedke. Po nakysnutí budú navrchu početné bublinky.

  4. 4

    Po 4 hod primiešame ďalšiu múku, citrónovú kôru a všetky posekané orechy a mandle a pokrájané sušené ovocie.

    Jemne sladké kváskové bochníčky (vegan) - obrázok 4
  5. 5

    Pomúčime si dosku a cesto ešte prepracujeme - múku zapracúvame postupne, chceme ho len také hutné, aby sa dalo vytvarovať. Rozdelíme ho na 8 kúskov, z ktorých urobíme valčeky a tie potom rôzne tvarujeme. My sme urobili 6 menších a z posledných dvoch valčekov sme si urobili mini-vianočku :-).

    Jemne sladké kváskové bochníčky (vegan) - obrázok 5
  6. 6

    Povrch potrieme ryžovým mliekom a posypeme mandľovými lupienkami/plátkami. Necháme prikryté v teple kysnúť asi 1 hod.

    Jemne sladké kváskové bochníčky (vegan) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme na 2 plechoch s papierom na pečenie, najprv 15 min pri 170 - 180 C a potom 30 - 35 min pri 150 - 160 C alebo v závislosti od typu rúry. Po vytiahnutí z rúry ešte na plechu hneď potrieme ryžovým mliekom, potom ich dáme na mriežku a pod utierku a necháme úplne vychladnúť.

    Jemne sladké kváskové bochníčky (vegan) - obrázok 7
  8. 8

    Najlepšie sú hneď po vychladnutí. Potom ich skladujte zabalené v utierke. Podávame len tak alebo s tuhým kokosovým olejom či domácim džemom a pod.

    Jemne sladké kváskové bochníčky (vegan) - obrázok 8

Diskusia k receptu

dvorka
To si ukladám. Ja sa s kváskom akurát zoznamujem.
ivah
Recept vyzerá úžasne - určite vyskúšam. S kváskom pečiem už dlhšiu dobu - pôvodne som hľadala recepty na internete, postupne som si začala vymýšľať vlastné a prišla som na niekoľko vecí. Napríklad, že kvások nevyžaduje dvojstupňové kysnutie, ako sa to v mnohých receptoch uvádza, a tak naraz vypracujem cesto zo všetkých surovín a nechám ho kysnúť 8-12 hodín. Ďalšou je množstvo kvásku, ak som ho dávala viac, pečivo bolo kyslejšie, čo sa mi veľmi nepáčilo, a tak som začala dávať len 2 PL na 500 g múky a úplne to stačí. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia