Ovsené sušienky
Ovsené sušienky

Jemne chrumkavé ovsené koláčiky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 30. novembra 2018
Jemne chrumkavé ovsené koláčiky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné a zdravé koláčiky z ovsených vločiek, ražnej múky, jablk, mandlí a hrozienok :-) U nás doma ich pripravujem dosť často, deti ich majú veľmi Zobraziť celý popisVýborné a zdravé koláčiky z ovsených vločiek, ražnej múky, jablk, mandlí a hrozienok :-) U nás doma ich pripravujem dosť často, deti ich majú veľmi radi :-)

82 ks
porcií
20 minút
príprava
15-20 minút
na 190 °C

Suroviny

250 g celé
4 dl
4 ks
250 g
cca 100-150 g (alebo orechy)
250 g
2 bal.
1 kopcovitejšia KL
podľa chuti (alebo iné sladidlo)
štipka
1/2 bal.
2 ks
 z 1 citróna




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme všetky suroviny. Tento recept je veľmi variabilný čo sa týka mandlí, môžete použiť aj orechy, arašidy, lieskovce atď :-) alebo ich aj zmiešať. Ak chcete môžete použiť aj celý 200-gramový sáčok, je to na Vás. A tak isto aj čo sa týka osladenia, tam môžete použiť med, stéviu alebo obyčajný cukor podľa chuti :-) Ja to mám už odskúšané všelijako :-) Kypriaci prášok mám 15,5 g čiže z toho som použila 1/2.

    Jemne chrumkavé ovsené koláčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jednej misky dáme vločky, múku, posekané mandle, vanilkový cukor, kypriaci prášok, škoricu, soľ (aj cukor ak robíte s cukrom alebo stéviu) a premiešame lyžicou. Potom dáme nastrúhanú kôru z 1 citróna a trocha pokrájané hrozienka. Znova celé premiešame a až teraz do toho zamiešame nahrubo nastrúhané jablká. Ako posledné pridáme vajíčka a spustené maslo a med. Dobre to premiešame, aby sa všetko spojilo. Dostaneme hustejšiu lepkavú masu :-)

    Jemne chrumkavé ovsené koláčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vystelieme plech s papierom a pomocou dvoch lyžíc, ktoré si občas namočíme do vody, ťapkáme na plech malé koláčiky. Ja ich nerobím krásne a úhľadné, mne sa páčia rozstrapkané :-) Podľa mňa to také má byť. Plech dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 15-20 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra trocha inak pečie :-)

    Jemne chrumkavé ovsené koláčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Už pri pečení fantasticky rozvoniavali ;-) Koláčiky skontrolujte po 15-ich minutách pečenia. Ak treba, necháte ich ešte 5 minút. Hotové majú byť na okrajoch hnedé, na pohľad upečené a na dotyk suché. No vnútorná čast koláčika svetlejšia a na dotyk ešte trochu mäkká.

    Jemne chrumkavé ovsené koláčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláčiky ako chladnú, tak tvrdnú ,takže sa nebojte, že Vám zostanú také mäkké :-) Studené sú výborné, na okrajoch jemne chrumkavé, no v strede sú ešte trochu vláčne od jabĺčok :-) Inak tú chrumkavosť si vie každý sám prispôsobiť a to časom/dĺžkou pečenia. Ale príliš dlho ich kvôli chrumkavosti tiež nepečte, inak dostanú takú nahorklú chuť.

    Jemne chrumkavé ovsené koláčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 2-3hodinách, keď už určite vychladli, si ich môžete uložiť do keksovej dózy, v ktorej Vám vydržia dlho čerstvé, vlastne ako v prvý deň :-) Ja to mám odskúšané len 1 týždeň, lebo deti keď sa dozvedeli o skrytých koláčikoch, tak neodolali a zatiaľ vynášali z tej dózy kým bolo čo ;-))

    Jemne chrumkavé ovsené koláčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláčiky sú výborné. Voňajú a chutia po mandliach, škorici, citróne, mede....:-) No fakt veľmi chutné maškrtenie bez výčitiek ;-P

Diskusia k receptu

haji
Vůbec nevím, kam bych takové koláčiky - placičky uskladnila. Buď zahrabat sto sáhů pod zem a nebo na provaze vytáhnout na vysoký strom. Počítám, že ani u sousedů by nebylo bezpečné uskladnit. Povedená dobrota, takové miluju, bezvadný receptík!
fialka49
Pekávam často tieto sušienky, do cesta pridávam aj dve polievkové lyžice kyslejšieho džemu. Orechy sekávam, je výborné ich chrumkať. Koláčiky bývajú v dóze nachystané na vyjedanie, ale aj na pohostenie nečakanej návštevy, ktorá mnohokrát odchádza s receptom.
gingerie
Kolko priblizne tam davate medu (alebo cukru)? 50g? 150? 2 lyzice? 10 lyzic?
viem, ze je to individualne, ale aby som sa od niecoho vedela odrazit (potom si uz pridam/uberiem).

dakujem
cesminaz
@Rubyrom @Terinka @Farbuska @Staja @Haji dakujem vam velmi pekne za vase nahliadnutie a milé komentáre :-) @Fialka49 aj my máme radi ak orechy,alebo mandle chrumkajú,aj ja ich len trocha posekám :-) A s tým džemom urcite nabudúce vyskúsam,som velmi zvedavá na tú chut :-) @Gingerie ja dávam z obyčajného cukru cca.150g a med tiež cca.100-150g.A ked robím so steviou,tak dávam cca.25 tabletiek :-) Takže ja sladím takto :-) ale ono aj preto,lebo sú tam tie jablká a oni niekedy okyslia tie koláčiky.No ale ako si uz aj ty písala,každý si už osladí podla svojej chuti.Pekný den vsetkým :-)
1x haji
jack
Pekné keksoše si narobila:))) Myslím,že u nás budú dosť často.Aj dózička je veľmi zaujímava.
an3da
Tak toto musím vyskúšať. Niečo podobné som robila ale tie neboli chrumkavé. Uložené.
finczi
Ďakujem za recept, sú výborné. Spravila som menšie úpravy...múku som mala špaldovú celozrnnú. Krásne sviatky prajem!