Jednoduchá štrúdľa tresky-plesky fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 9. júna 2012
Jednoduchá štrúdľa tresky-plesky (fotorecept)
Foto: irenaw

Ešte v začiatkoch môjho kuchárskeho snaženia som našla tento recept v časopise. Bol to len taký malý odstavček s nadpisom "Nedarí sa vám štrúdľové Zobraziť celý popisEšte v začiatkoch môjho kuchárskeho snaženia som našla tento recept v časopise. Bol to len taký malý odstavček s nadpisom "Nedarí sa vám štrúdľové cesto?" Vystrihla som si ho a vyskúšala. Hneď prvýkrát sa moje štrúdle celkom podarili a dokonca vyzerali ako štrúdle. Občas skúsim aj iný recept, ale vždy sa vrátim k tomuto. Je jednoduchý a vždy sa podarí. A odkiaľ ten názov? Cesto treba poriadne otrieskať o dosku :-).

35-45 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
180 g
120-150 ml
štipka
na potretie cesta:
na posypanie cesta:
  podľa chuti
napríklad tekvicová slaná:
600 g
1 ks
3-4 strúčiky
3 PL jemne posekaná
1 čl
1 čl
1-2 PL
100 g

Online leták

Postup

  1. 1

    Múku, maslo, mlieko a soľ zamiesime na cesto. Mlieko prilievame postupne podľa múky. Cesto má byť mäkké a lepiť len trošku. Bochník cesta trochu pomúčime, zdvihneme do vzduchu a buchneme o dosku. Opäť zdvihneme a opäť hodíme o dosku. Ako cesto odliepame od dosky, postupne v rukách cítime, že sa stáva pružnejším. Zopakujeme 20-30 krát. Kľudne aj viac, ak nás niekto veľmi nahneval... Vraj sa pri tom buchote lepšie uvoľní lepok a cesto bude pružné. Neviem, čo je na tom pravdy, ale cesto vyvaľkám celkom na tenko a vôbec sa netrhá. Nakoniec cesto zabalíme do fólie a dáme aspoň na 3 hodiny do chladu. Dávam aj na celú noc, potom ho treba pred vaľkaním nechať povoliť pri izbovej teplote.

    Jednoduchá štrúdľa tresky-plesky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tento recept vkladám kvôli trošku inému štrúdľovému cestu. Nebudem pridávať plnky, ktoré všetci poznáme. Je ich tu dosť a výborných. Tak dám jednu slanú, možno trocha netradičnú, ale moju obľúbenú. Ja viem, že je to celkom mimo sezóny :-). Nakrájame si cibuľu a posekáme cesnak. Na drobné kocky nakrájame tekvicu hokaido. Na 1 PL oleja opečieme cibuľu a cesnak, pridáme kocky tekvice a opekáme na strednom plameni asi 15 minút do polomäkka. Miešame. Odstavíme a necháme vychladnúť. Do studeného zamiešame posekanú pažítku, osolíme a okoreníme. So soľou opatrne, aj syr je dosť slaný. Postrúhame nahrubo syr. Množstvá v rozpise na náplň sú na jednu veľkú štrúdľu. (Ostatné tri časti cesta boli makovo-čerešňové.)

    Jednoduchá štrúdľa tresky-plesky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto si zatiaľ oddýchlo, rozdelíme ho na 4 rovnaké časti.

    Jednoduchá štrúdľa tresky-plesky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postupne každú časť rozvaľkáme na tenko. Pri vaľkaní mierne múčime pracovnú plochu aj valček.

    Jednoduchá štrúdľa tresky-plesky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Celé cesto potrieme roztopeným ale chladným maslom. 2/3 cesta mierne posypeme strúhankou. Rovnomerne rozložíme tekvicu. Posypeme syrom. Zahneme pozdĺžne okraje, aby nám nevypadávala plnka (zabudla som foto).

    Jednoduchá štrúdľa tresky-plesky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zvinieme smerom k voľnému cestu. Preložíme na plech a potrieme maslom. Popicháme a dáme piecť na 180°C asi 35-45 minút do červena.

    Jednoduchá štrúdľa tresky-plesky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečenú potrieme maslom a posypeme čerstvo mletým korením. Dobrá je horúca ale aj studená. Niekedy si k tomu dám jogurt s cesnakom a pažítkou... Výborná je aj tekvicová plnka na sladko s jablkami a orechami. Tekvicu na malé kocky podusiť do polomäkka na masle. Nechať vychladnúť. Pridať rovnaké množstvo hrubo strúhaných jabĺk, hrubo sekané orechy, škoricu a trstinový cukor.

    Jednoduchá štrúdľa tresky-plesky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Už sa dopiekli aj tie makovo-čerešňové. Tak toľko štrúdlí bude z rozpisu. Dobrú chuť!

    Jednoduchá štrúdľa tresky-plesky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

tetrisss
Vyzera to pekne, akurat ma prekvapila plnka, najprv som si myslela, ze je marhulkova s tvarohom :) a potom citam, ze mm...
krysiak
S tým rozbitím lepku je to pravda, ja plieskam cesto o dosku 100x :)ale aby sa lepok rozbil ešte lepšie a cesto bolo ako z plastelíny a dobre sa ťahalo, pridávm trochu octu do cesta.
nika72
zaujímavé....:o) ja mám recept na študľu od mojej nebohej babičky a nikdy ho netrieskam o dosku...je veľmi jednoduchý....1 šlahačkova smotana(250ml),300g hladkej múky a štipka soli....vypracovať cesto a na 3 časti rozdeliť plniť ľubovoľne kto ako má rád...;)
valeri
No toto musím vyskúšať :-)), len neviem, čo na to susedia ......
viceroy
to cesto máš aké tenučké, musím niekedy vyskúšať, recept si ukladám, ďakujem
irenaw
ďakujem za všetky vaše komentáre. @nika72 tiež som dovtedy o tom nepočula, odvtedy som už pár "búchaných" receptov našla na štrúdľové aj na kysnuté cesto :-).
marijanka712
zaujímava plnka iste vynikajúca a výsledok je super pekný oči by priam jedli a tá vôňa ško že sa to nešíri z toho receptu aj cez počítač ......
zdezda
ukladám si, páči sa mi to pleskanie o dosku, o chvíľu je koniec školského roku, tak si zaplieskam :-))))))))
mariaklara
@irenaw , za to, že si ho tak " vyplieskala " sa ti cesto odvďačilo nádhernou štrúdľou. Krásna a určite výborná, ukladám. Určite vyskúšam.
cica2
nemám odvahu vyskúšať štrúdľové cesto, ale tebe sa krásne vydarilo, krásny recept :-)
irenaw
@cica2 to je asi len taký pocit... ja stále hovorím, že nemám bunky na rolády, už len pri pomyslení na rolovanie naplnenej znervózniem ;-) ďakujem
hviezdickaz
No ale toto! Mam kopec jablk,treba mi ich minut,takisto by som si dnes pochutnala aj na makovo visnovej... Ale ta tvoja slana plnka ma dostala (skoda,ze nemam teraz tekvicu ), no ja nieco vymyslim... ;-)