Foto: irenaw
Ešte v začiatkoch môjho kuchárskeho snaženia som našla tento recept v časopise. Bol to len taký malý odstavček s nadpisom "Nedarí sa vám štrúdľové Zobraziť celý popisEšte v začiatkoch môjho kuchárskeho snaženia som našla tento recept v časopise. Bol to len taký malý odstavček s nadpisom "Nedarí sa vám štrúdľové cesto?" Vystrihla som si ho a vyskúšala. Hneď prvýkrát sa moje štrúdle celkom podarili a dokonca vyzerali ako štrúdle. Občas skúsim aj iný recept, ale vždy sa vrátim k tomuto. Je jednoduchý a vždy sa podarí. A odkiaľ ten názov? Cesto treba poriadne otrieskať o dosku :-).
na 180 °C
Suroviny
300 g |
|
180 g |
|
120-150 ml |
|
štipka |
|
na potretie cesta: | |
|
|
na posypanie cesta: | |
|
|
podľa chuti |
|
napríklad tekvicová slaná: | |
600 g |
|
1 ks |
|
3-4 strúčiky |
|
3 PL jemne posekaná |
|
1 čl |
|
1 čl |
|
1-2 PL |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Múku, maslo, mlieko a soľ zamiesime na cesto. Mlieko prilievame postupne podľa múky. Cesto má byť mäkké a lepiť len trošku. Bochník cesta trochu pomúčime, zdvihneme do vzduchu a buchneme o dosku. Opäť zdvihneme a opäť hodíme o dosku. Ako cesto odliepame od dosky, postupne v rukách cítime, že sa stáva pružnejším. Zopakujeme 20-30 krát. Kľudne aj viac, ak nás niekto veľmi nahneval... Vraj sa pri tom buchote lepšie uvoľní lepok a cesto bude pružné. Neviem, čo je na tom pravdy, ale cesto vyvaľkám celkom na tenko a vôbec sa netrhá. Nakoniec cesto zabalíme do fólie a dáme aspoň na 3 hodiny do chladu. Dávam aj na celú noc, potom ho treba pred vaľkaním nechať povoliť pri izbovej teplote.
-
2
Tento recept vkladám kvôli trošku inému štrúdľovému cestu. Nebudem pridávať plnky, ktoré všetci poznáme. Je ich tu dosť a výborných. Tak dám jednu slanú, možno trocha netradičnú, ale moju obľúbenú. Ja viem, že je to celkom mimo sezóny :-). Nakrájame si cibuľu a posekáme cesnak. Na drobné kocky nakrájame tekvicu hokaido. Na 1 PL oleja opečieme cibuľu a cesnak, pridáme kocky tekvice a opekáme na strednom plameni asi 15 minút do polomäkka. Miešame. Odstavíme a necháme vychladnúť. Do studeného zamiešame posekanú pažítku, osolíme a okoreníme. So soľou opatrne, aj syr je dosť slaný. Postrúhame nahrubo syr. Množstvá v rozpise na náplň sú na jednu veľkú štrúdľu. (Ostatné tri časti cesta boli makovo-čerešňové.)
-
3
Cesto si zatiaľ oddýchlo, rozdelíme ho na 4 rovnaké časti.
-
4
Postupne každú časť rozvaľkáme na tenko. Pri vaľkaní mierne múčime pracovnú plochu aj valček.
-
5
Celé cesto potrieme roztopeným ale chladným maslom. 2/3 cesta mierne posypeme strúhankou. Rovnomerne rozložíme tekvicu. Posypeme syrom. Zahneme pozdĺžne okraje, aby nám nevypadávala plnka (zabudla som foto).
-
6
Zvinieme smerom k voľnému cestu. Preložíme na plech a potrieme maslom. Popicháme a dáme piecť na 180°C asi 35-45 minút do červena.
-
7
Upečenú potrieme maslom a posypeme čerstvo mletým korením. Dobrá je horúca ale aj studená. Niekedy si k tomu dám jogurt s cesnakom a pažítkou... Výborná je aj tekvicová plnka na sladko s jablkami a orechami. Tekvicu na malé kocky podusiť do polomäkka na masle. Nechať vychladnúť. Pridať rovnaké množstvo hrubo strúhaných jabĺk, hrubo sekané orechy, škoricu a trstinový cukor.
-
8
Už sa dopiekli aj tie makovo-čerešňové. Tak toľko štrúdlí bude z rozpisu. Dobrú chuť!
Diskusia k receptu