Ovsené sušienky

Jemne chrumkavé ovsené koláčiky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné a zdravé koláčiky z ovsených vločiek, ražnej múky, jablk, mandlí a hrozienok :-) U nás doma ich pripravujem dosť často, deti ich majú veľmi radi :-)

82 ks
porcií
20 minút
príprava
15-20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme všetky suroviny. Tento recept je veľmi variabilný čo sa týka mandlí, môžete použiť aj orechy, arašidy, lieskovce atď :-) alebo ich aj zmiešať. Ak chcete môžete použiť aj celý 200-gramový sáčok, je to na Vás. A tak isto aj čo sa týka osladenia, tam môžete použiť med, stéviu alebo obyčajný cukor podľa chuti :-) Ja to mám už odskúšané všelijako :-) Kypriaci prášok mám 15,5 g čiže z toho som použila 1/2.
  2. Do jednej misky dáme vločky, múku, posekané mandle, vanilkový cukor, kypriaci prášok, škoricu, soľ (aj cukor ak robíte s cukrom alebo stéviu) a premiešame lyžicou. Potom dáme nastrúhanú kôru z 1 citróna a trocha pokrájané hrozienka. Znova celé premiešame a až teraz do toho zamiešame nahrubo nastrúhané jablká. Ako posledné pridáme vajíčka a spustené maslo a med. Dobre to premiešame, aby sa všetko spojilo. Dostaneme hustejšiu lepkavú masu :-)
  3. Vystelieme plech s papierom a pomocou dvoch lyžíc, ktoré si občas namočíme do vody, ťapkáme na plech malé koláčiky. Ja ich nerobím krásne a úhľadné, mne sa páčia rozstrapkané :-) Podľa mňa to také má byť. Plech dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 15-20 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra trocha inak pečie :-)
  4. Už pri pečení fantasticky rozvoniavali ;-) Koláčiky skontrolujte po 15-ich minutách pečenia. Ak treba, necháte ich ešte 5 minút. Hotové majú byť na okrajoch hnedé, na pohľad upečené a na dotyk suché. No vnútorná čast koláčika svetlejšia a na dotyk ešte trochu mäkká.
  5. Koláčiky ako chladnú, tak tvrdnú ,takže sa nebojte, že Vám zostanú také mäkké :-) Studené sú výborné, na okrajoch jemne chrumkavé, no v strede sú ešte trochu vláčne od jabĺčok :-) Inak tú chrumkavosť si vie každý sám prispôsobiť a to časom/dĺžkou pečenia. Ale príliš dlho ich kvôli chrumkavosti tiež nepečte, inak dostanú takú nahorklú chuť.
  6. Po 2-3hodinách, keď už určite vychladli, si ich môžete uložiť do keksovej dózy, v ktorej Vám vydržia dlho čerstvé, vlastne ako v prvý deň :-) Ja to mám odskúšané len 1 týždeň, lebo deti keď sa dozvedeli o skrytých koláčikoch, tak neodolali a zatiaľ vynášali z tej dózy kým bolo čo ;-))
  7. Koláčiky sú výborné. Voňajú a chutia po mandliach, škorici, citróne, mede....:-) No fakt veľmi chutné maškrtenie bez výčitiek ;-P