Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept)

pusta - fotkapusta, 11. septembra 2013
Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept)
Foto: pusta

Tieto pagáčiky som objavila na No.Salty,sú jednoduché, rýchl a chutné. Nie sú to zložité lístkové oškvarkové pagáčiky, zvládne ich každý, aj začiatočník. S cestom Zobraziť celý popisTieto pagáčiky som objavila na No.Salty,sú jednoduché, rýchl a chutné. Nie sú to zložité lístkové oškvarkové pagáčiky, zvládne ich každý, aj začiatočník. S cestom sa veľmi dobre pracuje, kto ale chce, môže ho klasicky prekladať trojmo, nechať odpočívať 20 minút, zase rozvaľkať a dosiahne sa lístkovanie. Pripravené podľa pôvodného receptu sú však rýchlo hotové, veľmi chutné a vynikajúce k polievkam i samostatne. Pridávam recept, ktorý mal veľkú a veľmi pozitívnu odozvu na webe No.Salty.

1 dávka - 26 kusov
porcia
90 minút
príprava
15 minút
na 180  °C

Suroviny

250 g
150 g
20 g (domáca bravčová masť)
100 ml
25 g
1 ČL
1,5 ČL
1 PL
1 ks
podľa chuti (nemusí byť)
Na potretie pagáčikov:
1 ks




Postup

  1. 1

    Do preosiatej múky som pridala soľ a premiešala spolu.

    Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som tuhé maslo pokrájané na malé kúsky.

    Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept) - obrázok 2
  3. 3

    Maslo som rozmelnila s múkou medzi dlaňami a prstami rúk ako na drobenku z koláčov Môžete dať miesto masla domácu bravčovú masť 1 PL, pagáčiky budú vláčne a budú mať lepšiu chuť - to nechám na Vás.

    Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som k zmesi vaječné žĺtko, kyslú smotanu a mleté oškvarky, kto chce môže pridať čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti, ja som teraz nedávala. Vďaka kyslej smotane budú pagáčiky krásne držať tvar.

    Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z vlažného mlieka, kryštálového cukru, rozdrobeného droždia som na teple nechala vykysnúť kvások - asi 15 minút.

    Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som kvások...

    Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...a všetko som dôkladne spracovala rukami na polotuhé nelepivé cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 10 minút. Nemusela som pridávať ani viac mlieka, ani viac múky, cesto sa krásne spojilo. Nechala som ho prikryté čistou utierkou vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

    Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto som rozvaľkala do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 1,5 - 2 cm. Netreba podsypávať múkou, s cestom sa veľmi dobre pracuje, pridaním múky by boli pagáčiky tuhé a mrvili by sa po upečení.

    Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na povrchu cesta som ostrým nožom vytvorila šimými rovnobežnými zárezmi pravidelnú šikmú mriežku.

    Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept) - obrázok 9
  10. 10

    Okrúhlou formičkou o priemere 5 cm som povykrajovala pagáčiky, pred každým vykrojením som formičku namočila do trošky múky, aby sa cesto nelepilo na ňu. Odkrojky som zľahka spracovala a znovu povykrajovala.

    Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vykrojila som 26 kusov pagáčikov, môžete zvoliť inú veľkosť formičky alebo primeraný pohár na vykrajovanie, ktorý tiež treba namočiť do múky.

    Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pagáčiky som otáčavým pohybom o vnútornú hranu dlane a čepele noža ešte zaguľatila, čím sa trošku zvýšia. Nechala som ich 20 minút ešte nakysnúť po uložení na plech vystlaný pečiacim papierom.

    Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potrela som ich 2x rozšľahaným vajcom.

    Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept) - obrázok 13
  14. 14

    Čas pečenia som upravila. V pôvodnom recepte bolo 30 minút na 220 stupňov C, ale to by sa mi vysušili a spálili na uhoľ. Piekla som na funkcii ventilátor s dolným a horným ohrevom len 15 minút na 180 stupňov C a to bohate stačilo. Každý si upečie podľa svojej trúby, ktorú pozná.

    Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept) - obrázok 14
  15. 15

    Ked vychladli, dala som ich na podnos. Podávala som ich miesto chlebíka ku gulášovej polievke, viem si ich dobre predstaviť ako vynikajúcu prílohu k polievkam na kyslo, napr. fazulici, hubovej, šošovicovej, zemiakovej i iným.

    Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept) - obrázok 15
  16. 16

    pohľad zblízka. Tieto pagáčiky sú nenáročné na prípravu, sú lacné, jednoduché, rýchlo hotové a veľmi chutné, zvládne ich aj púhy začiatočník. Vyskúšala som ich a vrelo odporúčam!!! Mohla som hned spraviť dvojnásobnú dávku, lebo len sa tak po nich zaprášilo, dnes robím znovu.

    Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

sracz
... doma, pod Šibenou horou sme ich volali "tepertiaky" a veľký úspech zožínajú aj tu!!! Ďalší z Tvojich "lakokocinkových" rcp, milá @pusta čo vyvolávajú teplo na duši i okolo srdiečka s nostalgickými spomienkami! Ďakujem Ti za rcp i za to, že si! -:)))
pusta
@katarina1959 , som rada, že sa ti pagáčiky páčia.
dakujem za uloženie, vyskúšanie a peknú pochvalu.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, verím, že "tepertyaki" zožínajú úspech aj tam.
dnes robím židovskú pečeňovú paštétu /recept tu/ pre môjho najlepšieho priateľa a zajtra mu ju posielam. ešte som sa doma ani neohriala poriadne a už ma volá späť :-))) veľmi mu chýbam...
je rovnako rád, ako ty :-)))) a ja idem za ním o pár dní znovu :D <3
tvoja pochvala ma vždy hreje priam pri srdci . :-)
vážim si to a dakujem.
posielam tebe a tvojej milej panej srdečný pozdrav do ďalekej Iowy a pekný večer vám prajem.
babkamt
Často pečiem pagáče ,lebo ich má rada celá rodinka. Tvoje vyzerajú veľmi chutne.Chystám sa ich vyskúšať.
evicka39
Pagaciky v piatok ich budem piest vdaka za predlohu urcite budu vyborne .
elysa
receptov na pagáčiky nie je nikdy dosť, hlavne tých jednoduchých:), aj tento putuje do kk
hubata
To je fakt, že len z 250 g múky som ešte pagáčiky nerobila, lebo 26 pagáčikov mi zhltnú ako lastovička muchu. Máš ich krásne @Pusta , voňavé. Ešte domíňam popadané ovocie na koláče a vrhneme sa na pagáčiky.
havino
uložím, ozaj jednoduché a chutne vyzerajú
mariana33
vyzerajú geniálne...zaslúžia si 5*...už aby svokra zabíjala a hneď recept otestujem...ukladám
jerica
@pusta tuším si robila šráfiky podľa pravítka , určite sa z nich neprášilo. Kde si zohnala oškvarky, ved dnes nevidíš ani slaninu a o oškvarkoch ani nehovorím. Palec hore !
lanabard
k mariana33
žiadne jedlo nevyzerá geniálne - iba skvelo, lákavo, chutne atď. - hoci je to v poslednej dobe počuť aj v televíziách mne to trhá uši .
GENIÁLNY = mimoriadne nadaný; vytvorený géniom; mimoriadne dobrý, vynikajúci - Rozhodne sa tento výraz priraďuje nejakej duševnej schopnosti viac ako k manuálnej zručnosti /napr. kuchár/. Dnes sú kuchári z nejakého mne neznámeho dôvodu popularizovaní. Za mojich mladých čias išli za kuchárov len tí, ktorí sa nikde inde nevedeli uplatniť. Takže spojenie slova geniálny s jedlom, kuchyňou, či kuchárom je prinajmenšom neadekvátne.
1x ababa
lanabard
tak som sa rozohnila, že som aj zabudla pochváliť pagáčiky. Vyzerajú krásne a určite ich v krátkom čase vyskúšam.
pusta
@babkamt , naši tiež milujú oškvarkové pagáčiky. dávno som ich už nepiekla, lebo lístkové sú náročné na čas. ale tieto sa ujali, už bola aj druhá a dvojnásobná dávka veľmi úspešná.
budem rada, ak tieto jednoduché a rýchle vyskúšaš aj ty :-))
dakujem za pochvalu.
pusta
@evicka39 , som rada, že ich v piatok upečieš, lebo sú výborné.
to ja dakujem tebe.
pusta
@elysa , veru receptov na pagáčiky nikdy nie je dosť, a najmä nie je veľa tých jednoduchých a rýchlych oškvarkových pagáčikov.
dakujem za uloženie do kk.
pusta
@hubata , krásne si ma rozosmiala :D aj u nás 26 kusov týchto pagáčikov zhltli ako lastovička muchu...:D
teší ma, že sa na ne chystáš. dakujem ti za peknú pochvalu.
pusta
@havino - tánička, napadlo ma, že to šlo spraviť aj zo semoliny, ak ešte máš.
sú ozaj jednoduché a chutné.
dakujem za uloženie a za pochvalu.
pusta
@mariana33 , hej, sú geniálne svojou jednoduchosťou, rýchlou prípravou a zároveň veľmi chutné.
hádam bude svokra skoro zabíjať...a otestuješ :-)))
dakujem za pochvalu aj za 5*****
pusta
@lanabard , tiež som za čistotu slovenského jazyka ako aj ty, neber to v zlom, ale tu sa myslelo slovo "geniálny" v prenesenom kuchárskom slova zmysle a v dobrom.
si tu len krátko a čoskoro sa stretneš s oveľa väčšími neduhmi ako napr. s bezostyšným opisovaním receptu od iných autorov a vydávaním receptu za svoj, s kradnutím fotografie pôvodného autora receptu, neuvedením zdroja, odkiaľ recept pochádza, komu skutočne patrí a mnohými inými negatívami, ktoré sú odsúdeniahodné,neprajníkmi i závistlivcami...chronickými kritikmi, najmä ak sami nič nepridali.
ale stretneš sa tu najmä s kvalitnými prispievateľmi, ktorí radi poradia, úprimne pochvália, povzbudia, skrátka s hodnotnými priateľmi.
dakujem za tvoj príspevok, naozaj nič v zlom...
pusta
@lanabard to nič, že si sa rozohnila, aj ja sama sa dám niekedy strhnúť a uniesť...stane sa to aj mne.
som veľmi rada, že vyskúšaš v krátkom čase, potom poprosím, daj vedieť ako sa vydarili a či chutili.
dakkujem ti za krásnu povchvalu.
vitaj medzi nami a cíť sa s nami dobre!!!
pusta
@jerica , kedže bývam v meste, obyčajne kúpim slaninu na vytápanie v mäsodomov.sk a spravím si domácu masť a vlastné oškvarky.
kedysi to boli domáce zabíjačky u mojej dobrej starej mamy, ale to je už dávno preč - krásne časy to boli. s láskou na tú vzácnu ženu i drahú mamu často spomínam <3...
už som kúpila aj hotové oškvarky v itescudomov, mleté aj celé i husaciu a kačaciu masť a bola som veľmi spokojná. občas dostať aj u mäsiara.
tie šráfiky som robila nožom ručne :-) bez pravítka :D
jarka, veľmi pekne dakujem za palec hore, kiež by som bola šikovná ako ty :-)
vážim si to od teba.
aroooo
sú krásne,určite chutné, škoda, že si nedala aj nejaký prelomený, ako vyzerá vnútrajšoch. Ukladám do "chlievika" p.excelans /či ako sa to píše/, t.j. recepty starých materí a idem zháňať cenovo dostupné škvarky alebo masť na škvarky a vytopím, už dávno mám chuť na slané pagáčiky, dík za skvelý recept, 5*
pusta
@arooo , neprelomila som pagáčik, lebo zvnútra vyzerá rovnako ako na bokoch a v zárezoch v mriežke na povrchu, konzistencia je síce hutná, nedroba sa a sú mäkké, dokonca aj na druhý deň.
sú to obyčajné, nie lístkové oškvarkové pagáče. lístkovanie však môžeš tiež dosiahnuť, ak ich budeš klasicky prekladať, ako som písala v úvode receptu.
majú vynikajúcu chuť.
som rada, že si ich zaradila do "par excellence" chlievika svojich uložených receptov, je to pre mňa veľká pocta.
dakujem za krásne hodnotenie a 5*****
eviana
Milá @pusta , prekrásne pagáčiky si veru zrobila, sťaby ich jedna mať mala a tiež musím pochváliť šráfiky, geometricky presné, isto veľmi chutné a keď sú ešte teplé ich mám najradšej, fajné chrumkavé... jooooj, tie by boli aj k Jókai bab leves skvelé :) si ma riadne napašmala, ako sa tak poznám - minimálne do týždna a do dňa budem pagáčovať tiež :) ďakujem za ďalšiu skvelú inšpiráciu ♥
eviana
jááááj... a samozrejme u mňa jasných 5* :)
dajanca
vydarené ohviezdičkované pagáčiky :-) len čo budem mať oškvarky vyskúšam, dúfam že sa aj mne konečne podaria... niet nad dobrý recept a podrobný návod :-)
hannah22
parádne ako vždy , uložené... tiež ich spravím k fazulovej polievke... :))
pusta
@eviana milá, mriežka nie je práve geometricky presná :D, ale mňa samotnú prekvapilo, že je veľmi pravidelná, aj ked som ju robila ručne :-)
joooj, tá Jókaiho bab les - fazulica je super...dakujem za nápad..
som rada, že o týždeň robíš, potom poprosím, daj vedieť, ako chutili.
dakujem ti za peknú pochvalu.
pusta
@dajanca , budem veľmi rada, ak vyskúšaš, určite sa ti podaria, neboj :-)))
tieto sa fakt vydaria každému...
dakujem za krásne hodnotenie i ohviezdičkovanie.
luss44
robievam rôzne pagáče, vyskúšala som dnes aj tento recept a fakt je dobrý, s cestom sa dobre pracuje, aj chuťovo sú výborné, povrchu som ich posypala sezamom. Robila som z 2 dávok lebo čakám návštevu, vďaka za rcp, mám ďalší do zbierky.
pusta
@luss44 , to som veľmi rada, že si tieto pagáčiky zaradila do svojej zbierky, a robila si dokonca 2 dávky, teší ma, že si ich označila ako výborné.
dnes ich robím znovu, len skúšam, aké budú s hladkou múkou. :-)
dakujem.
salinka
Požičiam si tento receptík, určite budú výborné:-)
monika456
rada chodím na NoSalty, lebo sú tam výborné recepty a veľa som ich vyskúšala..... tieto pagáčiky ma zaujali hneď, lebo keď škvarkové robím klasicky, tak mi vždy vyteká plnka..... sú veľmi dobré a chutné..... naposledy som k nim pridala aj hrsť mletých orechov..... spravila si ich krásne :)
pusta
@salinka , požičaj si tento receptík, je fakt výborný, už som robila opakovane.
dakujem.
pusta
@monika456 , som registrovaná aj na No.Salty, súhlasím s tebou, aj dnes budem jeden z tých rp, čo sa mi páčia, robiť.
s orechami museli byť ešte lepšie. :-)))
dakujem za pochvalu.
pusta
@jerica , nebyť teba, ani si výhru nevšimnem.:-)))
možno je zaslúžená práve preto, že mám v sebe veľa pokory.
môžem povedať, že mám z toho nečakanú radosť, dokonca ma veľmi prekvapilo, že na septembrovej Top lište som našla až 3 svoje recepty, ktoré ja sama považujem za jednoduchú a osvedčenú klasiku, ani sa mi nesnívalo o tom, že až toľkí si ju dali do kk. :-)))
viem, že tvoje ocenenie je úprimné a preto ti zo srdca dakujem.

tiež ti dakujem za stále povzbudzovanie :-)))
pusta
@dorisa , srdečne dakujem za blahoželanie k výhre :-)))
veľmi si to cením .
dorisa
Mne sa podarili Toliariky.....xixix, ale stráááášne dobručké

pusta
jééééj, @dorisa , aké nádherné prekvapenie od teba som tu dnes našla :-))) - krásne Toliariky sa ti vydarili :D, hlavne, že sú stáááášne dobručké, spravila si mi úžasnú radosť :-))))
dakujem za potešujúcu správu a perfektné foto.
pusta
@mariaklara , aj ty si ich včera robila? a sú dobré - som veľmi rada, zrejme k tvojim milým meninám, ešte raz všetko najlepšie ti prajem :-)))))
tiež ich robila aj i@vka63 a opakovane, už aj viacerí na fb, čo ma tiež veľmi teší.
dakujem ti za úžasnú správu.
dorisa
@pusta , upečiem všeličo, ale s pagáčmi sa veľmi "nekamarátim", čo sa pečenia týka, ja som zabudla namáčať pohárik do múky, a takto to dopadlo. Ale sa za nimi zaprášilo, fakt sú úžasné. Ďakujem za recept.
pusta
@dorisa , to občas aj ja zabudnem - ale to nič :-) podstatné je, že chutilo a že sa za nimi zaprášilo :-))))
dnes som tu mala priateľku a ona ich krája na štvorce, aby nemusela znovu odkrojky vyvaľkať :-)
som rada, že sú úžasné :-)))
to ja dakujem tebe.
1x ababa
radost
@pusta
dnes som robila tieto pagáčiky..
-z dvojitej dávky..no žltko len jedno
-s cestom sa dobre robilo
-nevyvaľkala som..nevykrajovala...robila som guľky-uložila na plech-potlačila tým "mriežkovačom" čo používam na zemiaky-ked robím šalát..
-tým činom vznikol z guľky pagáčik a hned mal mriežkovanú vzorku..:-)
-najdôležitejšie:
-oveľa rýchlejšie hotové ako prekladané lístkujúce
-a chuť výborná..krehké..
rozmýšľam -že nabudúce skúsim menej škvarkov-by boli menej tučné..viem-môže to zhoršiť chuť..ale zasa prínos pre zdravie-menej tuku..čo povieš..??

záver reči dlhej :
vdaka za výborný recept..prepíšem si ho aj do zošita..bych oň náhodou neprišla..:-)
pozdravujem
pusta
@radost milá, o tom zlepšováku s mriežkou som tu už čítala, musím najbližšie aj ja vyskúšať, mriežku doma mám :-) používam tiež na šalát.
neviem ti zodpovedne povedať, aké by to bolo s menej škvarkami, skôr predpokladám, že záleží na tom, aké mastné škvarky sú to. ved ked znovu vyskúšaš, daj vedieť, ako ti chutilo, ked si ich množstvo upravila, môžeš porovnať proti dnešným.
teší ma, že sa ti krásne vydarili, chutili a aj do zošita si si ich prepísala :-)
ja žiaden svoj recept vymazávať nebudem, ved ich sem dávam pre radosť všetkým.
dakujem za tvoj milý príspevok :-) som rada, že si tieto pagáčiky vyskúšala.
smejkad
dovolila som si malu zmenu - namiesto skvariek som pouzila pikantnu klobasku a pagaciky som nevalkala, ale urobila gulky a roztlacila mriezkovanym kolieskom

su fantasticke, dakujeme :-)))
pusta
@smejkad , dobre si spravila, inak mám tu recept aj na klobásové pagáčiky, ak niekedy budeš chcieť lístkové klobásové.
veľmi ma teší, že si tento recept vyskúšala a ešte aj inovovala :-) museli byť fantastické (y)
dakujem.
ivav
krásne, lákavé a vôbec mi nevadí, že sú "geniálne"...
ivav
krásne, lákavé a vôbec mi nevadí, že sú "geniálne"...
slnecnica51
Pusta, super receptik. Onedlho mam meninky a robim si zoznam cim pohostim gratulantov a tieto tvoje pagaciky tam urcite nebudu chybat. Vyzeraju famozne, dufam, ze aj moje budu take:-)..
ababa
Rýchle, málo pracné. Použila som mleté oškvarky z obchodu /JAV/. Páčilo sa mi spracovanie cesta v robote. Sypké veci so smotanou a žľtkom vytvorili "drobenku". Kvások so pridala nakoniec. Kolečkom na pizzu som urobila mriežku a nakrájala na štvorce. Doporučujem aj ako drobné slané pečivo.
kukulienka71
Sú naozaj vynikajúce, z uvedenej dávky mi vyšlo 40dkg upečených pagáčov. Ďakujem za recept a odporúčam, rýchle, jednoduché a veľmi chutné


redakcia
Komentar od uzivatelky @Pusta :

@kukulienka71 , som rada, že chutili :-)
dakujem za pridanie úžasného fota, za vyskúšanie a za tvoje odporúčanie receptu pre ostatných.
tou úžasnou fotkou si ma tak navnadila, že dnes pečiem tieto pagáčiky znovu :-) rúra sa už rozohrieva.
prajem ti veľa krásnych receptov a pekné Veľkonočné sviatky s rodinkou.
ludmilam
Pagáče sú vynikajúce. Urobila som z dvoch dávok a len sa tak po nich zaprášilo. Nabudúce urobím aspoň 3- 4 dávky :). Ďakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia