Jednoduchá štrúdľa tresky-plesky (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

Ešte v začiatkoch môjho kuchárskeho snaženia som našla tento recept v časopise. Bol to len taký malý odstavček s nadpisom "Nedarí sa vám štrúdľové cesto?" Vystrihla som si ho a vyskúšala. Hneď prvýkrát sa moje štrúdle celkom podarili a dokonca vyzerali ako štrúdle. Občas skúsim aj iný recept, ale vždy sa vrátim k tomuto. Je jednoduchý a vždy sa podarí. A odkiaľ ten názov? Cesto treba poriadne otrieskať o dosku :-).

35-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku, maslo, mlieko a soľ zamiesime na cesto. Mlieko prilievame postupne podľa múky. Cesto má byť mäkké a lepiť len trošku. Bochník cesta trochu pomúčime, zdvihneme do vzduchu a buchneme o dosku. Opäť zdvihneme a opäť hodíme o dosku. Ako cesto odliepame od dosky, postupne v rukách cítime, že sa stáva pružnejším. Zopakujeme 20-30 krát. Kľudne aj viac, ak nás niekto veľmi nahneval... Vraj sa pri tom buchote lepšie uvoľní lepok a cesto bude pružné. Neviem, čo je na tom pravdy, ale cesto vyvaľkám celkom na tenko a vôbec sa netrhá. Nakoniec cesto zabalíme do fólie a dáme aspoň na 3 hodiny do chladu. Dávam aj na celú noc, potom ho treba pred vaľkaním nechať povoliť pri izbovej teplote.
  2. Tento recept vkladám kvôli trošku inému štrúdľovému cestu. Nebudem pridávať plnky, ktoré všetci poznáme. Je ich tu dosť a výborných. Tak dám jednu slanú, možno trocha netradičnú, ale moju obľúbenú. Ja viem, že je to celkom mimo sezóny :-). Nakrájame si cibuľu a posekáme cesnak. Na drobné kocky nakrájame tekvicu hokaido. Na 1 PL oleja opečieme cibuľu a cesnak, pridáme kocky tekvice a opekáme na strednom plameni asi 15 minút do polomäkka. Miešame. Odstavíme a necháme vychladnúť. Do studeného zamiešame posekanú pažítku, osolíme a okoreníme. So soľou opatrne, aj syr je dosť slaný. Postrúhame nahrubo syr. Množstvá v rozpise na náplň sú na jednu veľkú štrúdľu. (Ostatné tri časti cesta boli makovo-čerešňové.)
  3. Cesto si zatiaľ oddýchlo, rozdelíme ho na 4 rovnaké časti.
  4. Postupne každú časť rozvaľkáme na tenko. Pri vaľkaní mierne múčime pracovnú plochu aj valček.
  5. Celé cesto potrieme roztopeným ale chladným maslom. 2/3 cesta mierne posypeme strúhankou. Rovnomerne rozložíme tekvicu. Posypeme syrom. Zahneme pozdĺžne okraje, aby nám nevypadávala plnka (zabudla som foto).
  6. Zvinieme smerom k voľnému cestu. Preložíme na plech a potrieme maslom. Popicháme a dáme piecť na 180°C asi 35-45 minút do červena.
  7. Upečenú potrieme maslom a posypeme čerstvo mletým korením. Dobrá je horúca ale aj studená. Niekedy si k tomu dám jogurt s cesnakom a pažítkou... Výborná je aj tekvicová plnka na sladko s jablkami a orechami. Tekvicu na malé kocky podusiť do polomäkka na masle. Nechať vychladnúť. Pridať rovnaké množstvo hrubo strúhaných jabĺk, hrubo sekané orechy, škoricu a trstinový cukor.
  8. Už sa dopiekli aj tie makovo-čerešňové. Tak toľko štrúdlí bude z rozpisu. Dobrú chuť!