Jednoduchá ovocná štrúdľa bez pridaného cukru
Foto: kucharocka123
Štrúdľa z lístkového cesta s ovocím, tvarohom a makom. Je sladká aj bez pridaného cukru.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 rolka (chladené, hotové) |
|
Tvarohová náplň: | |
250 g |
|
1/2 ks (dreň) |
|
1 PL |
|
1/2 PL |
|
1 PL |
|
Maková náplň: | |
75 g mletý |
|
1 PL (bez pridaného cukru) |
|
1 ČL |
|
75 ml |
|
1/2 PL |
|
Ovocná náplň: | |
2 ks |
|
1 ks |
|
1/2 ks |
|
1/2 PL |
|
na hrot noža (cejlónska) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Tvarohová náplň: Do tvarohu pridáme vanilkovú dreň, kyslú smotanu, citrónovú šťavu, puding na zahustenie a vymiešame hladký krém. Odložíme do chladu.
- 2
Maková náplň: Zomletý mak nasypeme do kastróla, pridáme maslo, lekvár, citrónovú šťavu, podľa potreby zalejeme horúcim mliekom a za stáleho miešania necháme zovrieť. Odstavíme z tepelného zdroja a necháme odstáť a vychladnúť.
- 3
Ovocná náplň: Jablká umyjeme, ošúpeme a nastrúhame, ak sa vytvorí veľa šťavy, zlejeme ju a použijeme na iný účel. Nektárinky umyjeme, nakrájame na kocky a spolu s nastrúhaným banánom pridáme do jablkovej zmesi. Pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme škoricu a premiešame.
- 4
Lístkové cesto rozprestrieme. Do stredu cesta po dĺžke v šírke asi 6 cm rozotrieme polovicu tvarohovej náplne, pridáme tenkú vrstvu lekváru (použila som domáci čerešňový bez pridaného cukru) a druhú časť tvarohu. Potom navrstvíme jablkovú zmes a na vrch rozotrieme makovú plnku.
- 5
Náplň zakryjeme jednou stranou cesta, natrieme rozšľahaným vajíčkom a preložíme druhou stranou cesta. Vrch štrúdle v mieste spoja zľahka uhladíme. Konce dobre zahneme, aby náplň nevytekala. Celú štrúdľu znovu potrieme rozšľahaným vajcom a popicháme špajdľou, aby pri pečení nepraskla.
- 6
S pôvodným papierom na pečenie preložíme štrúdľu na plech. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 8 -10 minút, potom teplotu znížime na 180 °C a necháme piecť ešte 15-20 minút alebo podľa svojej rúry.
- 7
Plech s upečenou štrúdľou uložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Pokrájanú ukladáme na savú papierovú kuchynskú utierku, aby sme sa zbavili prebytočného tuku a potom servírujeme. Dobrú chuť!
Tiež štrúdľa:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu