Jednoduché a rýchle oškvarkové pagáčiky (fororecept)
Foto: pusta
Tieto pagáčiky som objavila na No.Salty,sú jednoduché, rýchl a chutné. Nie sú to zložité lístkové oškvarkové pagáčiky, zvládne ich každý, aj začiatočník. S cestom Zobraziť celý popisTieto pagáčiky som objavila na No.Salty,sú jednoduché, rýchl a chutné. Nie sú to zložité lístkové oškvarkové pagáčiky, zvládne ich každý, aj začiatočník. S cestom sa veľmi dobre pracuje, kto ale chce, môže ho klasicky prekladať trojmo, nechať odpočívať 20 minút, zase rozvaľkať a dosiahne sa lístkovanie. Pripravené podľa pôvodného receptu sú však rýchlo hotové, veľmi chutné a vynikajúce k polievkam i samostatne. Pridávam recept, ktorý mal veľkú a veľmi pozitívnu odozvu na webe No.Salty.
porcia
príprava
na 180 °C
Suroviny
250 g |
|
150 g |
|
20 g (domáca bravčová masť) |
|
100 ml |
|
25 g |
|
1 ČL |
|
1,5 ČL |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
podľa chuti (nemusí byť) |
|
Na potretie pagáčikov: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Do preosiatej múky som pridala soľ a premiešala spolu.
-
2
Pridala som tuhé maslo pokrájané na malé kúsky.
-
3
Maslo som rozmelnila s múkou medzi dlaňami a prstami rúk ako na drobenku z koláčov Môžete dať miesto masla domácu bravčovú masť 1 PL, pagáčiky budú vláčne a budú mať lepšiu chuť - to nechám na Vás.
-
4
Pridala som k zmesi vaječné žĺtko, kyslú smotanu a mleté oškvarky, kto chce môže pridať čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti, ja som teraz nedávala. Vďaka kyslej smotane budú pagáčiky krásne držať tvar.
-
5
Z vlažného mlieka, kryštálového cukru, rozdrobeného droždia som na teple nechala vykysnúť kvások - asi 15 minút.
-
6
Pridala som kvások...
-
7
...a všetko som dôkladne spracovala rukami na polotuhé nelepivé cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 10 minút. Nemusela som pridávať ani viac mlieka, ani viac múky, cesto sa krásne spojilo. Nechala som ho prikryté čistou utierkou vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
-
8
Cesto som rozvaľkala do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 1,5 - 2 cm. Netreba podsypávať múkou, s cestom sa veľmi dobre pracuje, pridaním múky by boli pagáčiky tuhé a mrvili by sa po upečení.
-
9
Na povrchu cesta som ostrým nožom vytvorila šimými rovnobežnými zárezmi pravidelnú šikmú mriežku.
-
10
Okrúhlou formičkou o priemere 5 cm som povykrajovala pagáčiky, pred každým vykrojením som formičku namočila do trošky múky, aby sa cesto nelepilo na ňu. Odkrojky som zľahka spracovala a znovu povykrajovala.
-
11
Vykrojila som 26 kusov pagáčikov, môžete zvoliť inú veľkosť formičky alebo primeraný pohár na vykrajovanie, ktorý tiež treba namočiť do múky.
-
12
Pagáčiky som otáčavým pohybom o vnútornú hranu dlane a čepele noža ešte zaguľatila, čím sa trošku zvýšia. Nechala som ich 20 minút ešte nakysnúť po uložení na plech vystlaný pečiacim papierom.
-
13
Potrela som ich 2x rozšľahaným vajcom.
-
14
Čas pečenia som upravila. V pôvodnom recepte bolo 30 minút na 220 stupňov C, ale to by sa mi vysušili a spálili na uhoľ. Piekla som na funkcii ventilátor s dolným a horným ohrevom len 15 minút na 180 stupňov C a to bohate stačilo. Každý si upečie podľa svojej trúby, ktorú pozná.
-
15
Ked vychladli, dala som ich na podnos. Podávala som ich miesto chlebíka ku gulášovej polievke, viem si ich dobre predstaviť ako vynikajúcu prílohu k polievkam na kyslo, napr. fazulici, hubovej, šošovicovej, zemiakovej i iným.
-
16
pohľad zblízka. Tieto pagáčiky sú nenáročné na prípravu, sú lacné, jednoduché, rýchlo hotové a veľmi chutné, zvládne ich aj púhy začiatočník. Vyskúšala som ich a vrelo odporúčam!!! Mohla som hned spraviť dvojnásobnú dávku, lebo len sa tak po nich zaprášilo, dnes robím znovu.
dakujem za uloženie, vyskúšanie a peknú pochvalu.
dakujem.
dnes robím židovskú pečeňovú paštétu /recept tu/ pre môjho najlepšieho priateľa a zajtra mu ju posielam. ešte som sa doma ani neohriala poriadne a už ma volá späť :-))) veľmi mu chýbam...
je rovnako rád, ako ty :-)))) a ja idem za ním o pár dní znovu :D <3
tvoja pochvala ma vždy hreje priam pri srdci . :-)
vážim si to a dakujem.
posielam tebe a tvojej milej panej srdečný pozdrav do ďalekej Iowy a pekný večer vám prajem.
žiadne jedlo nevyzerá geniálne - iba skvelo, lákavo, chutne atď. - hoci je to v poslednej dobe počuť aj v televíziách mne to trhá uši .
GENIÁLNY = mimoriadne nadaný; vytvorený géniom; mimoriadne dobrý, vynikajúci - Rozhodne sa tento výraz priraďuje nejakej duševnej schopnosti viac ako k manuálnej zručnosti /napr. kuchár/. Dnes sú kuchári z nejakého mne neznámeho dôvodu popularizovaní. Za mojich mladých čias išli za kuchárov len tí, ktorí sa nikde inde nevedeli uplatniť. Takže spojenie slova geniálny s jedlom, kuchyňou, či kuchárom je prinajmenšom neadekvátne.
budem rada, ak tieto jednoduché a rýchle vyskúšaš aj ty :-))
dakujem za pochvalu.
to ja dakujem tebe.
dakujem za uloženie do kk.
teší ma, že sa na ne chystáš. dakujem ti za peknú pochvalu.
sú ozaj jednoduché a chutné.
dakujem za uloženie a za pochvalu.
hádam bude svokra skoro zabíjať...a otestuješ :-)))
dakujem za pochvalu aj za 5*****
si tu len krátko a čoskoro sa stretneš s oveľa väčšími neduhmi ako napr. s bezostyšným opisovaním receptu od iných autorov a vydávaním receptu za svoj, s kradnutím fotografie pôvodného autora receptu, neuvedením zdroja, odkiaľ recept pochádza, komu skutočne patrí a mnohými inými negatívami, ktoré sú odsúdeniahodné,neprajníkmi i závistlivcami...chronickými kritikmi, najmä ak sami nič nepridali.
ale stretneš sa tu najmä s kvalitnými prispievateľmi, ktorí radi poradia, úprimne pochvália, povzbudia, skrátka s hodnotnými priateľmi.
dakujem za tvoj príspevok, naozaj nič v zlom...
som veľmi rada, že vyskúšaš v krátkom čase, potom poprosím, daj vedieť ako sa vydarili a či chutili.
dakkujem ti za krásnu povchvalu.
vitaj medzi nami a cíť sa s nami dobre!!!
kedysi to boli domáce zabíjačky u mojej dobrej starej mamy, ale to je už dávno preč - krásne časy to boli. s láskou na tú vzácnu ženu i drahú mamu často spomínam <3...
už som kúpila aj hotové oškvarky v itescudomov, mleté aj celé i husaciu a kačaciu masť a bola som veľmi spokojná. občas dostať aj u mäsiara.
tie šráfiky som robila nožom ručne :-) bez pravítka :D
jarka, veľmi pekne dakujem za palec hore, kiež by som bola šikovná ako ty :-)
vážim si to od teba.
sú to obyčajné, nie lístkové oškvarkové pagáče. lístkovanie však môžeš tiež dosiahnuť, ak ich budeš klasicky prekladať, ako som písala v úvode receptu.
majú vynikajúcu chuť.
som rada, že si ich zaradila do "par excellence" chlievika svojich uložených receptov, je to pre mňa veľká pocta.
dakujem za krásne hodnotenie a 5*****
joooj, tá Jókaiho bab les - fazulica je super...dakujem za nápad..
som rada, že o týždeň robíš, potom poprosím, daj vedieť, ako chutili.
dakujem ti za peknú pochvalu.
tieto sa fakt vydaria každému...
dakujem za krásne hodnotenie i ohviezdičkovanie.
dakujem za úžasné hodnotenie.
dnes ich robím znovu, len skúšam, aké budú s hladkou múkou. :-)
dakujem.
dakujem.
s orechami museli byť ešte lepšie. :-)))
dakujem za pochvalu.
možno je zaslúžená práve preto, že mám v sebe veľa pokory.
môžem povedať, že mám z toho nečakanú radosť, dokonca ma veľmi prekvapilo, že na septembrovej Top lište som našla až 3 svoje recepty, ktoré ja sama považujem za jednoduchú a osvedčenú klasiku, ani sa mi nesnívalo o tom, že až toľkí si ju dali do kk. :-)))
viem, že tvoje ocenenie je úprimné a preto ti zo srdca dakujem.
tiež ti dakujem za stále povzbudzovanie :-)))
vážim si to.
veľmi si to cením .
dakujem za potešujúcu správu a perfektné foto.
tiež ich robila aj i@vka63 a opakovane, už aj viacerí na fb, čo ma tiež veľmi teší.
dakujem ti za úžasnú správu.
dnes som tu mala priateľku a ona ich krája na štvorce, aby nemusela znovu odkrojky vyvaľkať :-)
som rada, že sú úžasné :-)))
to ja dakujem tebe.
dnes som robila tieto pagáčiky..
-z dvojitej dávky..no žltko len jedno
-s cestom sa dobre robilo
-nevyvaľkala som..nevykrajovala...robila som guľky-uložila na plech-potlačila tým "mriežkovačom" čo používam na zemiaky-ked robím šalát..
-tým činom vznikol z guľky pagáčik a hned mal mriežkovanú vzorku..:-)
-najdôležitejšie:
-oveľa rýchlejšie hotové ako prekladané lístkujúce
-a chuť výborná..krehké..
rozmýšľam -že nabudúce skúsim menej škvarkov-by boli menej tučné..viem-môže to zhoršiť chuť..ale zasa prínos pre zdravie-menej tuku..čo povieš..??
záver reči dlhej :
vdaka za výborný recept..prepíšem si ho aj do zošita..bych oň náhodou neprišla..:-)
pozdravujem
neviem ti zodpovedne povedať, aké by to bolo s menej škvarkami, skôr predpokladám, že záleží na tom, aké mastné škvarky sú to. ved ked znovu vyskúšaš, daj vedieť, ako ti chutilo, ked si ich množstvo upravila, môžeš porovnať proti dnešným.
teší ma, že sa ti krásne vydarili, chutili a aj do zošita si si ich prepísala :-)
ja žiaden svoj recept vymazávať nebudem, ved ich sem dávam pre radosť všetkým.
dakujem za tvoj milý príspevok :-) som rada, že si tieto pagáčiky vyskúšala.
su fantasticke, dakujeme :-)))
veľmi ma teší, že si tento recept vyskúšala a ešte aj inovovala :-) museli byť fantastické (y)
dakujem.
@kukulienka71 , som rada, že chutili :-)
dakujem za pridanie úžasného fota, za vyskúšanie a za tvoje odporúčanie receptu pre ostatných.
tou úžasnou fotkou si ma tak navnadila, že dnes pečiem tieto pagáčiky znovu :-) rúra sa už rozohrieva.
prajem ti veľa krásnych receptov a pekné Veľkonočné sviatky s rodinkou.